Kiveri a szemünket a liszteske!

A liszteske nehéz ellenfél, hivatalosan üvegházi molytetűnek hívják, több faja is megtalálható nálunk.  Sokan már nem is próbálkoznak emiatt a káposztafélékkel.

liszteske

Bizonyára sokan ismerik ezt a levelek fonákán élő, onnan felrebbenő 2-4 mm-es fehér „lepkécskét”, az üvegházi molytetűt (Trialeurodes vaporariorum). Eleinte csak üvegházakban jelent meg, de ma már szbadföldön is garázdálkodik.Veszélyességét csak fokozza, hogy gyorsan szaporodik, akár 10-14 nemzedéke is kialakulhat egy évben. Egy nőstény 100 tojást is képes learkni. Körülményeitől függően 30-70 nap alatt is kialakulhat egy teljes generáció. Gyorsan fejlődik, és van olyan fejlődési alakja, ami ellen nem hat a rovarölő szer. Leginkább a repülő alakokat képesek a növényvédő szerek irtani.

Elsősorban a magas párát és hőmérsékletet kedvelő üvegházi, szobai kártevő, de a szabadföldi paradicsom, paprika, uborka, tojásgyümölcs és cserepes dísznövény termesztőknél is tarol (pl. muskátli, hibiszkusz, mikulásvirág, begónia, stb.). Nagyon szereti a káposztaféléket.

Kártétele nem életveszélyes, de nagy tömegben igencsak legyengíti a növényeket. Szívásától a levelek sárgulnak, váladékától a mézharmattól fényesen ragadósak lesznek. Később a betelepedő gombáktól feketednek, lehullanak. Veszélyes vírusokat terjeszt! A molytetvekkel átvihető paradicsom torrado vírus (ToTV), paradicsom klorózis vírus (ToCV) és paradicsom fertőző klorózis vírus (TICV) új kihívás a növényvédelemben. (Forrás: Új vírusok és vírustörzsek hajtatott növényeken Kertészet és Szőlészet (2013-4. szám).

Mivel sok gyomfajon megél, ezért gyommentesítéssel kezdjük a védekezést és kerüljük a felsorolt zöldségek fóliasátorhoz, lakáshoz közeli ültetését, ugyanis széllel, szellőztetéssel is terjedhet. Behurcolhatjuk a fertőzött szaporítóanyaggal, de megbújhat az elhalt növényi maradványokon, ruhánkon és a szerszámokon is.

dr. Némethy Zsuzsanna javaslata: Emiatt hiába permetezed, és ölöd meg a mozgó alakokat, folyamatosan kikelnek az életben maradt egyedek utódai. Alapelv, hogy akkor kell megölni, amikor kevés van belőle. Jelenlétük ellenőrizhető az állományba kihelyezett sárga színű ragacsos lapokkal. Mivel a levelek hátoldalán élnek, és ott alakulnak ki észrevétlenül telepei, a levelek hátoldalát is folyamatosan ellenőrizd. A kémiai szerekkel történő permetezést 3 napos időközzel 3-4 alkalommal meg kell ismételni, csak így lehet a rovarok egyedszámát visszaszorítani. Engedélyezett III. forgalmi kategóriájú rovarölő szerek: piretroidok (Cyperkill, Kaiso garden, Mospilan). Ha klasszikus rovarölő szert használsz, minden esetben tapadás fokozó anyagot is kell a permetlébe keverni, a káposztafélék leveleiről a cseppek különben anélkül legurulnak, hogy megtapadnának, hatnának. Biotermesztésben is alkalmazható szerek: Naturalis és NeemAzal. Ajánlott még a Vektafid olajtartalmú szer, de ez csak a kezdeti, enyhe fertőzési állapotban hatásos.

Jutka mama házikerti módszere: a levélfonákot le kell mosni káliszappanos vízzel, dörzsszivacs segítségével. Másik védekezési módszerként ajánlja a ragacsos sárga lapot, amelybe a repülő egyedek beleragadnak, ezzel gyéríted a számukat.. Próbálkozhatsz a rovarölő toxinokat tartalmazó nikandra, másik nevén perui alma ültetésével is, amely segít távol tartani őket.

Jutka mama bemutatja

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa