Saláta cikória

A cikóriáról általában a pótkávéra asszociálunk. Pedig a cikória manapság inkább mint közkedvelt levélsaláta vonult be a köztudatba. Termesztése igen egyszerű, a saláta íze pedig igen kellemes. Aki az idén nem ültetett, vásárolhat. Jövőre pedig saját fogyasztásra is termeszthet.

Cikória bemutatása

Vadon előforduló őse a fészkesek családjába (Asteraceae) tartozó katáng, amely meszes talajokon nálunk is gyakran előforduló gyomnövény. A gyökeréért termesztett cikória (Cichorium intybus var. sativus) az egyik nemesített változat. A növény vastag kéreggel körülvett húsos gyökeréből készül a pótkávé. A leveléért ill. hajtásáért termesztett másik változat a saláta cikória vagy régebbi nevén csirágsaláta   (Cichorium intybus var. foliosum).

A cikória név egyes feltételezések szerint az olasz cuccerere szóból származik. Jelentése: aláfut. Az elnevezés a mélybe hatoló gyökerekre utal. Mások szerint a név egyiptomi eredetű. Az arab orvosok Intybus-nak nevezték, és gyógynövényként vált ismertté. A rómaiak salátaként, zöldségként fogyasztották, legalábbis így említi például Vergilius, Horáciusz, Plíniusz. Az Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban fogyasztott mezei cikória rokona a napjainkban radicchio vagy veronai saláta néven ismert és egyre népszerűbb levélzöldségfélének.

cikória virága

A cikória 15-200 cm magas, vesszős-ágas kétéves növény. Az első évben gyökereket és levélrozettát képez, a második évben virágszárat is hoz.Több fejű, erős, hengeres-karó alakú, 1,5 méternél is mélyebbre hatoló gyökere van.  A gyökér jelentős tápanyagraktár, elsősorban szénhidrátot (inulin) raktároz. Az alsó levelek nyelesek, visszás-tojásdadok vagy lándzsásak, a felsők gyakran szíves-nyilas vállból lándzsásak. A virágzathoz tartozó fellevelek lándzsásak vagy tojásdadok. A nyelves fészkes virágok egyesével vagy többesévek állnak. A virágok világoskékek, csak a reggeli órákban nyílnak. Termése kaszat.

Érdekességek

  • Virágai egy angol népmese szerint azért olyan szép kékek, mert egy hajóra szállt és soha vissza nem tért kedvese után síró lány szemeit őrzik.
  • A növény virága hangyasav hatására világospiros színűre változik.
  • A katángkórót gyakran ültették virágórába, mert virágát meghatározott órában nyitja, és pontosan öt óra múlva becsukja. A nyitás időpontja a földrajzi szélességtől függ.
  • A növény levele borogatás formájában gyulladáscsillapító. A gyökér forrázata általános frissítő, emellett enyhén has- és vizelethajtó hatású. 28 g gyökeret adjunk 4,5 dl forró vízhez.
cikória az első évben

Cikória termesztése

A cikória igénytelen növény, kártevői és kórokozói alig vannak. Hidegtűrő, de jól tűri a meleget és a hideget is. Szinte minden talajon megél, de kötött talajon kevésbé jól fejlődik. Inkább homokos, vagy vályogos talajba ültessük. Frissen szerves trágyázott talajba ne kerüljön, mert az csökkenti a gyökerek eltarthatóságát. A gyomirtó szerekre is érzékeny. Magvetés előtt talaját mélyen ássuk fel, majd gereblyézzük, hengerezzük, sima felszínű, apró morzsás vetőágyat létrehozva. A megvetés viszonylag kései oka, hogy a gyökereket túl hosszan kellene tárolni a téli felhasználásig. Májusban 2,5 cm mélyen vessük.  A kikelés után a gyomlás a legfontosabb feladatunk a rendszeres öntözés mellett. 15 cm-es tőtávolságra ritkítva termeszthetjük. Száraz időben a vizet meghálálja. Tápanyagigénye közepes. Maximum 50 g szaruliszt egy négyzetméternyi ágyásfelületre. Gyökere akkor fejlődik megfelelően, ha a talaj nem túl nedves, nem túl kötött. A túl sok víz, a magas páratartalom a fejlődő levélrózsa rothadását okozhatja.

Az ősztől tavaszig tartó hajtatásával kapott etiolált hajtáskezdeményeket fogyasztjuk. Az Agronapló szerint a nyáron letermesztett növényeket október-november (amikor már tartósan alacsony a hőmérséklet) során felszedjük és a levélzetet a gyökér felső részétől 2 cm-re levágjuk és sorosan egymás mellé függőlegesen a hajtató edényben elhelyezzük egy kevés földben, és körülbelül 2 cm földréteggel borítjuk. A hajtatáshoz homokot is használhatunk. Mind a földnek, mind a homoknak kellően nedvesnek kell lennie a hajtatás alatt, de közben nem locsolhatjuk, ezért ezt még az ültetés előtt tegyük meg. A Hajtatás 10-18 Co-on, sötét helyen történjen. 3-4 hét alatt fejlőnek ki a szedhető fejek. A részleteket az Agronaplóban olvashatja. Így jutunk a fehérített cikóriához, amely a gazdasági értelemben vett termés. Idénye októbertől márciusig tart.

Vannak takaróföld nélkül is, nagyüzemi termesztésben termeszthető fajták. Egy másik lehetőség a nagyüzemi vízkultúrás termesztés.

hajtatott cikória

Cikória tápértéke és fogyasztása

Nem árt, ha tudjuk, hogy fény hatására nagy mennyiségű keserű ízt okozó alkaloida és glükozida képződik benne, amely fogyaszthatatlanná és élvezhetetlenné teszi. Elsősorban kedvező étrendi hatását, alacsony kalóriaértékét és a kalciumtartalmát érdemes kiemelni. Elkészítése többnyire saláta formájában történik, Nyugat-Európában igen nagyra értékelt és drága csemegének számít, újabban már nálunk is a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok boltjaiban és áruházaiban is megtalálható. A növény virága salátába, virágrügye savanyúságba tehető. A cikóriát fogyasztásra előkészíteni úgy kell, hogy a felső, esetleg sérült, vagy barna leveleket eltávolítjuk. Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, vágjuk le a növény szár felőli végét, és szeljük ketté. Salátaként használva leveleire bontjuk. Nagyon finomak salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal.

De a cikória süthető is! Ilyenkor a kettévágott növény torzsáját kaparjuk ki, vagy vágjuk ki ék alakban kb. 2 cm mélyen a torzsarészt, mert ebben van a legtöbb keserűanyag. Kevés oliva olajon hirtelen süssük, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlét csepegtessünk rá. A cikória fűszerei a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöld. Tálaláskor sajttal szórhatjuk. A zsenge hajtásokat elkészíthetjük sajttal, sonkával lerakva, vagy hagymával, szalonnával, olajbogyóval, füstölt hallal lerakva is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa