Ökológiai védekezés a levéltetvek ellen

Kertünket elárasztják a levéltetvek. A tetvek nem csak a leveleket károsítják, visszavetve ezzel a termésfejlődést, hanem rendkívül veszélyes betegségeket is terjesztenek. Itt olvasható néhány tipp, hogyan védekezzünk ellenük.

Nem látod a levéltetveket? Nézz körül alaposan! Ha ragacsosak a levelek, ez a levéltetvek kártételére utal. A levéltetvek ugyanis ragadós anyagot választanak ki, amit mézharmatnak neveznek. Ha hangyák masíroznak a növényeden, biztos, hogy a levéltetvek is ott lapulnak. A hangya ugyanis nyalogatja a levéltetvek ragacsos váladékát. Sőt távoztában néhány levéltetvet is továbbcipel. A levéltetveket mindig a levél fonákán, a hajtáscsúcson keresd először!

hangya és levéltetvek

A legegyszerűbb módszer a tetvek lemosása vízsugárral. A nem járóképes alakok könnyen lemoshatók erős vízsugárral olyan növényekről, amelyek lombja bírja a mechanikai behatást. Még hatékonyabbá teheted, ha slagot rákötöd a melegvizes csapra, mert ekkor a tetveket nagy valószínűséggel kinyírod, ugyanakkor a növénynek pedig kutya baja sem lesz.

A levéltetvek terjesztését a szárnyas nemzedéke végzi, azok repülnek, ellenük a ragasztó szalag nem hatásos. Fogadjuk meg dr. Némethy Zsuzsanna tanácsait: Ha egy fánál csak elszórtan jelentek meg a tetvek egyes hajtások végein, azokat ollóval vágjuk le, és ezzel egy permetezést meg is takarítottuk. Ne feledjük, hogy a levéltetvek a levelek fonáki oldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a kedvező ölő hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban a permetezés már kevésbé eredményes!

Néhány egymást követő éjszakára fektessük a fűre cserepeinket. Nappal a megszokott módon és helyen tartsuk őket.

Ha a levéltetveket elszigeteljük gallyakra tett vazelines gallérral a hangyáktól, azt tapasztaljuk, hogy a levéltetvek szétszóródnak, elhalnak.

Házi permetszerek

Egy teáskanál mosogatószert elkeverünk egy liter vízben, amelyhez egy deciliter magas zsírtartalmú forralt tejet adunk. AZ oldatot flakonba töltjük, és lepermetezzük vele a tetves hajtásokat. A műveletet hetente megismételni. A tejes, mosogatószeres oldat komplex hatású. Levéltetvek ellen a mosogatószer, gomba ellen a tej hatékony. A gomba elleni hatást fokozhatjuk egy csipet rézgáliccal, vagy bordói porral.

Általában elmondhatjuk, hogy a házilag készült ázalékok, főzetek hígítása 1:20. Ne felejtsd ki a 10 liter vízhez adott 1 ek. mosogatószert, amely a permetlé szétterülését segíti.

erjesztett csalánlé szűrése

Erjesztett csalánlé szűrése

Erjesztett csalánlé kettő az egyben: 5 kilogramm friss, vagy 1 kilogramm szárított csalánt (Urtica dioica) törjünk össze, és 50 liter vízben két hétig hagyjuk állni . Szűrés után ebből a léből egy liternyit tíz liter vízzel felhígítunk, és már permetezhetünk is vele. ez egyben növénytápként is működik.

Alkalmazhatsz még rebarbarafőzetet  vagy kamillateát is.

Próbálkozz bazsalikommal is: Tegyünk 150 g friss, durvára aprított bazsalikomot 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrjük le 30 perc után, hűtsük és hígítás nélkül fújjuk a  növényekre. Bazsalikom helyett koriander zöldet is használhatunk.

A narancsolajjal végzett pozitív kísérletekről a Biokontroll Hungária számolt be, a bio-gazdabolt.hu levéltetvek ellen ajánlja a PrevB2 narancsolajos készítményüket. Ez a sokoldalúan felhasználható olaj, szerintük, ugyan lombtrágyaként kapott engedélyt hazánkban, de az egész világon biogazdaságok ezrei használják, tetvek, tripszek, atkák és lisztharmat ellen. Különböző bio-növényvédelmi koktélok alkotója is egyben, mert segíti a permetezés hatékonyságát.  Hatásmechanizmusa: a lágy kültakarójú kártevők (pl. takácsatka, levéltetű) viaszos külső vázát kiszárítja, aminek következtében azok elvesztik testfolyadékukat és elpusztulnak. Mi is kipróbáltuk, sajnos invázió idején napi/kétnaponta történő beavatkozást igényel, de az az alább permetszerekre mind igaz. Ennek oka, hogy ezek szelíd növényvédő szerek.

A vipokotour.hu ajánlja: 3 fej zúzott fokhagymát egy napra 1-2 dl paraffinolajba áztatunk, majd ezt kb. félliternyi forró vízben feloldott egykanálnyi szappanreszelékkel elkeverjük. Hűtőben tárolható, és két evőkanálnyit számolhatunk egy liter permetszerhez.

Azadirachtin: a trópusi neem-fa magjából kivont azadirachtin hatóanyagú készítmény (pl. NeemAzal T/S) összetett hatásmechanizmussal rendelkezik. A táplálkozás gátlásán túl a rovari hormonrendszerre is hatással van, így kitinszintézis-gátlóként és szaporodásgátlóként is működik. Szerencsére a hasznos élő szervezetek többségét (pl. katicabogarak , fürkészdarazsak) kíméli.
Káliszappan: a tapadásfokozó hatásán túl a levéltetvek fizikai távoltartására és eltávolítására is alkalmazható.2-%-os oldatát használd permetezésre.
rebarbaralevél főzése

Készül a rebarbara levélfőzet.

Hasznos növénytársak

A Gazlap ajánlja: A levéltetvek túlzott elszaporodása ellen közé büdöskét (Tagetes), körömvirágot (Calendula), mákot (Papaver), sarkantyúkát (Tropaeolum) vagy háromszínű szulákot (Convulvus tricolor) ültessünk.

Vegyszermentes kertészkedés hívei számára jó hír, hogy a bársonyvirág másodlagos anyagcsere termékeket tartalmazó illóolaja révén viszont elpusztítja a káros baktériumokat, riasztja a férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket és a gyümölcsfákat is védi levéltetű-invázió esetén. Emiatt gyakran ültetik konyhakertbe is. Főleg paradicsommal és uborkával összeültetve ajánlott. Díszíti a spenót és saláta sorokat.

A sarkantyúka zsenge lédús hajtásaival magához csalogatja a tetveket, a gyümölcsfák tányérjába vetve távol tartja a vértetveket.

A körömvirág jó tulajdonságainak egyike, hogy elűzi gyökérfonálférgeket, és távol tarja a levéltetveket. Sárga virágszirmai szinte vonzzák a tetvek ellenségeinek számító zengőlegyeket (Syrphus spp.), melyek lárvái a levéltetveket pusztítják, a kifejlett egyedek pedig virágjának nektárját fogyasztják.

A fokhagymából még csak nem is kell főzetet készíteni. Csak dugdossuk le a védeni kívánt növények köré.

bársonyvirágok a konyhakertben

Rovarokkal a levéltetvek ellen

Csatlós Zselyke munkájából idézünk, aki 2011-ben nyert díjat ezzel a pályaművével a “Légy aktív részese a Zöldmúzeum szerkesztésének” c. pályázaton. A katicabogár egy nap alatt akár 50 (400 levéltetű/katicabogár/év), a fátyolka lárvája élete során 200-500, a zengőlégy lárvája pedig akár 600 levéltetvet is képes elfogyasztani.

A ragadozó életmódot folytató zengőlégy-lárvák a fajok hozzávetőleg 40 százalékát teszik ki. A lárvák között sok a hasznos levéltetű-pusztító faj. A megtermékenyített nőstény zengőlegyek tojásaikat a már kialakult levéltetű kolóniák mellé helyezik, a kikelt lárvák a levéltetveket fogyasztják, ezzel is csökkentve azok elszaporodásának mértékét. Csalogató növények: krizantém, őszirózsa, levendula, mézvirág, tatárvirág, kapor, édeskömény, körömvirág

A nagyobb testű, átlátszó, zöldes, hártyás szárnyú aranyszemű fátyolka hatlábú lárváinak erős, előre meredő rágóikon keresztül olyan váladékot fecskendeznek az áldozatba, amely feloldja azt, így a lárva egyszerűen csak felszívja. A lárvák nappal pihennek és éjjel vadásznak. A lárvák életük során több száz levéltetvet is elfogyaszthatnak.

Csalogató növények: a legtöbb virágport és nektárt tartalmazó virág, százszorszép, angyalgyökér, kapor, édeskömény.

A legtöbb nálunk előforduló katicabogár levéltetvekkel táplálkozik. Katica csalogató növények: őszirózsa, körömvirág, pillangóvirág, koriander, cickafark, kapor, káposztafélék, mézvirág, díszkáposzta.

hétpettyes katica

Hétpettyes katica

A rovarok számára kiváló lakóhelyet biztosít a rovarvár, de az ökológiai farakás is, tehát az a farakás, amelyet azért helyezünk el, hogy a rovarok számára szállásul szolgáljon.

Az üvegházi molytetű ellen a Dél-Amerikában közönséges gyomnak tartott nikandrát, más néven perui almát ültethetünk.

Cikk ajánlat: Liszteske;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás