Március

Lúdbőrzik nézd a tócsa, vad,
vidám, kamaszfiús
szellőkkel jár a fák alatt
s zajong a március.
A fázós rügy nem bújt ki még,
hálót se sző a pók,
de futnak már a kiscsibék,
sárgás aranygolyók.

Radnóti Miklós: Március

Előkészületek a szezonra

Lassan és óvatosan, szellőztetés végett ideiglenesen eltávolíthatod a kihelyezett, téli védelmet nyújtó takaróanyagokat.

Kora tavasszal, márciusban jön el az ideje a homokos talaj felásásának. Ha az őszi ásás elmaradt a kötöttebb talajon, akkor most ásd fel. Sajnos jóval nagyobb, kb. 5 cm-es rögöket kell kiemelni, hiszen a fagy a kiemelt talajrögöket már nem fogja tovább aprózni. A talajba egyidejűleg beforgathatsz érett istállótrágyát vagy komposztot.

Amennyiben műtrágyát is használsz, tavasszal az ásással egyidejűleg koncentrálj a nitrogén trágyázásra. Az ősszel felásott agyagos talajokon elégséges a műtrágya bekapálása is. Ammónium nitrát helyett részesítsd előnybe a lassabban ható karbamid műtrágyát. Kiskertekben általában kijuttatható nitrogén műtrágya-hatóanyag mennyiség 10-20-(30) dkg/10 négyzetméter. Még több információ: A nitrogén trágyázás haszna és mértéke.

Gyümölcsös

 Metszés

Március közepéig fejezd be a metszést! Metszéssel kapcsolatos információk lásd Február.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a piros bimbós állapotú kajszi és őszibarack metszése csak akkor ajánlott, ha erőteljesen vissza akarod szorítani a fák növekedését. De vigyázni kell, mert az erőteljes gyökérnyomás miatt fokozott a sejtnedvkiválasztás (könnyezés), a helytelenül kiválasztott sebkezelő anyagok (elsősorban a vizes alapúak, és a méhviasz) ilyenkor hatástalanok, leválnak a sebről. Cikk ajánlat: Őszibarack szálvesszős metszése.

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Ültetés

Ha ősszel nem tetted meg, márciusban alkalmas az idő a gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, míg a rügyeik nem indulnak fejlődésnek. Bár a tavasz inkább az örökzöldek ültetésének ideje.

A faj, fajta kiválasztásához nyújt segítséget az alábbi két cikk: Díszfák és díszcserjék csoportosítása;   Fák, cserjék kiskertbeFák a kertbenNyár végén, ősszel virágzó cserjék

Itt olvass a csemetevásárlásról. A növény méretének megfelelően kiásott ültetőgödröt töltsd meg komposzt, szerves trágya és föld keverékével, és alaposan iszapold be, mielőtt az új jövevényt belehelyezed és betemeted. Oltvány esetén, az alany tenyérnyivel legyen a talajszint fölött. Még több információt találsz itt: Csemetevásárlás; FaültetésGyümölcsfák ültetése I. – ElőkészületekGyümölcsfák ültetése II. – Ültetés és védelem;Fás szárú növények ültetési távolsága.

Egyéb

Az egyszerűség kedvéért a szamócát zöldségként kezeljük, aminek egyébként botanikai alapja van. A szamócákról, ha az idő megengedi, eltávolíthatod a fagyvédelmi takaróanyagokat, továbbá az elszáradt leveleket is lecsípheted a növényekről. Kis kerti kézi villával lazítsd fel a talajt, majd öntözd be a mielőbbi gyors fejlődés érdekében.

Most palántázhatod az ún. frigo palántákat 40×40 cm tőtávolságra. A frigó palánta késő ősszel felszedett, hűtőtárolóban 0-2 Celsius-fok között tárolt, ültetésre előkészített szabadgyökerű palánta. A télen átteleltetett szamócasarjakat szintén kora tavasszal lehet kiültetni. Cikk ajánlat: 7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát.

Ha edényben nevelnél szamócát, a legegyszerűbb epresköcsög a növénytermesztő zsák, amit a Kertlap Kertészeti Webáruház is árul. A különbség annyi, hogy ennek tartását a beletöltött föld biztosítja.

Konyhakert

Palántanevelés

Mielőtt vetőmagot vásárolnál, ne feledd, hogy a magvetést a vetési naptárhoz igazítsd. Itt találhatsz zöldség vetési naptárat. A vetési naptárhoz igazítsd a vetéstervet. Saját vetésterve elkészítéséhez használd vetésterv táblázatunkat.

Heirloom paradicsom- és paprika vetőmagokat ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Ha már elkészítetted a tervet, vásárolj vetőmagot. Útmutató a vetőmagvásárláshoz: Egészséges vetőmagból egészséges palánta; Mi van a vetőmag tasakján?

Csávázz házilag! A témához kapcsolódó cikkeink: Csávázás szegfűszeggelHárom tipp az eredményes magvetéshez.

Általában elmondhatjuk, hogy a beáztatása, eltávolítja a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, amelyek meggátolják, hogy már a termésben csírázásnak induljanak. Kemény héjú magvak esetében az előáztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Az előcsíráztatott kis méretű magvak vetésekor oldj fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsd le a szuszpenziót, öntsd bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsd a gélt a magvakkal együtt. Préseld ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre.Minél több magot adsz a gélhez, annál sűrűbben veted őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Palántaneveléshez, ha ládába vetsz, asztallap simaságúra lapogasd a földet (ez lehet pl. komposzt). Vágj le egy, a vetőláda szélességének megfelelő botot, ezzel készíts a talajba egymással párhuzamos kis vetőárkokat egymástól kb. 3 cm távolságra. Egy vetőládába kb. 12 sor fér. A keletkezett árkokba kell szórni pl. a karalábé magvakat, egymástól 2 cm távolságra. Erre rá lehet szitálni a homokkal kevert termőföldet, komposztot. Ezt ismét óvatosan nyomkodd le. Majd következik a beöntözés.

növénynevelő LED lámpa

A kétleveles palántákat át kell tűzdelni. Pl a bazsalikom növénykékből 5 db kerülhet egy 10 cm átmérőjű cserépbe. A cserép aljába kerülhet egy méretre vágott fátyolfólia, erre töltsd a talajt. Először a talajt kicsit tömöríteni kell, majd egy kihegyezett bottal készíts kis mélyedést a talajba, és egymástól kb. egyforma távolságra be lehet ültetni az apró, szikleveles növénykéket. A talajt az átültetés után, a tő körül le mell nyomkodni, hogy a levegőt kiszorítsd. Átültetés előtt és után is jól be kell öntözni a talajt.

Kiültetés előtt eddzed a palántákat. A palánta edzéséhez aktívan használhatod a házilag is egyszerűen elkészíthető hidegágyat. A hidegágy megfelelő korai palánták nevelésére (korai zöldségek), a bentről (szobából, verandáról, melegházból) kikerült palánták edzésére, szoktatására.

Még több információ: Palánták felkészítése a kiültetésre14 tipp palántaneveléshezHidegágyak.

Tipp

A kötözősaláta palántázásának kezdete tél vége-kora tavasz. A magvak csírázásához 30-40 nap szükséges. Kelést követően 7-10 nap múlva tűzdelhető. A kiültetéskor a tő és sortávolság fajtától függően 30×30 vagy 40×40 cm.

Márciusban, áprilisban vetheted a rebarbarát, 2-3 magot egy cserépbe. A magvak hidegben 10-14, fólia alatt néhány nap múlva kikelnek. A növénykéket gondosan ápold, cserepenként egyet hagyj.

A rövid tenyészidejű karfiol palánták előnövényként március végén ültethetők ki.

Még több információ a palántanevelésről: 14 tipp palántaneveléshez; Palánta nevelésPalántázási praktikákPalántanevelés otthon

A problémákkal foglalkoznak az alábbi cikkek: Segítség! Nyurgulnak a palánták!Nem csírázik a vetőmag!

Magvetés szabadföldbe

Vegyél csávázott magvakat vagy csávázz házilag, ellenőrizd a vetőmag csírázóképességét!További információ: Három tipp az eredményes magvetéshez

Általában elmondhatjuk, hogy a beáztatása, eltávolítja a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, amelyek meggátolják, hogy már a termésben csírázásnak induljanak. Kemény héjú magvak esetében az előáztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Az előcsíráztatott kis méretű magvak vetésekor oldj fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsd le a szuszpenziót, öntsd bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsd a gélt a magvakkal együtt. Préseld ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre.Minél több magot adsz a gélhez, annál sűrűbben veted őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba.

A magvetés időpontjához tudnod kell, hogy milyen talajhőmérséklet optimális a csírázáshoz, illetve alkalmazkodnod kell az időjárási körülményekhez.

Gertrud Frank nyomán, hazai igényekhez igazítva, lássuk a legígéretesebb vegyes ültetési javaslatokat: Házikerti vegyeskultúrás kertművelés

Tipp

Március 19-ig általában el kell duggatni a dughagymát, hogy elkerüld a magszárba szökkenést.

Február végétől április közepéig vetheted a zöldborsót. Először a hidegtűrő fajtákat vesd el. A borsószemek előzetesen beáztathatók. Ez 1-2 hét kelési előnyt jelent. A magokat 5-6 cm mély vetőárokba ültesd. Ne vesd őket frissen trágyázott talajba.  A pillangósvirágú növények gyökerén szimbiózisban élő baktériumok megkötik a nitrogént, és a talajt nitrogénben gazdagítják.

Fogyasztási szokásaidnak megfelelő ütemezéssel vethetsz retket is ládába vagy fűtetlen fóliasátor alá.

Vess petrezselymet, fehérrépa gyökerét sikeresen helyettesítő paszternákot, sárgarépát. Az apró magvakat sikeresen elvetheted házilag készített vetőcsík segítségével. További információ: Készíts vetőcsíkot! Ültess a sárgarépa sorok közé hagymaféléket. A sárgarépa a hagymalegyet, a hagyma a sárgarépa legyet tartja távol.

Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30 cm-es sortávolságra, 1,5-3 cm mélyen. Társítható paradicsommal, uborkával, egyéb tökfélékkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne ültesd sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát. Köménnyel se társítsd.

Márciusban, a hónap közepéig vethetők a hagymafélék. A magról vetett hagyma, tapasztalatok alapján kevésbé esik a hagymalegyek áldozatául. A nem áttelelő vöröshagyma vetési ideje március közepe-vége, vetési mélység 3-5 cm. Március elején vesd a téli sarjadék hagymát (zöldhagyma) 40 cm sortávolságra, 2–3 cm mélyre. Vess snidlinget! A szabadföldbe vetett snidling csak a második évtől szedhető. Vesd el a póréhágymát. A komposzttal jól feldúsított, elgereblyézett földön jelölj ki a sorokat egymástól 30 cm távolságba. 30-5 cm mély barázdákba vesd a magvakat, egymástól 1-2 cm-re. Kelés után, 2-3 leveles állapotban egyelj 10-15 cm távolságra.

A tökfélék (a dinnye is ide tartozik!) sok komposztot és vizet kívánnak. A talaj előkészítést már márciusban megkezdheted. A talajt fel kell lazítani, és ilyenkor kell a komposztot is bekeverni a felső 20 cm-es rétegbe. Információk a sütőtökről: Sütőtök nevelése kiskertben. Információk a dinnyéről: Sárgadinnye 1.; Sárgadinnye 2.; Görögdinnye; Mag nélküli görögdinnye kényeseknek

A spárga mag csírázási ideje hosszú, már kora tavasszal vetheted meleg fekvésű helyre, laza szerkezetű, leginkább homokos, meszes talajba, ahol a talajvíz nincs közelebb 1 méternél. A vetés mélysége kötöttebb talajon 2–3 cm, laza szerkezetű talajon 4–5 cm. A vetést 120 cm (zöld spárga) -150 cm (halványított spárga) sortávolságban, folyóméterenként 20 db maggal végezd.

A mustársaláta magokat 4-5 mm mélységbe vesd március végén – április elején a végleges helyére. Ideális tőtávolsága 10-15 cm.

A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szednivaló belőle.

Márciustól augusztusig vethető a  rukkola. Folyóméterenként 18-22 magot vess 20-30 cm sortávolságra, 1-2 cm mélyre.

A fagyok elmúltával ültethetők a tigrismogyoró egy éjszakára kéz meleg vízbe áztatott gumói kb 4 cm mélyen. Sortávolság 55-70 cm, és  tőtávolság 6–8 cm.

Az előcsíráztatott burgonyák gumóit kiültetés előtt egy héttel kezd el edzeni, és néhány centiméter komposzt vagy tőzegréteggel szórd be a ládákat, majd öntözd be. A gumókat megfelelően előkészített talajba március közepétől április elejéig ültetheted. Tőtávolság 70×70 cm. Még több információ: Házikerti burgonya termesztése.

Vess kötözősaláta magot 1 cm mélyre.

Még több információt találhatsz a Korai zöldségek vetése és a Szabadföldi veteményezés című cikkünkben.

 Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Metszés

Az elhanyagolt levendulabokrot tavasszal, jóval virágzás előtt kell visszavágni, amikor a friss hajtások éppen kezdenek megjelenni. Olyan mélyen vágj, ahol még látod megjelenni a friss hajtásokat.

Ültetés

Ha ősszel nem tetted meg, márciusban alkalmas az idő a gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, míg a rügyeik nem indulnak fejlődésnek. Bár a tavasz inkább az örökzöldek ültetésének ideje.

A faj, fajta kiválasztásához nyújt segítséget az alábbi két cikk: Díszfák és díszcserjék csoportosítása;   Fák, cserjék kiskertbeFák a kertbenNyár végén, ősszel virágzó cserjék

Itt olvass a csemetevásárlásról. A növény méretének megfelelően kiásott ültetőgödröt töltsd meg komposzt, szerves trágya és föld keverékével, és alaposan iszapold be, mielőtt az új jövevényt belehelyezed és betemeted. Oltvány esetén, az alany tenyérnyivel legyen a talajszint fölött. Még több információt találsz itt: Csemetevásárlás; FaültetésÜltető gödör vagy ültetési terület;

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

A sövény telepítésére legalkalmasabb időpont a tavasz. Lombhullató sövények esetében ásd ki a leendő sövény nyomvonalában egy negyven centiméter széles, mély árkot. Az árok aljába helyezz érett istállótrágyát vagy – ha nem jutsz hozzá – tartós hatású műtrágyát. A növényeket fajtól és növekedési erélyüktől függően 25-40 centiméter távolságban helyezd el egymástól. Ha nem számít a sövény vastagsága és nagyon dús térhatárolót szeretnél kialakítani, akkor érdemes két sorba telepíteni a sövényt. Ebben az esetben a növényeket úgy helyezd el, hogy közöttük 30-40 centiméter távolság legyen. A telepítés után a talaj felszínétől 10 cm távolságban vágd vissza a növényeket. Még több információ a sövényekről: Sövény gondozása.

Egyéb

Szép, napsütéses időben kezdd el az erősen vízigényes és öntözőrendszerhez szoktatott örökzöldek öntözését, de előtte lazítsd fel ásóval a növény körüli talajt és terítsünk el a felszínen némi szerves trágyát. Aranyszabály, hogy inkább ritkán, de alaposan, mint gyakran de kevés vízzel öntözd az örökzöldeket.

Egynyári dísznövények

Vásárolj vetőmagot. Útmutató a vetőmagvásárláshoz: Egészséges vetőmagból egészséges palánta; Mi van a vetőmag tasakján?

Általában elmondhatjuk, hogy a beáztatása, eltávolítja a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, amelyek meggátolják, hogy már a termésben csírázásnak induljanak. Kemény héjú magvak esetében az előáztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Az előcsíráztatott kis méretű magvak vetésekor oldj fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsd le a szuszpenziót, öntsd bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsd a gélt a magvakkal együtt. Préseld ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre.Minél több magot adsz a gélhez, annál sűrűbben veted őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba.

Kiepenkerl virágmagok

Kiültetés előtt eddzed a palántákat. A palánta edzéséhez aktívan használhatod a házilag is egyszerűen elkészíthető hidegágyat. A hidegágyat használhatod korai palánták nevelésére (korai zöldségek), a bentről (szobából, verandáról, melegházból) kikerült palánták edzésére, szoktatására.

Még több információ: Palánták felkészítése a kiültetésre14 tipp palántaneveléshezHidegágyak.

Márciusban vetheted a rövid tenyészidejű egynyáriakat. Néhány rövid tenyészidejű faj: mályvarózsa (Alcea rosea), kerti körömvirág (Calendula officinalis), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), mézvirág (Lobularia maritima), napraforgó (Helianthus annuus), kokárdavirág (Gaillardia pulchella), nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora), pompás rézvirág (Zinnia elegans), keskenylevelű rézvirág (Zinnia angustifolia).

Még több információ: Egynyári virágok vetése és palántázása

Lágyszárú évelő dísznövények

Még a nyugalmi periódusban, a növények megindulása előtt kerülhet sor a díszfüvek visszavágására, tőosztására. A részleteket itt olvashatod: Így gondozd a díszfüvet tavasszal!

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Gyep

Gyepszellőztetés: egyrészt a fűszálak közt elhalt növényi részekből, mohából kialakult filcréteg eltávolítása, mely megakadályozza a csapadék bejutását a talajba, ráadásul melegágya a kórokozók fertőzésének, másrészt a tömörödött talajban levő gyökerek levegőhöz juttatása, villával vagy gyepszellőztető eszközzel.

Gyeppótlás: kipusztult, eltávolított beteg részek pótlása gyeptéglával vagy felülvetéssel, ha a talaj hőmérséklete elérte a 13-15 fokot.

Gyeptrágyázás: talajtípustól függően évente 2-3 alkalommal, egyenletesen elterítve, első alkalommal március végén a gyors tavaszi regenerálódás érdekében speciális, nitrogénben dús műtrágyakeverékkel (N:P:K=25:5:10).

Öntözés: időjárástól, fekvéstől és fajtakeveréktől függően.

Fűnyírás: talán a legmegterhelőbb, háziasszonyok számára a legrettegettebb ház körüli teendő, melynek gyakorisága (intenzív gyepeknél akár hetente kétszer is!) a környezeti tényezők mellett az alkalmazott fűfélék növekedési intenzitásától is függ, mely az év során is dinamikusan változik, tavasszal a legnagyobb, nyáron csökken, majd ősz elején ismét megközelíti maximumát. Tehát jól gondold meg, hogy bevállalsz-e egy nagy felületű intenzív pázsitot, vagy esetleg azt helyettesítő, néha sokkal izgalmasabb és igénytelenebb talajtakaró növényekkel telepíted be kerted szabad felületeit.

Gyep helyett ültess talajtakaró évelőket.További információ: Talajtakaró évelők

Még több információ a gyepről: FüvesítésGyepfelületek fenntartásaGyep tavaszi ápolásának négy pontja

Egyéb tennivalók a kertben

Alaposan vizsgáld át a sziklakert szerkezetét, ha szükséges, az elmozdult köveket stabilizáld, illetve ha úgy érzed, alakítsd át a struktúráját. További információk itt: Sziklakert gondozás

A különböző építőmunkákra is alkalmasak a napfényes és meleg nappalok, pl. az utak, ágyásszegélyek, lépcsők és támfalak karbantartására, kialakítására. További információ: Téglajárda, kerti út.

Ivartalan szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Tipp

Március elején osztással szaporíthatod gyöktörzsről a rebarbarát, kora tavasztól április végéig (a hóvirág elvirágzásáig) fiókhagymákkal a medvehagymát, az árnyékliliomot  tősarjakkal. További információ: Vegetatív szaporítás osztással.

Most pótolhatod a hiányzó, kiesett málnatöveket. A megjelenő, ép rügyekkel rendelkező gyökérsarjakból ásóval emelj ki annyi tövet, amellyel a hiányt pótolhatod.

Az oltás során két, három, vagy ritkán több növényegyed részeinek összenövesztésével kapunk új növényt. A vállalkozó kedvűek számára március vége a legalkalmasabb a gyümölcsfák oltásához. Az áhított fajtájú gyümölcsfáról ősszel megszedett oltóvesszővel héj alá, vagy hasítékoltással a fiatalabb fákat, míg a megifjított idősebb fákat kecskelábékezéssel vagy hasítékoltással varázsolhatod újjá.  Öt gyümölcs egy fán. További információk: Átoltás február végétől március végéig

Irány a kertlap Kertészeti Webáruház

Növényvédelem

Ha enyhe a tél a kártevők (atkák, rovarok) és a kórokozók (gombák, baktériumok) is átteleltek, nem gyéríti őket a fagy. Ilyenkor nagyon fontos a gyümölcsfák metszés utáni, rügypattanás előtti lemosó permetezése, amely az idény első jelentős, a növényvédelmet szolgáló beavatkozása.

Védekezz a talajból támadó kártevők ellen. Hamarosan kezdeni lehet kajszinál, meggynél a monília, az őszibaracknál a tafrina elleni védekezést! Még több információ:  Kártevők elleni védekezés márciusban

Tipp

Ültess a sárgarépa sorok közé hagymaféléket. A sárgarépa a hagymalegyet, a hagyma a sárgarépa legyet fogja távol tartani.

Jutka mama kertje márciusban.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás