Kiveri a szemünket a liszteske!

Zsigó György növényvédelmi szakmérnök (Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara) hírlevele alapján

Kiveri a szemünket a liszteske! –hallani a kertbarátoktól mostanában. Sokan már nem is próbálkoznak emiatt a káposztafélékkel. A liszteske nehéz ellenfél, hivatalosan üvegházi molytetűnek hívják, több faja is megtalálható nálunk.

liszteske

Bizonyára sokan ismerik ezt a levelek fonákán élő, onnan felrebbenő 2-4 mm-es fehér „lepkécskét”, az üvegházi molytetűt (Trialeurodes vaporariorum). Elsősorban a magas párát és hőmérsékletet kedvelő üvegházi, szobai kártevő, de a szabadföldi paradicsom, paprika, uborka, tojásgyümölcs és cserepes dísznövény termesztőknél is tarol (pl. muskátli, hibiszkusz, mikulásvirág, begónia, stb.).

Szívásától a levelek sárgulnak, váladékától a mézharmattól fényesen ragadósak lesznek. Később a betelepedő gombáktól feketednek, lehullanak. Veszélyes vírusokat terjeszt! A molytetvekkel átvihető paradicsom torrado vírus (ToTV), paradicsom klorózis vírus (ToCV) és paradicsom fertőző klorózis vírus (TICV) új kihívás a növényvédelemben. (Forrás: Új vírusok és vírustörzsek hajtatott növényeken Kertészet és Szőlészet (2013-4. szám).

Mivel sok gyomfajon megél, ezért gyommentesítéssel kezdjük a védekezést és kerüljük a felsorolt zöldségek fóliasátorhoz, lakáshoz közeli ültetését, ugyanis széllel, szellőztetéssel is terjedhet. Behurcolhatjuk a fertőzött szaporítóanyaggal, de megbújhat az elhalt növényi maradványokon, ruhánkon és a szerszámokon is.

Némethy Zsuzsanna, a kiskert tanfolyam növényvédős szakembere javaslata: Nagyon szapora, akár 10-14 nemzedéke is kialakulhat egy évben. Körülményeitől függően 30-70 nap alatt is kialakulhat egy teljes generáció. Gyorsan fejlődik, és van olyan fejlődési alakja, ami ellen nem hat a rovarölő szer. Emiatt hiába permetezed, és ölö meg a mozgó alakokat, folyamatosan kikelnek az életben maradt egyedek utódai. Alapelv, hogy akkor kell megölni, amikor kevés van belőle. Jelenlétük ellenőrizhető az állományba kihelyezett sárga színű ragacsos lapokkal. Mivel a levelek hátoldalán élnek, és ott alakulnak ki észrevétlenül telepei, a levelek hátoldalát is folyamatosan ellenőrizd. A kémiai szerekkel történő permetezést 3 napos időközzel 3-4 alkalommal meg kell ismételni, csak így lehet a rovarok egyedszámát visszaszorítani. Engedélyezett III. forgalmi kategóriájú rovarölő szerek: piretroidok (Cyperkill, Kaiso garden, Mospilan). Ha klasszikus rovarölő szert használsz, minden esetben tapadás fokozó anyagot is kell a permetlébe keverni, a káposztafélék leveleiről a cseppek különben anélkül legurulnak, hogy megtapadnának, hatnának. Biotermesztésben is alkalmazható szerek: Naturalis és Neemazal. Ajánlott még a Vektafid olajtartalmú szer, de ez csak a kezdeti, enyhe fertőzési állapotban hatásos.

Próbálkozhatsz a rovarölő toxinokat tartalmazó nikandra, másik nevén perui alma ültetésével is.

Növényvédelemmel kapcsolatban bővebb információkhoz juthat kiskert és tanfolyamon!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!