Szinte mindent szívogat az amerikai lepkekabóca

Szinte mindent szívogat a polifág amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say), amelynek több száz gazdanövénye ismert, a kertészeti növények gyorsan terjedő kártevője Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy szinte válogatás nélkül fehér bevonatot képez szinte az összes kiskerti növényen díszkertben és konyhakertben egyaránt. Dobj be ellene minden, amit csak lehet!

lepkelaboca telep

A fotón látható lepkekabóca telep ellepi a friss hajtásokat, a levélfonákot, de még a fás ágakat is.

2004-ben jelent meg, 2006-ban már feltűnt a köztereken, és kertekben. Bár a védekezésről számos javaslat született, idén már kiirthatatlannak titulálja a sajtó is. A parlagfűn is megél, ezért máris kikiáltották a parlagfű természetes ellenségének. Ez azonban még korántsem bizonyított.

2006-ban, a klímaváltozással összefüggésben már említést tesznek róla Pénzes Béla (Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Rovartani Tanszék) és munkatársai egy interneten is megjelent tanulmányukban: „Vizsgálataink során kiderült, hogy kertészeti szaporító anyaggal érkezett az országba, és megtalálása előtt vélhetően már egy- esetleg két évet is itt töltött.„

A Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Rovartani tanszéke 2009-ben mutatja be a neten, mint egyre terjedő jövevény fajt: Az amerikai lepkekabóca valódi otthona Amerika. Az Ontariótól Quebecen át Floridáig, Texastól Mexikóig elterjedt, De megtalálható Kubában is. A citrusfélék kártevője, de minden fás növényt kedvel.  „A fajt 1979-ben Amerikából hurcolták be Észak-Olaszországba, Veneto tartományba, majd hamarosan elterjed egész Itáliában. Tekintettel a Metcalfa pruinosa Say melegigényes faj, Európa déli részén terjedt el legelőször, és zömmel fás szárú növényeken, főként díszfákon károsított. Dél-Franciaországban 1984-ben figyelték meg, majd további európai terjedését egyre több közlemény igazolta. Megfigyelték a fajt Szlovéniában (1991), Horvátországban (1995), Ausztriában (1996) és Csehországban (2001). Budapesten először 2004-ben figyeltük meg, azóta jelentős terjedését és elszaporodását tapasztaltuk.” írják a rovarászok. 2010-ben már csapatosan tűnnek fel Budapest közparkjaiban, és a városi kertekben. A viaszfehér bevonat hívja fel a figyelmet a fertőzésre, amelynek alapján akár gombás fertőzésre is tippelhetnénk, ha érintésre a „gombák” pattogva el nem menekülnének. Kertünkben már tatárloncon és rózsán is megtelepedett.

amerikai lepkekabóca tatárloncon

Amerikai lepkekabóca tatárloncon

AZ AMERIKAI LEPKEKABÓCA (METCALFA PRUINOSA) ÉLETMÓDJÁNAK VIZSGÁLATA ÉS AZ ELLENE VALÓ VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI című beszámolójukban SIMON NATÁLIA, SIMON JENŐ és BÁN GERGELY, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága (Hódmezővásárhely) szakemberei 2014-ben végzett hatékonysági vizsgálatukban, amelyet a Növényvédelmi Tudományos Napok 2015 rendezvényen mutattak be, megállapították, hogy a lárvakeléshez 45 napra volt szükség. A rovarölő szerek közül tiametoxam és a lambdacihalotrin hatóanyagú készítményeket találták hatásosnak, míg a sárga ragacslap, és mosogatószeres vizes permetezést hatástalannak találták dísznövényeken.

Eredményeik ellenére, Kiskertben, kis területen a vegyszermentes védekezés lehetőségei bár korlátozottak, de nem hiábavalóak.

A lárvák ellen hatásosak a tejes, mosogatószerek permetezőszerek. Beválik, bár a rovarok támadását nem tudja meggátolni, ha naponta, és minden más híreszteléssel szemben nem három napot, pláne nem hetente történő permetezés. Ügyelve arra, hogy a levélfonákot, és mindenféle eldugott helyeket is permetezzük, mert ezek a kártevők szeretnek megbújni az egymáshoz érő szárak, karó és szár valamint összeérő termések között, ahol viszonylagos nyugalom van. Legjobb ha a váltogatjuk az alábbi szereket: csalán lé /az erjesztett csalán lé ugyanúgy hat, de elviselhetőbb az egynapos csalánlevél ázalék (10 dkg száraz/1 kg friss csalánlevél 10 liter lehetőleg esővízben)/. Ezt felesbe tejjel hígíthatod. Hasonló arányokban és módon használhatsz másnap zsurlólét. Mindkét esetben gazdagíthatod csípős paprika lével. A szárított csípőspaprika őrleményét egy marékját egy éjszakára áztasd egy liter esővízbe. Egy következő napon pedig egy liter permetléhez ad 3 csepp illóolajat. A permetlé előállításnál a szűrést egyik esetben se hagyd ki, mert különben eldugul a permetező fúvókája. Cikk ajánlat: A csalán a leghasznosabb gyomZsurló permetlével a gombák ellen;

amerikai lepkekabóca mirabolán levélfonákon

Amerikai lepkekabóca mirabolán levélfonákon

Jutka mama, biokertész programunk szakembere ajánlja: Természetes ellensége a gazdaboltban kapható Neodryinus typhlocybae fürkészdarázs. Ezzel csak az a baj, hogy idő kell a hatáshoz. Gyors beavatkozásként a Neem Azal, vagy az olajos lemosó permetezés jöhet szóba. A hatás fokozására ajánlom, hogy az olajos permetezés 50 fokos vízzel történjen. Ennél melegebb már a növényt is károsíthatja. A sárga lapról se feledkezz el, gyérítésre az is jó, tedd a fertőzött bokor közelébe és jól rázd meg a bokrot.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa