Tavaszi salátakonténerek

Szeretnél otthon frissen  szedett salátát enni? Pedig kerted sincs? Nem baj! Sláger a díszítő, tavaszi salátakonténer.  Légy kreatív. Amikor konténert választasz, ne korlátozd a választékot a hagyományos virágládákra, cserepekre.

Saláta bevásárlókocsiban, rekeszben

Akár egy kimustrált bevásárlókocsi, zöldséges rekesz is megteszi. Béleld ki mohával, vagy szalmával, és töltsd fel földkeverékkel. Már ültethetsz is. A változatosság kedvéért dugdoss a saláta köré egynyári palántákat, árvácskát. Ugye milyen egyszerű?

emelt ágyás gyümölcsrekeszben

Saláta vödörben, zsákban

Válassz színes konténereket. Fokozza az üde hatást, ha az önmagában is a frissesség benyomását keltő salátát színes konténerbe ültetsz. Itt egy egyszerű példa, ahol színes homokozó vödrök tartják a különböző levéldíszű salátákat. A saláták ugyanolyan finomak, mint amilyen szépek. A vödröket akaszd fel, hűvös, de világos ablakba.

Galvanizált acélvödör az Ikeában is beszerezhető. Ha az aljába vízelvezető lyukakat ütsz egy kalapács és egy nagyobb szög segítségével, máris kész a virágtartó. Szépen mutat benne az árvácskával együtt ültetett saláta. Válassz bíbor levelű salátafajtákat.

Még egyszerűbb, és egyben környezetbarát a jutazsák. A fotón látható jutazsák raklapból készült kereten áll, amire alul háló van erősítve. Ha a salátát leszüretelted, ültess bele valami mást!

saláta zsákban

Saláta zsákban. Növénynevelő zsákok a Kertlap Webáruházból is beszerezhetők

Saláta levescsészében

Az egyszerű csészénél termetesebb leves csésze is otthont adhat egy-két tő salátának. Nem árt, ha vízelvezető lyukat is fúrsz bele. Ha ezt macerásnak gondolod, vásárolj ilyen jellegű konténert. Tartsd világos, hűvös helyen.

Salátanevelés asztalon

A salátanevelő asztal lényege egy nagy felületű sekély fakeret, alján drénnyílással, ami például ablakháló lehet. A háló megereszkedése ellen alulra rögzíts keresztléceket. A hálóra helyezett újságpapír vagy keménypapír meggátolja, hogy az ültetőközeg kimosódjon. A keret akár guruló lábakon is állhat. A salátaasztal olcsó, mozgatható, minden méretben elkészíthető. Csípőmagasságban lehet dolgozni az asztalnál, macskákat, kutyákat távol tartja. Áprilistól júniusig az asztalt a napon tarthatod. Június 15-től az asztal árnyékba tolható, amikor hét ágra süt a nap,egészen szeptember közepéig. Akinek kertje sincs, csak erkélye, az is használhatja. Konténertalajt használj. Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem.

salátanevelő asztal

salátanevelő asztal

Melyik salátát hogy kell gondozni?

A  saláta sok-sok fényt, laza talajt, kissé hűvös környezet és biotápot igényel. Ha beltéren neveled, tartsd hűvös helyen. Pót megvilágítással elégítheted ki fényigényét. Kivétel, ha téli hajtató fejes saláta fajtát használsz, mert azok erős fényen felmagzanak. Téli-őszi időszakban minimális a vízigénye. A fejes saláta karógyökeret fejleszt, ezért ne ültesd sekély talajba, alacsony edénybe! A fejes saláta helyigénye: 20-25 cm mély, 30 cm széles konténer.

Hálás konténerlakó a a tépősaláta és a rukkola. Fény-, és víz igényesek. Előnyük, hogy többször szedheted őket. Míg a fejes saláta vetés után kb. hat héttel szedhető fel, addig őket 3-4 hét múlva kezdheted szedni. A rukkola magja 10-20 0C fokon 5-10 nap alatt csírázik. A vetést ritkítani nem szükséges.

A gyors növekedésű, vitamindús rukola (Eruca sativa) jól tartható balkonládában, cserépben . Friss leveleinek íze a földimogyoróhoz hasonló. Salátákhoz, levesekhez, pizzák ízesítésére használják a mediterrán konyhákban.

saláta asztal

A tépősaláta (Lactuca sativa convar. secalina)  vöröses leveleivel konténerek, ágyásszegélyek mutatós növénye. A látványos, karéjos, tölgylevelű fajtákra jellemző módon a levelek nem képeznek tömör fejet. A növény előnye, hogy meleg tűrő, és nyáron viszonylag sokáig tartja magát. Rozettában álló levelei lágyan harmonikus ízűek, amelyeket önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatod saláta alapok elkészítéséhez, teheted továbbá szendvicsekbe és esztétikai ételdíszítésre. Ásványanyag-tartalma magas, kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. Béta-karotin, B1-, B2-, Niacin, B6-, C-, valamint Na-, K-, P-tartalma jelentős.

Kis termetű, kora tavaszi salátanövény a madársaláta (Valerianella locusta). Egész éven át vethető balkonládába. Főként a vitaminhiányos időszakban kora tavasszal és késő ősszel fontos C-vitamin forrás.

Remek lehetőség a mikrozöld termesztés! A mikrozöld egészséges, különleges ízvilágú, Salátakeverékekbe kiváló. spórolósan kell használni. Termesztése könnyű.  Itt olvashatsz róla: Mikrozöld termesztés

Cikk ajánlat:SalátaA mustársaláta kis helyen, balkonon, edényben is nevelhetőSaláta cikóriaKötöző salátaFejessaláta

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa