Május

kerti tennivalók május

“Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!…”

Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Gyümölcsös

A gyümölcsfacsemeték öntözéséről ne feledkezz meg, akár 40-50 liter vizet is kijuttatva a törzs körül kialakított tányérokba, gazdagon kiegészítve azt komposzttal és érett istállótrágyával.

Májusban, a tisztító hullás után jön el a gyümölcsritkítás ideje, föntről lefelé, és kintről befelé. Például az őszibarack esetében, termésritkításra megközelítőleg a teljes virágzástól számított 35–50 napok között kerülhet sor, amikor a gyümölcskezdemény mérete 22–27 mm. Módja az egymás melletti gyümölcsök kiritkítása 3-4 ujjnyi távolságra. Még több információ: Őszibarack a házikertben

Kajszin nyársanként 1-2 gyümölcskezdeményt hagyj, a vesszőkön pedig 3-4 ujjnyi távolságra hagyj gyümölcskezdeményeket. A kajszinál a hosszú vesszőkön lévő termések ritkítására kell jobban koncentrálni, ha már megbizonyosodtunk a rövid termőnyársak megfelelő terméskötődéséről. Ugyancsak nagyobb figyelmet kapjon a felső szint ritkítása, mert az alsó szinten a hideghatás jobban szelektálja a termést. Ha egy csomóban több termés is van, akkor óvatosan kell leszedni a kisebbeket.

Az egyszer termő málna májusban hozott sarjait már tartsd meg.

Konyhakert

Palántanevelés, palánták kiültetése

Ha nagyon száraz volt a tél, nem árt, ha az ősszel előkészített ágyásokat még a kiültetés előtt jól beöntözöd (100-200 mm).

A májusi fagyosszentek elmúlta után indul teljes gőzerővel a palánták kiültetése.

Általános információk lásd: Március

Tipp

A palántákat ne feledd edzeni! Mostanáig a fiatal újoncok minden jóban részesültek, volt fény, főleg, ha megvilágítottuk őket, kaptak tápanyagot, vizet, és nem utolsósorban meleget. De mindez néhány nap múlva megváltozik. Szembesülniük kell a valósággal! Az időjárás szeszélye, a napi hőmérséklet ingadozás, a nap égető sugarai, a szél min-mind próbára teszi őket, ezért edzésre van szükségük.Ha a nappalok már kellemesek, “edzőteremnek” kinevezhetsz egy ládát, vagy padot a nyitott verandán, vagy a déli fekvésű házfal mellett, vagy a balkonon, ahol van elég fény. A palánták elé támasztott üveglap, használaton kívüli ablaktábla, a szél útját állja. Arra figyelj, hogy üveg mögött a nap akár égető is lehet. Ezért mindig világos, de félárnyékos helyen végezd az edzést.  A palánták estére visszaköltözhetnek a védett, meleg „hálószobába”. Így szoknak hozzá a hőingadozáshoz. Ahogy a palánták erősödnek, a szélárnyékolót és a félárnyékot kiiktathatod. Palánták edzéséhez  körülnézhetsz a hidegágy választékban is. A hidegágyakról részletesebben itt olvashatsz: Hidegágyak

Április végétől május közepéig ültesd ki a 3-4 lombleveles zeller palánáit 50×20-40 cm távolságra.  A palántát a gyökérnyaknál kicsit magasabbra ültetheted, látszódjon ki a gyökérnyak, hogy a gyökér fejesedjen. A zellerlevelet a külső levélkörből kell kitörni. Később is így kell szüretelni.

Ültesd ki 70 cm tőtávolság a paradicsompalántákat! A palánták alsó leveleit csípd le, a palántát dugd jó mélyre, mert a szárából is gyökereket is fog növeszteni, és minél mélyebbre kerül, annál erősebb lesz. Az ültetőgödörbe szórj egy csipet keserűsót. A .Hasznos társítási javaslat: a paradicsomtövek közé ültess bazsalikomot, a bazsalikom és a paradicsomtövek közé pedig zellert. Cikk ajánlat: Paradicsomtermesztés házikertben

Az édesburgonya gyökeres palántáit május közepén, laza talajba, lehetőleg bakhátra napos, félárnyékos helyre ültesd. Ültetheted dézsába, steril földbe is.

Ültetheted a paprika, a tökfélék (pl. patisszon, de a dinnye is ide tartozik!), a spenótfa, a paradicsom palántákat.

Szabad földbe a 7–8 hetes, jól fejlett padlizsán palántákat legkorábban május 20. után ültesd ki, amikor a talajhőmérséklet már eléri a 15 0C-ot.

A május végén palántázd a sütőtököt.

Tudtad, hogy konténerben is termeszthetsz? Ha kevés a leyed, ha nincs kerted, akkor is lehet saját paradicsomod, paprikád, padlizsános vagy éppen szamócád!

Az uborka palántáit május végén ültesd ki. Leginkább támrendszeres termesztésben ajánlott a palántázás.

A laboda vagy spenótfa kiültetésére tavasz végén kerülhet sor, amikor az éjszakai minimum hőmérséklet sem csökken 15 fok alá. A spenót felmagzását követően spenótként lehet fogyasztani. Árnyéka védi a tűző napot nem kedvelő uborkát, amit az ültetések tervezésekor figyelembe lehet venni.

Magvetés szabadföldbe

Általános információk: lásd: Március.

Tipp

A bimbóskel magjait május közepén vesd cserépbe vagy ládába.

Még vetheted a tépősalátát, a babot. Információ a salátákról: Tavaszi salátakonténerek; Fejes salátát a kertből az asztalra; Kötöző saláta; Saláta. Ha van még szabad hely, akkor feltétlenül vess patisszont, fészkenként 3-4 magot 5 cm mélyre.

Májusban 2,5 cm mélyen vesd a cikóriát.

Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30 cm-es sortávolságra. Fényen csírázik! Társítható paradicsommal, uborkával, tökkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát. Köménnyel se társítsuk.

A bimbóskel magjait május közepén vesd cserépbe vagy ládába. Az ilyenkor vetett növények az első fagyokig ellenálló felnőtté cseperednek, sok-sok bimbóval.  A palántázás és kiültetés ideje fajtafüggő!

Május végén vetheted az uborka, a kapor vagy a paradicsom mellé a borágót. A népgyógyászat a borágó leveles hajtásából készült teát vízhajtóként, székfogóként alkalmazza, külsőleg kelések borogatására használja.

A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szedni való belőle.

A hosszú tenyészidejű kései céklát laza talajba vesd április végétől.

Márciustól augusztusig vethető a  rukkola. Folyóméterenként 18-22 magot vess 20-30 cm sortávolságra, 1-2 cm mélyre.

Az esetleg megürült ágyásokba vess zöldrágya növényt, például mustárt. Amikor kihajtott, máris bekapálhatod, és már jöhet is a következő beültetés.

Egyéb tennivalók a konyhakertben

Májusban el lehet kezdeni a mulcsozást. A palánták köré szalma mulcs helyet, amely a lebomlásához sok nitrogént használ el, inkább használj fűkaszálékot. Friss füvet is használhatsz, de nem vastagabban, mint 2 cm. Az útra, a sorok köze mehet a szalma. A gyomos területet előzőleg ki kell kapálni!

Az áprilisban kiültetett paradicsomot már lehet hónaljazni, karózni. jellemző módon a folytonos növekedésű fajták igénylik ezt elsősorban. A növény nyolcas kötéssel köthető a legstabilabban, sérülésmentesen a karóhoz.  Még több információ a paradicsomtermesztésről.

Házikertben bármelyik uborka fajta és termesztéstípus esetén elképzelhető a támrendszeres termesztés. Még több információ az uborkáról.

A sóskát, ha már lehet, vágd tarra, hogy jobban fejlődjenek a levelet.

A burgonya töltögetését a növény 10-15 cm-es szármagasságnál végezd el először.

Folyamatosan kötözd, hónaljazd a paradicsomot, honaljazd a paprikát, a padlizsánt is.

A borsó májusban futni kezd. Ennek segítésére kökény vesszőket szúrhatsz a tövek közé. Így a borsó erre kapaszkodik.

Megkezdődhet a gyökérzöldségek egyelése.

Betakarítás

A szamóca (a köznyelv földiepernek hívja) virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a termés. Korai fajták az Alba, Anita, Clery, Elvira, Honeoye, Lambada, stb.

Érnek a korai cseresznyék (pl. Rita). Még több információ a cseresznyéről: Korai gyümölcsünk, a cseresznye

Kelés után kb. 2-3 héttel már kezdheted szedni a rukkola 5-10 cm-es leveleit.

Második évtől áprilisban és május elején szedheted a téli sarjadék hagymát (zöldhagyma), illetve amikor a hagymaszár a ceruza vastagságot elérte.

A vetéstől számított 25–40 nap múlva szedhető a fólia alatt termesztett hónapos retek, míg 50-60 nap múlva szedheted a szabadföldben termesztett hónapos retket.

A spárga sípokat is már folyamatosan szedheted. Még több információ: Spárga

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Az áprilisban elvetett levendula magvak csírázáshoz szükséges idő kb. egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdeld át kis cserepekbe. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel vidd a szabadba. A cserepeket ne tedd ki teljes napsütésnek.

Az orgonát elvirágzás után kell csupán visszafogottan megmetszeni, és a sarjakat ritkítani. Orgona szaporítása: csak virágzáskor eredményes a zölddugványozás. Szemzéssel nyár végén lehet szaporítani.

A rózsatövek előtörő vadhajtásait tőből távolítsd el. Még több információ: Rózsa gondozása.

Mulcsozhatod a cserjék, fás évelők tövét fakéreggel.

Egynyári dísznövények

Közepes- és rövid tenyészidejű egynyári fajták becserepezésére április-május (16 C0) hónapokban, kiültetésükre májusban kerül sor. Kiültetheted a hosszú tenyészidejű egynyári palántákat is.

Egész nyáron át díszítenek – június közepétől-végétől a fagyokig – a hosszú és közepes tenyészidejű egynyáriak. Ilyenek a Begónia (Begonia cucullata), törpe lobélia (Lobelia erinus),tollborzfű (Pennisetum setaceum), ezüstös tollborzfű (Pennisetum villosum), kékvirágú vasfű(Verbena rigida).

június-júliusban virágoznak és augusztus vége körül el is pusztulnak rövid tenyészidejű egynyáriak. Ilyenek a Néhány rövid tenyészidejű faj: mályvarózsa (Alcea rosea), kerti körömvirág (Calendula officinalis), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), mézvirág (Lobularia maritima), napraforgó (Helianthus annuus), kokárdavirág (Gaillardia pulchella), nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora),pompás rézvirág (Zinnia elegans), keskenylevelű rézvirág (Zinnia angustifolia).

Az évelő vagy egynyári virágos ágyások a kipusztult egyedeinek gyors pótlására rendkívül alkalmas az ezüstfehér levelű, miniatűr cserjeként viselkedő aggófű  vagy hamvaska. De ne ültesd tápanyag gazdag földbe, mert akkor éppen vonzó, kompakt habitusát veszti el.

Elhelyezésükre találhatsz további információt: Egynyári virágokEgynyári és kétnyári szegélynövényekÖt könnyen beszerezhető egynyári virág a balkonodra

Lágyszárú évelő dísznövények

A pincében tárolt kánnakardvirág és dália gumók májusban kiültethetők.

Amikor a tavaszi hagymások közül a tulipán, nárcisz leveleiben és a szárrészben tárolt összes tápanyag visszahúzódott, a föld feletti elszáradt részeket is vágd le, mielőtt a hagymákat-gumókat felszedve betárolnád őket száraz, hűvös helyre az őszi kiültetésig. Amennyiben a felszedés elmarad, akkor is ki fog hajtani jövőre a hagyma.Azonban minden évben egyre mélyebbre húzódik a talajba, aminek a virágzási erély látja kárát. A botanikai tulipánokat ne szedd fel! Részletes információk itt: Tulipánhagymák gondozása.

Gyep

Miután a gyep növekedése ilyenkor a legintenzívebb, legfontosabb feladat a fűnyírás. A fűnyírással elvitt zöld tömeg miatt sor kerülhet nitrogén gyeptrágyázásra is. Az időjárás melegre fordulásával öntözni kell. Még több információ: Gyepfelületek fenntartása; Gyep tavaszi ápolásának négy pontja.

A szobanövények kiköltöztetése költözés elkezdődhet már tavasszal, amikor az éjszakai hidegek már nem veszélyeztetik a növények épségét, de nyaraltathatsz a kánikula beköszönte alkalmával is. További információ: Szobanövények nyaraltatása.

Egyéb tennivalók a kertben

Májusban el lehet kezdeni a mulcsozást. A díszkerben használhatsz faapríték és kéreg mulcsot. Legjobb 8-10 cm vastagon teríteni.

Levéltrágyázd a konyhakert növényeit csalánlével (1 rész csalánteához adj 5 rész víz.).

Elkezdheted a komposztálást. Még több információ a komposztálásról: A komposztálás elméleti alapjai; Komposztálás; Hét megoldás komposzt problémákra.

mulcsok banner

Ivartalan szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

A hajtásdugványozás ideje hazánkban általában a május végétől július végéig tart. További információ: Zölddugványozás

Tipp

A hónaljazás során kitört paradicsom hajtások dugványozhatók, belőlük, az alsó levelek lecsípése után új palánta nevelhető, így lehet gondoskodni a folyamatos paradicsom utánpótlásról.

Az évelő fűszernövények új zöld hajtásairól vágj 5-10 centis dugványokat, és gyökereztető hormonba vagy fahéjporba mártva ültesd durvább szemcséjű ültetőközeggel töltött cserepekbe (zsálya, kakukkfû, majoranna, rozmaring stb.). Több információ a fűszernövényekről: Gyógy- és fűszernövények a házikertben

Orgona esetében csak virágzáskor eredményes a zölddugványozás.

Növényvédelem

Általában elmondhatjuk, a házikertben a legjobb védekezés a megelőzés. Fontos az

  • ellenálló fajták választása;
  • a konyhakert tisztán tartása (lehullott levelek, növényi részek eltávolítása – égetés, kukába dobás, talajba ásás);
  • szellős ültetés, az összezsúfolás kerülése;
  • ugyanaz a faj három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre;
  • a növények jó kondícióban tartása;
  • segítőnövények ültetése (vegyszer mentes kertben) További információ: Vegyszermentes kertészkedés
  • permetlevek használata (vegyszer mentes kertben növényi permetlevek használata pl. megelőzésképp, kártevők ellen csalánlé, gombabetegségek ellen zsurlólé). További információ: A csalán a leghasznosabb gyomZsurló permetlével a gombák ellen.

A május fagyok ellen többféleképpen is védekezhetsz. Igen hatékony néhány fok mínusz ellen a fátyolfólia borítás és fölcsirkézés (tövek fölkupacolása). A fagyveszély elmúltával a kupacot le kell bontani. A késő tavaszi fagyok ellen véd a talaj felső rétegének beöntözése. Tövenként 0,1-0,5 l öntözővizet használj. Még több információ itt: Tavaszi fagykár a veteményesben.

Kártevők

Megkezdődik a tetvek és a földibolhák kártétele retken, valamint a káposztaféléken. A földibolhák ellen hatékony az édeskömény és a saláta. Földibolhák ellen úgy is védekezhetsz, ha esős idő után, vagy csalánleves permetezés után a növényekre szitálsz fahamut. A fahamus levelekre nem mennek a földibolhák. A kártevők megjelenését sárga lapokkal ellenőrizheted. Ez segíti a kártevők gyérítését is. Még több a Rovarcsapdákról. A retket igencsak fenyegető földibolha ellen hatásos hatásos a saláta-retek párosítás, a ragacsos lapok, a rendszeres kis adagú öntözés és utána a növény fahamuval történő hintése.

A levéltetvek hamarosan elözönlik a növényeket, így érdemes rendszeres terepszemlét tartani, hogy felkészülhess a védekezésre. Jó tanácsok az Ökológiai védekezésre a levéltetvek ellen.

Megjelennek a vándorpoloskák is pl. málnán, szőlőn.

Hernyók ellen hernyóenyvet készíthetsz. Egy kiló napraforgó vagy lenolajban főzz vízfürdőn állandó kevergetés mellett 30-40 dkg törtgyantát, 5 dkg méhviaszt, amíg a gyanta fel nem oldódik. Hagyd bádogdobozban kihűlni. Kend zsírpapír csíkra, amit övként erősítesz a fa kérgére. A papírt ecsettel kend be az enyvvel. (Raksányi Sándor: A házi vegyészet kincsestára 1935.) A hernyófogó öveket 1-2 hetente cseréld.

Kezd el a házas és a meztelencsigák elleni védekezést.

Május végére már javában zajlik a gyümölcsmolyok rajzása, a lárvák kelése. A feromon csapdák segítségével két hónapon keresztül is folyamatosan nyomon követhető a rajzás és a kalkulált hernyókelési időpontok, amelyek segítségével ütemezhető a permetezés. Védekezés a cseresznyelégy ellen: A fa alatti rész leterítése májusig hatásos, amíg kibújnak és leesnek a hernyók. Sárga lappal ritkíthatod őket, ha megjelennek, alkoholos permetszerrel lefújni a fa elérhető részeit.További információk: Gyümölcsfák kártevői.

Puszpángot nagyon gyakran kell vágni, ez az egyetlen biomódszer a puszpángmoly ellen. Eleinte a felső legfiatalabb hajtáson tanyázik, ezért rendszeres vágással lekerül a növényről, a levágott részeket égesd el.

Így is védekezhetsz a levéltetvek ellen: permetezés hetente csalánlével, rebarbara levél főzete, kenőszappanos vízzel, denaturált szeszes permetezéssel ( 1 l víz, 1 dl denaturált szesz, 1 kiskanál mosogatószer), fahamuszórással.

Hangyák ellen fatörzsre erősített 10-15 cm széles.ragacsos övvel védekezhetsz.

Kórokozók

Gombafertőzés ellen használhatsz zsurlólét.

A jövő évi termés biztosítása érdekében az érett cseresznyét kocsánnyal szedd ügyelve, hogy a termőrészt ne törd le a szárral együtt! Igyekezz minden gyümölcsöt leszedni a fáról, hiszen a fán maradók a kórokozók és kártevők melegágyai lesznek.

Ha letermett a szamóca, távolítsd el a lombját a szívlevél kivételével, ezzel csökkentve a gombafertőzés veszélyét.

Tuja kártevő és kórokozó ellen 1%-os rézgálicos oldattal permetezz. A kártevőt riasztja, a gombát megöli.

Monília fertőzésnél levágni a fertőzött hajtást az egészséges részig, a levágott részt elégetni, utána 1%-os rézgálic oldattal, majd kéthetente zsurlólével permetezz.

Gyomok

Továbbra is feladat a gyomlálás kézzel vagy kapálással. A mulcs előnyei, hogy megakadályozza a talajeróziót, tartja a nedvességet, lebomlásával trágyázza a földet, jó szerkezetet ad a talajnak, és ami most kiemelendő, hogy gátolja a gyomosodást, és a talajból a gombafertőzéseket terjedését is megakadályozza.. Természetesen előzetesen a felületet gyomtalanítani kell. Mulcsozhatsz csalán vagy akár gilisztaűző varádics kaszálékkal is, így fokozva a növényvédelmet. Még több információ: Ismerjünk meg néhány gyomot közelebbről; A gyommentes kert három titka; Gyomirtás.

További információ a mérgező vegyszerek nélküli védekezésről: Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

Hasznos állatok

“Ha a méhek eltűnnek a föld színéről, az emberiségnek 4 éve van hátra.” Egy az Agrár-Környezetvédelmi Kutató Központ (Unversity of Reading, Anglia) által végzett kutatás  jelzi, hogy Európa szerte a megporzás iránti igény ötször nagyobb mértékben nőtt, mint a méhkolóniák száma.

Mit tehetsz te? legyen a kerted rovarbarát. A legtöbb színes virág, egyben vonzza a rovarokat. Minél virágosabb a kerted, annál több beporzást végző rovart vonz. A nemes virágok kevésbé “jók”, mint a vadvirágok. De ide tartoznak fás szárú növények (pl. gyümölcsfák, hárs stb.), cserjék (pl. a korán virágzó som, a korai lonc, az áprilisban virágzó vadrózsa stb.) is. Nem csak dísznövények, hanem sok haszonnövény is méhlegelő (herefélék, napraforgó,hajdina).  Kimondottan méhlegelőként tartják számon a facéliát. További információ: MéhpusztulásPoszméhek haszna

Irány a kertlap Kertészeti Webáruház Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás