Öntözési tippek

Öntözési tippek spórolósoknak. Néhány apróság hogyan öntözzünk a nyári kánikulában, Jutka mama tanácsai nyomán.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb és legpraktikusabb öntözési tippeket, amelyekkel hatékonyabbá teheted a kert vízellátását, csökkentheted a vízpazarlást, és javíthatod a növények vízfelvételét.

öntözőkanna

Öntözzünk kora reggel

Öntözzünk korán, mielőtt a hőmérő higanyszála az egekbe szökik. Napközben a víz nagy része gyorsan elpárolog, az esti öntözés pedig a kórokozók elszaporodásának kedvez, felütik a fejüket a gombabetegségek, és a csigákat is jobban hívogatja a hűvös, párás környezet, ami éjszaka megmarad..

Automata öntözés esetén legcélszerűbb az éjszakai öntözés, feltéve, hogy ellenőrizhető vagy automatizálható. Ugyanakkor még a víznyomás is kedvezőbb a nappalinál, valamint ritkább az öntözési tilalom.

Hová jusson el az öntöző víz?

Figyeljük, hogy az öntöző víz minden öntözni kívánt területet elérjen. Az útra azonban ne pazaroljuk a vizet. A gyep öntözése külön történjen. A fű gyökere nem hatol mélyre, ezért a felszín alatti részek átnedvesedése már megfelelő, míg egy cserje, fa mélyen húzódó gyökereihez is el kell, hogy érjen a víz. Többször adódott már kerti baleset abból, hogy a sekélyen öntözött fa gyökere nem húzódott a megfelelő mélységbe, és a növény adott alkalommal kidőlt a talajból. Aranyszabály, hogy a felszín közeli, gyors öntözés biztosan nem nedvesíti át a gyökérzónát.

Kerüljük a növények leveleinek öntözését, különösen a meleg napszakban, mert a víz a leveleken napégést okozhat. A gyökérzónába juttatott víz hatékonyabb és biztonságosabb a növények számára. Az esőztető öntözés felveri a talajfelszínen megbújó gombaspórákat, amelyek alig várják, hogy a felverődő vízcseppekkel a levélre kerülve megfertőzzék a növényeket.

A tömör vagy tömörödésre hajlamos talajok esetében gyakori előfordul, hogy az öntözések során víz jelenik meg a talajfelszínen. Ekkor abba kell hagyni az öntözést. Csak akkor folytassuk az öntözést, amikor a víz már beszivárgott a talajba. Még jobb, ha öntözés előtt a tömődött vagy korábban összeiszapolódott talajt föllazítjuk, lassúbb vízadagolással öntözünk. Elhúzódóan öntözzünk, hogy a víznek legyen ideje leszivárogni a talaj mélyebb rétegeibe. Homokos talaj gyorsabban fölveszi a vizet, mint a nehéz, kötött talajok. Ezért a gyökérzóna átnedvesítése tovább tart kötött talajokon, mint könnyű, homoktalajokon.

Hagyjuk magasabbra nőni a füvet!

Ha a fűnyíró pengéjét magasabbra állítjuk, a megmaradó szárrészek segítenek a vízmegtartásban. A fű növekedése is lelassul, ami kevesebb tápanyag és vízelvonással jár.

esővízgyűjtés

Használjunk esővizet

Aki nem akar ivóvízzel öntözni, és úgy gondolja, hogy a lágy víz kevéssé növeli a talaja sótartalmát, az használjon hordóban gyűjtött esővizet. Felmérések szerint átlagosan fejenként napi 6 liter vizet fogyasztunk kertjeink öntözésére. Ehhez nem szükséges ivóvíz tisztaságú víz, a locsolás legpraktikusabban, és a növények számára is legkedvezőbben az összegyűjtött csapadékvíz használatával gazdaságosan megoldható. Az esővíz gyűjtőt az ereszcsurgó alá állíthatjuk.

Egyéb forrásai a felszín alatti vízkészletek illetve kissé pazarló módon a vezetékes víz lehet. A nyári mulcsozással (fűnyesedékkel, aprított szalmával, komposzttal, kenderszőnyeggel stb.) megőrizhetjük a talaj nedvességét, és egy-két kapálástól is megkíméljük magunkat.

öntözés kilyuggatott tömlővel

Csöpögtető öntözés házilag

Elrejtett pillepalackból csöpögtető öntöző rendszer. Nem a legszakszerűbb megoldás, de igen pénztárcakímélő. Gyűjtsük össze a palackokat, fúrjunk az aljukba lyukakat. Az üveg aljába töltsünk sódert nehezéknek. A kiszemelt növény töve köré állítsuk körbe a vízzel feltöltött üvegeket, hogy ne boruljanak el a szélben, ha kezdenek kiürülni. Kicsit be is áshatjuk őket, hogy kevésbé legyenek szem előtt. Az utántöltésről magunknak kell gondoskodni.

önöntöző

Konténeres növényt is lehet ezzel a módszerrel öntözni. A csöpögtető önöntöző egyszerű és hatékony módszer lehet, különösen, ha pár napra elutazol, és nincs, aki gondját viselné a növényednek. Azonban több hátutője is van a cserépbe, konténerbe szúrható önöntözőknek. Bár  olcsók, azonban ennek megfelelően silány minőségűek. Az adagolás nehezen vagy egyáltalán nem szabályozható, csak “papíron”. A leggyakoribb fajtájuk PET palackra erősíthető, azonban a manapság kapható pillepalackok alkalmatlanok e célra. A talajba szúrás gyakran problémás, mert a virágföldek, kerti talajok lazák, a leszúrt palackok könnyen kifordulnak, felborulnak. Ha az öntöző kifolyó részét a talajfelszíntől alig magasabbra tervezték, az adagoló lassan, de biztosan belesüllyedhet a talajba. A fentről nyitott palackokba szemét, por kerülhet, ami eltömíti a készüléket.

Az előnyöket így foglalja össze egy hobbikertész: “Öntözőkannával is locsolhatnék, de azt strapásnak tartom. Arról nem beszélve, hogy a víz mindenhová elfolyik, oda is ahová nem akarom. Így legalább nem pazarolok.”

vetés öntözése

Vetés öntözése

Ha meg akarod érteni az öntözés szerepét és hasznosságát, olvasd el az alábbi cikket: Talajok vízgazdálkodása.

További cikkek a témában: Olla, agyagedény öntözéshezA szárazság és a tápanyaghiány összefüggése, avagy kalandos vízitúra a talajból a növénybe

Ezen módszerek alkalmazásával fenntarthatóbb és környezetbarátabb kertészkedési szokásokat alakíthatunk ki, amelyek hosszú távon is eredményesek maradnak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa