Lisztharmat a házikertben

A házikert gyakori problémája a nedves, párás időszakban, árnyékos, zsúfolt helyen megjelenő lisztharmat. A lisztharmat  szinte minden növényen meg tud jelenni. Feltűnik a levélen, virágon, termésen. A fertőzött növény ránézésre sokszor olyan, mintha liszttel szórták volna be. Ha nem lépünk fel ellene, tönkreteszi a növényt, a termést.

lisztharmat juhar sarjon

Lisztharmat fertőzés

A lisztharmat gombák közel kétszáz faja csak a növények felületén él (ektoparazita). Gazdanövényei többnyire kétszikű növények.  A lisztharmat fertőzés egyik jellegzetes tünete a lisztszerű bevonat képződése a hajtáson, levélen, de akár virágon és termésen. Ez nem más, mint a lisztharmat gombák terjedését elősegítő ivartalan spórák (konídiumok) tömege. Ha például a levélen elszaporodik, a levél elsárgul, végül lehullik, ha termésen jelenik meg, a termés tönkremegy, szélsőséges esetben az egész növény kipusztulhat. A lisztharmattal megtámadott zöldségek minősége romlik, konkrétan fogyasztásra alkalmatlan lesz! A lisztharmat fertőzés, ha nem is okozza a gazdanövény pusztulását, olyan stressz hatással bír, amely érzékenyíti a növényt más fertőzésekre.

Az almalisztharmatra nagyon érzékeny a Jonatán, az  Elstar. A fertőzött hajtások rövid ízközűek, a levelek keskenyek, hullámosak, a levés színe felé begörbülnek, a levél színén és fonákán finom szürkésfehér, lisztszerű bevonat jelenik meg. Innen indul a későbbi fertőzés.  A későbbi fertőzések során a levél enyhén hullámos lesz, színén sárgászöld foltok alakulnak ki, a fonákán pedig szürkés bevonat jelenik meg. A gyümölcs felületén hálózatos parásodás figyelhető meg. A kórokozó a rügyekben telel, és a rügypattanástól a vegetáció végéig fertőz.

Néhány érdekesség a lisztharmat fertőzéssel kapcsolatban

paprikalisztharmatEurópában vadgesztenyén (Aesculus sp) fertőz az egyik lisztharmat faj, de a fertőzés mértéke eltérő. Hússzínű vadgesztenyén (A. carne) súlyos fertőzés, vörös vadgesztenyén (A. pavia) mérsékelt, gyenge fertőzés, és mérges vadgesztenyén (A. glabra) gyenge, szórványos fertőzés jelentkezett.

Szivarfán (Catalpa bignonioides) szintén egy behurcolt, észak-amerikai lisztharmat faj fertőz. Kimutatták, hogy 2006-ra a betegség országosan elterjedt, a gomba súlyos, helyenként totális fertőzést okoz.

Gyertyánon (Carpinus betulus) egy másik lisztharmat fajta fertőzése jelent meg 2005-ben. Helyenként (pl. a fővárosban gyertyán sövényeken) az állomány 100%-os fertőzöttségét állapítottak meg.

Borsófán (Caragana arborescens) 2005-ben jelent meg egy távol keleti eredetű lisztharmat fertőzés.

Az eddig őszibarackot és rózsát fertőző lisztharmat fajról kimutatták, hogy a meggy (Prunus cerasus) egy új gazdanövénye.

Forrás: “Mikobióta-diverzitás tanulmány fás növényeken, különös tekintettel a ‘decline’ folyamatokban részes nekrotróf fajokra” OTKA pályázat 2003-2006.

Paprikán (különösen fűszer paprikán) egy trópusi és szubtrópusi vidékeken elterjedt lisztharmat faj fertőz, amely egy genetikailag rendkívül változékony csoport tagja. a 70-es években jelent meg, de a 90-es évekre már országszerte problémát okozott. A fertőzés tünete eltérőnek a tipikus tünetektől. A fertőzés öregedő leveleken lép fel. A magas hőmérséklet visszaszorítja fertőzés terjedését. Forrás: Dr. Jankovics Tünde, Dr. Kiss Levente: A paprikalisztharmat, Agrofórum, 2013. november.

Lisztharmat fertőzés megelőzése

A fertőzés kivédésének legfőbb módja a megelőzés. Ennek első alapfeltétele, a lisztharmat fertőzésekkel szemben rezisztens fajták használata. A gombákban bekövetkezett mutáció(k) miatt azonban gyakran a rezisztens fajok is fertőződnek.

Monokultúrákban egész járványok is kialakulhatnak. Ezért fontos a növénytársítások alkalmazása.

A kiültetésre szánt növény jó kondícióban, egészséges legyen. Nagyon fontos, hogy a növény számára minél optimálisabb körülményeket biztosíts igényeinek megfelelően.

Ültess szellősen, napos helyre, ahol mindig van légmozgás. A növények összezsúfolás, az így kialakult magas páratartalom kedvez a betegségek kialakulásának és terjedésének.

Fontos, hogy reggel öntözz, mert így a nap hamar felszárítja a növényen megtapadt vízcseppeket, ami a gomba spórák lételeme, és a délelőtti hőmérséklet emelkedés pedig nem kedvez a gombák elszaporodásának. Mindig a növények tövét öntözd, ne használj permetező öntözést. Így elkerülöd, hogy a spórák (konídium) a vízcseppekben szétspriccelve tovaterjedjenek.

Folyamatosan ellenőrizd a növényeidet, hogy azonnal cselekedni tudj, ha a fertőzés első jelei mutatkoznak.

lisztharmat babon

Mit kell tenni, ha már megjelent a lisztharmat fertőzés?

Ha már megjelent a fertőzés, megtörtént a baj, szorgalmasan távolíts el minden megtámadott növényi részt. Ugyanígy a lehullott, beteg növényi részeket is gyűjtsd össze és dobd ki. Legjobb lenne ezeket a fertőzött részeket elégetni, azonban a tűzrakási tilalom miatt kénytelen leszel fóliába gyűjteni és a kukába dobni. A beteg növényi részeket a komposztba dobni tilos!

2023. júniusi növényvédelmi felhívás biokertészeknek – ÖMKI:

narancsolaj a narancshéjből hidegen préselt illóolaj, amely megbontja a gombák és a rovarok, atkák testét borító viaszréteget, ezzel azok kiszáradását okozza. Szőlő lisztharmat ellen (később, érés idején a szőlő szürkepenésze ellen) használható. Több növényvédőszer van forgalomban narancsolaj hatóanyag-tartalommal, így az Oroganic, Sinalia, Prev-Gold és a Prev-Gold Garden, ezek közül házikerti felhasználásra – kis kiszerelésben- a Prev-Gold Garden kapható.

kén az egyik legrégebben használt növényvédőszer. Kénre a növényeknek szükségük van ahhoz, hogy fehérjéket tudjanak előállítani. A szőlő virágzása előtt és után is használható, virágzás előtt 7-10 naponta, később 5-10 naponta, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első lisztharmatos tünetek megjelenésekor. Borszőlő termelése esetén szüret előtti időszakban érdemes inkább más lisztharmat elleni terméket használni, mert esetenként a növényvédőszerként felhasznált kén lehet az oka a bor kénhidrogénes szagának, ami súlyos, de kezelhető borhiba.

Súlyos lisztharmat-fertőzés esetén káliszappanos lemosást érdemes végezni, nagy lémennyiséggel. A káliszappan – mint zsíroldó anyag – nedvesíthetővé teszi az élőlények testfelszínét beborító zsír- és viaszréteget, és eltávolítja a növény felületéről az ott található élőlényeket, így a lisztharmat micéliumát is. A káliszappanos kezelés után viszont a gomba terjedését megakadályozó gombaölőszert, leginkább kálium-bikarbonátot kell használni.

Több kálium-hidrogénkarbonát (kálium-bikarbonát) is elérhető már a hazai piacon, a Vitisan SP professzionális felhasználóknak és házikerti felhasználásra szánt kis kiszerelésben is, a Kumar vagy a Karma nevű termék professzionális felhasználóknak. A hatóanyag erősen lúgos kémhatású, amelyet sem a lisztharmat spórája, sem a gombafonala nem kedvel. Narancsolajjal kombinálva (a narancsolaj nedvesítőszerként is használatos) a hatás erősebb, a gombák spóráit és micéliumát kiszárítja. A szőlő lisztharmata mellett az alma ventúriás varasodása ellen, a köszméte amerikai lisztharmata ellen, a nagyon sok tápnövényű szürkepenész ellen, valamint több zöldségféle lisztharmatos betegsége ellen is használható.

Ha vegyszermentesen kertészkedsz, alkalmazz háziszereket!

Cikk ajánlat: Szódabikarbónával a lisztharmat ellen

Az igen gyakran használt tejes permetezés leginkább a növény kondícióját javítja, így növelve ellenálló képességét. Permetezz egyharmad rész tej kétharmad rész esővíz oldattat. A hatást tovább fokozhatod, ha víz helyett zsurlólét használsz. Cikk ajánlat: Zsurló permetlével a gombák ellen. Még ennél is erősebb a hatás, ha az permetező oldat egy literébe egy csipet kénport vagy más kéntartalmú szert teszel. A ként már az 1800-as években is alkalmazták lisztharmat ellen. A műveletet egy héten akár háromszor is elvégezheted a megfelelő hatás eléréséhez. De használhatsz hagymahéj permetlét is. A levek koncentrációja: 10 dkg szárított zsurló vagy hagymahéj 10 liter esővízhez. Szűréshez vászon szövetet használj, hogy a permetező ne duguljon el. Míg az öntözésnél azt mondtuk, hogy reggeli időpont a leghatásosabb, úgy a permetezést alkonyatkor, szélcsendes időben végezd. Miután kontakt hatásról van szó, minél lassabb száradnak fel a permetcseppek, annál hatékonyabb a permetezés. De a növények esetleges perzselődését is elkerülheted.

Vegyszeres védekezés

A lemosó permetezés után először csak kontakt, kén hatóanyagú szerekkel, az intenzív hajtásnövekedés időszakában viszont felszívódó készítménnyel kell védekezni! Érdemes a felszívódó hatású szerek mellé kontakt készítményt keverni. a felszívódó szerek helyett alkalmazhatók az intenzív növekedés időszakában használható strobulin hatóanyagcsoportba tartozó mélyhatású készítmények.

Cikk ajánlat: Lisztharmat szőlőn

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa