Csigajárás

A csigajárás elleni védekezés egyes alternatív megoldásai riasztónak tűnhetnek első olvasatra. Ennek ellenére sokkal barátságosabb módszerek, mint a vegyszeres védekezés. Megfelelő természetes módszerek kombinálásával biztosabb a siker.

csiga kártétele káposztán

Csiga kártétele káposztán.

Jelenlegi ismereteink szerint 26 házatlan vagy meztelencsiga faj fordul elő hazánkban. Figyelem! Sok meztelencsiga faj nem kártékony, sőt fontos tagja a táplálékláncnak, csigák, pókok, madarak eledele. Spórákat és magvakat terjesztenek, növelik a talaj értékes humusztartalmát. Ezekből a fajokból sok védett, mások azonban komolyabb kárt tehetnek kertünkben.

Leginkább a szántóföldi, a nagy és a kerti házatlan csiga kártételére számíthatunk. Máshol éppen az éticsiga okoz fejtörést! A fejlettebb egyedek a vastagabb erek kivételével az egész növényt elpusztíthatják. Legtöbbször a palántákban okoznak károkat, főleg a saláta, káposzta, zöldpaprika, karfiol és szamóca nevelése során találkozhatunk velük.

A csiga állhatatosan működik és megrágja a friss tavaszi hajtásokat, kárt okoz a nyári ágyásokban, megbújik az őszi levelek alatt. Ahányféle meztelencsiga, annyiféle ízlés. Egyesek a hajtásokat kedvelik, mások lyukasra rágják a leveleket, megint mások a föld alatti növényi részeket kedvelik.

Gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek. Száraz, meleg időben kevesebb gondot okoznak. Testük kiszáradását a párás környezet akadályozza meg, ezért keresnek menedéket a nedves avarban.

barna nagy csupaszcsiga

barna nagy csupaszcsiga

A nedves, párás időszak azonban kedvező életfeltételeket teremt számukra. Ilyenkor érdemes este körülnézni a kertben! Tucatnyi meztelencsigát fedezhetünk fel, és szinte hallhatjuk, hogyan rágcsálják kedvenc növényeinket. Sokuk azonban a föld alatt tevékenykedik: tojást rak, gyökereket, a magvak héját, korhadt növényi részeket rág. A sérült növényi részek, termések fogékonnyá válnak a betegségekkel szemben.

A meztelencsigák hermafroditák, mind hím mind nőivarszervük van. Szinte rituálisnak látszó párosodásuk alkalmával kölcsönösen megtermékenyítik egymást. Egy-egy csiga akár 50 gyöngyszem nagyságú petét rak le leggyakrabban korhadó növényi részek alá. A csigák fajtától függően 3-8 hét alatt kikelnek, 1-2 hónap alatt válnak ivaréretté. A tojásrakásnak leginkább az őszi esős időszak kedvez.

Hogyan védekezzünk a csigák ellen vegyszerek nélkül?

Bár egyes alternatív megoldások riasztónak tűnhetnek első olvasásra, de a megfelelő természetes módszerek kombinálásával biztos a siker.

 • Mivel a csigák éjjel aktívak, aki “éjjeli bagoly”, menjen ki éjjel a kertbe, és a zseblámpa fényénél gyűjtse össze őket. Sós vizet tartalmazó üvegben elpusztulnak. Az eredmény kiváló, ha ezt a peterakás időpontja előtt végezzük. Kihelyezhetünk csapdákat is, a levelek alá helyezett, földbe süllyesztett edényekbe sós vagy szappanos vizet tegyünk.
 • Meg kell jegyezni, hogy az esti öntözés, csigák űzés szempontjából ellenjavallat. A hajnali öntözés sokszor akár 80%-kal is csökkentheti a csigajárást.
 • Sokan kihasználják, hogy a csigák nedvességkedvelők. Egy-egy kihelyezett deszka remek gyűjtőhelye lesz a csigáknak. Ekkor nem kell mást tenni, mint összegyűjteni a deszka alatt megbújt csigákat.
 • Helyezzünk grapefruit héjat vonulási helyükre, és naponta ellenőrizzük. A héjak alatt talált csigák szintén összegyűjthetők. További csigavonzó háztartási hulladék a dinnyehéj, citrushéj, de vonza a csigákat a felszeletel burgonya,
 • Helyezzünk a különösen veszélyeztetett növényfajták környékére éles köveket vagy tojáshéjat. Megfigyelésünk szerint azonban ennek a fajta védekezésnek minimális a hatása.
 • Szórd körbe az ágyást fahamuval. Probléma vele, hogy az eső, öntözővíz elmossa, ezért újra meg újra ki kell szórni.
 • Segítsük természetes ellenségeiket, a békákat, sündisznókat és a bogarakat. Vagyis ne irtsuk őket, illetve alakítsunk kedvező körülményeket számukra. A kacsák is szeretik! Ez utóbbi megoldás eredményes! Közülük is legeredményesebb indiai futókacsa! További részleteket itt olvashatsz: Egy igazi biológiai szuperfegyver, az indiai futókacsa.
 • Ügyeljünk a kert higiéniájára, rendszeresen távolítsuk el a kertből szemetet és a lehullott leveleket. Ajánlatos fűnyírás után azonnal gereblyézni.
 • Válasszunk ellenálló, kemény levelű, vagy bőrlevelű, fás szárú növényeket. Csigáknak ellenálló növények: muskátli, kaliforniai kakukkmák, levendula, zsálya.  A fűféléket is békén hagyják. A Kertlap Webáruházban is kapható csigáknak ellenálló virágmag keverék. Viszont fordítva, ha olyan növényekkel vesszük körül az ágyást, amit a csigák imádnak, kevésbé fogják az ágyás növényeit megtámadni. Például a csigák imádják a bársonyvirágot! Azonban ez a módszer nagy figyelmet követel, ajánlott a csigákat begyűjteni róluk.
 • Az érzékeny fajtákat ültessük edénybe és az edény peremét kerítsük körül rézszalaggal. A csigát ilyenkor kisebb elektrosokk éri, amikor nyálkás talpával hozzáér. Ez egyfajta csiga terelő kerítés. Minimum 5cm szélesnek kell lennie, hogy hatékony legyen. Azonban a csigák meg tudják kerülni, illetve a lelógó leveleken fel tudnak kapaszkodni. Igazán hatékony a cserepeken, magaságyásokon amiket körbe tudsz ragasztani.
 • Lazább, homokos, vályogos talajt ajánlott tél végén felásni, így a felszínre kerülhetnek a földben telelő csigák vagy peték.
 • Kevesebb kárt okoznak a csigák, ha amennyire lehet, annyire későn vetsz, a kert napos, szárazabb területein található a konyhakert.
 • A mulcsozásra kellően felmelegedett talajon kerüljön sor. A hideg, nedves talaj igazi csigahotel! A korai mulcsozás jó búvóhelyül szolgálnak a csigák számára, míg a meleg talaj kevésbé kívánatos számukra. További információk a mulcsozásról: Hatékony mulcsozás
 • Kísérleti eredmények támasztják alá az alábbi házilag is alkalmazható vegyszerek hatékonyságát: fokhagyma, karbamid (N-műtrágya). (https://doi.org/10.1016/S0261-2194(03)00120-0), A fokhagyma kivonat például a már említett mulcs szőnyegen pl. növelheti a hatékonyságot.
 • Csökkenti a csigák támadásának erejét az emeltágyás. Az emeltágyást körben védheted kiszórt csigariasztókkal (fahamu, tojáshéj, éles kövek), illetve réz szalagot vezethetsz körbe a magaságyás oldalán. Esetleg minden együtt!

Az itt felsorolt megoldások távolról sem 100%-osak, a legjobb, ha kombinálod őket.

spanyol csupaszcsiga

spanyol csupaszcsiga

Egy kis ráadás!

Félted a salátát, káposztát, karfiolt, cukkinit, padlizsánt? Remek csiga távol tartó a termésvédő háló, amelyet fejlődő termésekre tudsz ráhúzni! Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz célzottan erre a célra kifejlesztett termésvédő hálót!

A legbiztosabb módszer: Az eljárást Dr. Rákóczy György és Dr. Pénzes Béla professzor szabadalmi oltalomban részesítette, amelyet felszabadítottak, és így lehetővé vált, hogy hazai és nemzetközi szinten is mindenki használhassa. További részletek itt olvashatók: Új korszak a meztelen csigák elleni küzdelemben!

Leges legvégül egy meztelencsiga bölcsesség: Én lassan haladok át az életen és egészen a földhöz tapadok. Nektek is ezt ajánlom. Ti mindentől távolságot tartotok, és túlságosan siettek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa