December óta virulnak a téli jázminok!

A téli jázmin szó szerint télen virágzik, azt az érzetet keltve, hogy a szezon nemsokára kezdődik. Enyhébb teleken már novemberben is találkoztunk virágjával. Miután mutatós, télen is díszít, és tartása egyszerű, sok kertben előfordul.

téli jázmin

Téli jázmin bemutatása

A mintegy 600 cserje- vagy fafajt magába foglaló olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó téli jázmin (Jasminum nudiflorum) enyhe teleken már télen, máskor tél végén bontja sugaras szimmetriájú, négytagú, sárga szirmait. Az 1,5 – 2 méter magas, terülő habitusú, zöld vesszőjű cserje leívelődő ágai a földre lehajolva legyökeresednek, így gyorsan elterjed. Sötétzöld, apró, átellenes, hármasan tagolódó levelei a virágzás után jelennek meg.

Robert Fortune „növényvadász” (1812-1880) 1843-ban gyűjtötte be példányait Kínában, egy három éves gyűjtőkörútja során. Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy Indiana Jones kalandjai unalmasak az övéihez mérten. Ahhoz, hogy viszonylag háborítatlanul utazgasson Kínában leborotválta a haját, csak egy lófarkat hagyott meg, és úgy öltözött mint a mandarinok. A téli jázmin Nyugat-Kína szerte vadon terem, és már több évszázadokkal Fortune megjelenése előtt termesztették.

Téli jázmin gondozása

A cserje igénytelen, szárazságtűrő, de nyári kánikulában gondoskodjunk öntözéséről. Virágai sokat kibírnak, de nem mindent! Napra, még inkább félárnyékba ültessük, ha hosszan szeretnénk virágaiban gyönyörködni, mert a napfény hatására decemberben kinyíló virágai esetleg egy későbbi zord időjárás hatására elfagyhatnak. Az erősen kötött talajt nem szereti, egyébként a silány talajt is elviseli. Legszebben azonban mély termőrétegű, humuszos talajban fejlődik. Miután hajlamos az elburjánzásra, 2-3 évente, elvirágzás után ritkítsuk, ifjítsuk.

téli jázmin

A téli kertekben ragyogó sárga virágfoltjára számítsunk! Rézsűre, támfalra, dézsába, de akár szoliter növényként is ültethetjük. levéltelen bókoló, terülő hajtásai is zöldek, emiatt mutatósak, és jól takarnak. Egyébként alkalmas függőleges, vertikális alkalmazásra, ha támaszték mellett neveljük 3-4 méter magasra is nevelhetjük. Kerítés tövébe ültetve a kerítést támaszként használja, és akár át is bukhat a kerítésen, ezzel szelídítve például a kőkerítés ridegségét. Arra számítsunk, hogy tél végén gyönyörű virágos színfoltja lehet kertünknek. Szaporításához a legyökerezett hajtásokat óvatosan felszedve új helyen, új cserjét nevelhetünk belőle. A begyűjtött zöld dugványnak való hajtásokat május végén gyűjtsük be, és a kert árnyékos részébe ültetve, néhány hét begyökeresedés után földlabdával együtt végleges helyére ültethetjük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra