Gyep tavaszi ápolásának négy pontja

Zsilinszky Pál, okleveles kertészmérnök –

Sok tévhitek a gyep ápolásáról: A pétisót az olvadó hóra kell kiszórni.- Negatív! Tavasszal kell minél mélyebben meglevegőztetni a gyepet. – Negatív! Ha elolvasod, megtudod, hogy kell…
A helyes gyepápolás egész évben feladatokkal jár. A gyepmegújításról, felülvetésről, szegélykiigazításról, mohásodásról itt is olvashatsz: Füvesítés

gyepszellőztető talp

A gyepszellőztető talp olcsó megoldás.

Gyep tisztítása, levegőztetése

A tél elmúltával első teendőnk az elhalt fűmaradványok, a moha kigereblyézése, valamint a talaj sekély (!) levegőztetése. A két műveletet együtt is végezhetjük. Egyszerű hegyesebb fogú gereblyét, speciális vágógereblyét, vagy gépet használjunk. Az utóbbiakkal vigyázzunk, hogy valóban csak az elhalt maradványokat távolítsuk el. A talajba semmiképp se hatoljunk 2-3 cm-nél mélyebbre, mert ezzel megsértjük a feléledő füvek oldalhajtásait. A gyep mélyebb meglevegőztetése tömődött talajon nagyon hasznos, de ennek az ideje ősszel van! Most csupán a legfelső pár centiméteres réteg fellazítására törekedjünk, hogy lehetővé tegyük a víz lejutását a talajba. Várjuk meg, amíg a talaj annyira felszárad, hogy már nem ragad, de még nedves. A gereblye és késes eszközök mellett szöges hengert, vagy csillagtárcsás eszközt is használhatunk.

gyeptrágyázás

Gyeptrágyázás

Egy másik nagyon fontos tavaszi teendő a gyep trágyázása. A gyep növekedéséhez alapvetően nitrogénre van szükség, de ahhoz, hogy füvünk megfelelően edzett legyen, kevéssé támadják meg a betegségek, tűrje a mostohább körülményeket, pl. átmeneti szárazságot, káliumra is szüksége van. A foszfor a gyökérzet fejlődését serkenti, ezáltal nyáron is jobb tápanyag- és vízellátottságot, ősszel pedig megfelelő oldalhajtás képződést tesz lehetővé. Ezeken kívül kisebb mennyiségben egyéb elemek – amelyeket összefoglalóan mikroelemeknek neveznek – szintén fontosak a gyep megfelelő növekedéséhez. A sokak által kizárólagosan alkalmazott pétisó csupán rövid ideig tartó gyors növekedést okoz, mivel a talajba juttatott nitrogéntartalma gyorsan kimosódik. (Ezért nem szabad a hóra kiszórni.) Sokkal helyesebb tartósan ható összetett műtrágyákat alkalmazni, közülük is olyanokat, amelyek legnagyobb arányban nitrogént, kisebb mértékben káliumot, foszfort és mikroelemeket tartalmaznak. Már kapható olyan műtrágya is, amelyet elegendő egyszer, márciusban kiszórni, mivel 8-9 hónapig folyamatosan juttatja ki a tápanyagokat a gyep számára szükséges mennyiségben (pl. Scotts Sierrablen).

Nagyon lényeges, hogy a műtrágyát egyenletesen szórjuk ki, mert különben sötétzöld magasabb foltok és sárga részek váltakoznak majd. Ennek kiküszöbölésére ajánlom a kézi műtrágyaszórókat, amelyek közül a rotációs típusok véleményem szerint jobban alkalmazhatók, mint a vetőhengeresek mivel többféle szemcseméretű műtrágya is kijuttatható velük.

Egyesek okkal, – ok nélkül úgy gondolják, hogy jót tesznek a gyeppel, ha meszezik. Ez tévedés! Valójában hazánk talajai nagyrészt túl meszesek, ezért csak a szükségességet igazoló talajvizsgálat eredménye alapján döntsünk a meszezés mellett.

Cikk ajánlat: Gyeptrágyázás

moha gereblyézése

Gyep mohásodása

A mohásodást kiválhatja az, hogy kötött vagy tömörödött a talaj, és/vagy árnyékos a kertrész. Mivel a mohák spórával szaporodnak, ezért mindig újra és újra megjelennek. Szokták javasolni ellene a vas tartalmú műtrágyákat, de ez nem mindig használ. Ha gyepben van sok moha, akkor a gyep számára túl sötét a hely, ezért érdemes leváltani valamilyen árnyéktűrő évelőre. (Ezek nem taposástűrők.) Ha napos helyen van sok moha, tavasszal és ősszel szellőztetni kell a gyepet megfelelő eszközzel. Ha sok volt gyepünkben a kétszikű gyom, használhatunk gyomirtóval kombinált gyepműtrágyát, vagy gyep gyomirtót.

Gyep talajának tömörítése

A tavaszi gyepápoláshoz tartozik a télen, a fagy által fellazított talaj visszatömörítése, vagyis a hengerezés is. Ezt körültekintéssel végezzük, ne használjuk vakondtúrások, és egyéb egyenetlenségek eltüntetésére, mert nem kapunk jó eredményt. A gyep egyenetlenségeit az évente egyszer ősszel kijuttatott homokszórással rendezzük, amely a gondos gyepápoláshoz szintén hozzátartozik. Az igazán szép pázsit annál több gondozást, törődést kíván, minél többet tapossuk, használjuk és minél mostohábbak az életfeltételei.

A fűfelületek öntözéséről itt olvashat: Esőztető öntözés házilag

Cikk ajánlat: Fűnyírás; Pázsitgyepet alkotó fűfajok

gyep Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa