Gyeptrágyázás

Zsilinszky Pál, okleveles kertészmérnök

A gyep növekedéséhez tavasszal alapvetően nitrogénre van szükség, de ahhoz, hogy füvünk megfelelően edzett legyen, kevéssé támadják meg a betegségek, tűrje a mostohább körülményeket, pl. átmeneti szárazságot, káliumra is szüksége van. A foszfor a gyökérzet fejlődését serkenti, ezáltal nyáron is jobb tápanyag- és vízellátottságot, ősszel pedig megfelelő oldalhajtás képződést tesz lehetővé. Ezeken kívül kisebb mennyiségben egyéb elemek – amelyeket összefoglalóan mikroelemeknek neveznek – szintén fontosak a gyep megfelelő növekedéséhez.

Szükséges-e a gyepműtrágya?

Sokan megkérdőjelezik a drága gyepműtrágyák használatának szükségességét mondván, hogy ugyanazt a tápanyagmennyiséget jóval olcsóbban is ki lehet adni. Ez igaz, csak arra is gondolnunk kell, hogy a folyamatosan kedvező tápanyagszinthez szinte hetente kellene kijuttatni a hagyományos ammónium nitrát formájú nitrogént, mivel az öntözés hatására igencsak könnyen lemosódik a talajból. (Ez környezetvédelmi szempontból is igencsak kifogásolható!) Másrészt a kívánatosnál nagyobb adaggal, jóval könnyebb kiégetni a gyepet, mint tartós hatású műtrágyákkal. Sőt kézi kiszórással szinte lehetetlen szép egyenletes hatást elérni.

Ezek után meg kell gondolnunk, hogy mi kerül többe, feltéve persze, hogy igényesek vagyunk, és egyenletesen szép gyepet szeretnénk egész évben. A gyepek számára természetesen legjobb a kifejezetten számukra kifejlesztett gyepműtrágya. Ez alapvetően egy tartós hatású, komplex műtrágya, amelynek a hatás tartama és összetétele alapján sokféle változata van.

Eltérő tápanyag igény

Mint minden növény, a pázsitfüvek sem igénylik egész évben ugyanazt a tápanyag összetételt, ezért a piacvezető cégek többféle műtrágyát gyártanak. Gyeptelepítéshez, füvesítéshez a foszforban leggazdagabb starter, gyepfelületek fenntartásához a nitrogéntúlsúlyos fenntartó, ősszel az erősítő hatású káliumtúlsúlyos őszi kondicionáló, vagy hasonló elnevezésű típusokat ajánlják. Ezen kívül mohás területeken tavasszal és ősszel javasolt a kén és vas szulfát tartalmú mohásodást csökkentő műtrágyák kijuttatása.

Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre és hatástartamra, mert “pázsit műtrágya” néven sajnos a bevezetőben említett tiszta ammónium nitrátot is forgalmaznak.

Ne szórjunk a gyepre saját készítésű komposztot, mert nagyon sok gyommagvat tartalmaz.

Jó az aprószemcsés vagy szárított érett szarvasmarhatrágya, esetleg a pelletált is ha elég apró szemcsés.

gyep

Használhatunk növényi alapanyagból előállított természetes talajélet aktiváló szereket, melyekben a tápanyagok szerves anyaghoz kötötten fordulnak elő így hosszú hatásúak és nem mosódnak ki. Emellett különféle hasznos baktériumokat és gombákat is tartalmaznak melyek serkentik a talajéletet, növelik a humusztartalmat (pl. Biosol Forte).

Rövid hatástartamúak, de gyors hatásúak a folyékony műtrágyák, melyek kis területen öntözőkannával, míg nagyobb területen tápoldat adagolóval öntözőrendszerbe fecskendezve juttathatók ki. Előnyük, hogy közvetlenül képesek a gyökerek felvenni, kevésbé befolyásolja hatásukat az időjárás és a talaj állapota.

Műtrágyaszórás

Minden műtrágyatípusnál nagyon lényeges az egyenletes kijuttatás. Gondoljunk arra, hogy senki sem szereti a sötétzöld fűcsomók közötti sárga foltokat. Pontos kiszórást csak műtrágyaszórókkal érhetünk el. Kisebb területen a forgóhengeres, nagyobbnál a röpítőtárcsás típus ajánlott. Az előbbi sok kis lyukon keresztül adagolja a szemcséket. Így egyenletesebb szórást tesz lehetővé, de könnyebb tévedni is vele, mivel mindig pontosan a keréknyomon kell haladnunk, márpedig az csak az egyik irányból látható igazán jól.

A másik típusnál egy forgó tárcsára hullva röpülnek szét a szemcsék. Ennek előnye egyrészt, hogy mivel nem ad annyira egyenletes szórásképet nehezebb később látható hibát okozni vele, másrészt a 2-3 méteres sávszélességnek köszönhetően – 50 cm-es ráfedés mellett is – jóval nagyobb a területteljesítménye.

gyeptrágyázás

A műtrágyaszóróknál fokozottan ügyeljünk a szemcsék egyenletességére, mivel előfordulhat, hogy a túl nagy szemcsék ki sem férnek a lyukakon vagy a kicsik kifolynak és csíkokat húznak. Ezért inkább csak a műtrágyaszórók használati utasításain szereplő típusokat használjuk, vagy végezzünk szórási próbát. Fontos, hogy a kijuttatott adagok se térjenek el a gyártó által ajánlottól, ami általában 2-6 kg/100 m2. Ne felejtsük el, hogy használat után a szórókból mindig öntsük ki a műtrágyát és mossuk ki. Ellenkező esetben a sokszor kémiailag agresszív anyagok korrodálják a fémeket és higroszkópos tulajdonságuknál fogva megduzzadnak és beleragadva eltömik a nyílásokat. Fontos, hogy a kiszórást nyírás és – ha végzünk ilyet – gereblyézés, gyepszellőztetés után végezzük. Utána érdemes beöntözni a területet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa