Alma, körte venturiás varasodása

Párás, esős körülmények között miatt megnő a varasodás veszélye az almásokban és körtésekben. A leveleken feketés színű foltosodást és a fejlődő gyümölcsök héján is hasonló elhalásokat idéz elő.

venturiás varasodás tünetei levélen

venturiás varasodás tünetei levélen AfroBrazilian, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A kórokozó biológiája és a fertőzés terjedése

A  tömlősgombák közé tartozó varasodás gomba (Venturia inaequalis) a talajra hullott levelekben telel át. A varas foltokon pszeudotéciumok (termőtest párna) képződnek, melyekben a rügypattanás idejére megérnek az aszkospórák (a tömlősgombákban fejlődő spórák). Az aszkospórák szóródásához minimum 10 mm esőre van szükség. Az első fertőzések már alacsony, 10 °C alatti hőmérsékleten bekövetkeznek, de az inkubációs idő a hőmérséklet emelkedésével csökken, mivel a gomba hőoptimuma 20 °C. Nyáron a fertőzéseket a foltokon képződő konídiumok indítják. Konídiumképzés az egész vegetációs időben megfigyelhető. Erős fertőzéskor a tömeges levélhullás a következő évi termést is veszélyezteti. ( tankönyvtar.hu)

A fajták érzékenysége között nagy a különbség. Varasodásra fogékony a ‘Jonathan’, ‘Starking’, ‘Golden Delicious’, ‘Cox narancs renett’, ‘McIntosh és a ‘Kovauguszt’. Varasodásra rezisztens a ‘Goldstar’, 1Freedom’, ‘Lena’,1Prima1, 1Rajka’, ‘Rubinola’, ‘Topaz’. (Alma és körte varasodása, Agro Napló, 2013. 02.19.)

Tünetek

Sötét „bársonyos” folt a levél fonákán, a színén fonákán egyaránt, parásodás, kitöredezés, tavasszal nagyobb, később kisebb átmérőjűek a foltok, amelyek olajfényű elváltozással kezdődnek. A feketeség ledörzsölhető, ez a gomba konídiumtartó gyepe, azokról lehulló spórák fertőzik tovább a fa lombját. Gyümölcsön is kialakul a varas folt. A héj parásodik, növekedésre képtelen lesz. Mivel az élő rész tovább nő, féloldalas, deformálódott gyümölcs fejlődik

körte varasodás

Varasodás tünetei körtén

A termés deformálódik, repedezik. Az almatermésen az idősebb foltok közepe barna, csak a széle marad fekete, melyet a felszakadozó kutikula határol.

Védekezés

Védekezni kell agrotechnikai eszközök alkalmazásával, úgymint a levelek összegyűjtése (gereblyézés, levélszívó berendezés), elégetése vagy talajba forgatása. A gyümölcsfák csurgója alól fel kell takarítani a leveleket!

A kórokozó őszig folyamatosan fertőz esős időjárásnál és éjszakai harmatképződés esetén, kémiai védekezés nélkül a betegség terjedése nem fékezhető meg.

Kémiai védekezés: A gomba a hajtások héján keresztül a kéregbe behatol, ott telel, ezért lemosó permetezés szükséges ellene réz tartalmú hatóanyaggal. Zöldbimbós állapotig 1-2 alkalommal alkalmazzunk réztartalmú szert, amely egyéb gombák és baktérium ellen is hatásos. A réz a lebontó folyamatokat gátolja, fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódó rézion blokkolja a gombák szénhidrát anyagcseréjét. A kén a gombába jutva kénhidrogénné alakul, ami szintén gombaölő hatású.

Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva védekezünk. Később elegendő a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert válasszunk. Ajánlja Zsigó György. Dr. Némethy Zsuzsanna a következő szereket ajánlja: Kontakt hatású szerek a Dithane, Kumar, valamennyi rézoxi-klorid, rézhidroxid, bordói keverék hatóanyagú szer, Vegesol eReS, felszívódó hatású a Chorus, Domark, Topas tapadásfokozó anyagokkal alkalmazva.

alma varasodás

Forrás: www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/alma,%20korte.pdf

Az EU által jóváhagyott “egyszerű anyagok” közül a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Megújuló adatbázis itt: Környezettudatos felhasználók részére: növényvédelemben felhasználható, nem engedélyköteles termékek

Tippek Jutka mama ajánlásával

Jutka mama (biokertész képzés), hívta fel a figyelmet az alábbiakra:  A beteg ágakat, hajtásokat azonnal el kell távolítani, ami egyébként napi szinten terepszemlét kíván. Jó hatása van a fehér ürömnek is, tehát nem árt belőle a fa alá ültetni! Rezes permetezés ajánlott.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa