Csigajárás

A csigajárás elleni védekezés egyes alternatív megoldásai riasztónak tűnhetnek első olvasásra. Ennek ellenére sokkal barátságosabb módszerek, mint a vegyszerezés védekezés. Megfelelő természetes módszerek kombinálásával biztosabb a siker.

csiga kártétele káposztán

Csiga kártétele káposztán.

Jelenlegi ismereteink szerint 26 házatlan vagy meztelencsiga faj fordul elő hazánkban. Figyelem! Sok meztelencsiga faj nem kártékony, sőt fontos tagja a táplálékláncnak, csigák, pókok, madarak eledele. Spórákat és magvakat terjesztenek, növelik a talaj értékes humusztartalmát. Ezekből a fajokból sok védett, mások azonban komolyabb kárt tehetnek kertünkben.

Leginkább a szántóföldi, a nagy és a kerti házatlan csiga kártételére számíthatunk. Máshol éppen az éticsiga okoz fejtörést! A fejlettebb egyedek a vastagabb erek kivételével az egész növényt elpusztíthatják. Legtöbbször a palántákban okoznak károkat, főleg a saláta, káposzta, zöldpaprika, karfiol és szamóca nevelése során találkozhatunk velük.

A csiga állhatatosan működik és megrágja a friss tavaszi hajtásokat, kárt okoz a nyári ágyásokban, megbújik az őszi levelek alatt. Ahányféle meztelencsiga, annyiféle ízlés. Egyesek a hajtásokat kedvelik, mások lyukasra rágják a leveleket, megint mások a föld alatti növényi részeket kedvelik.

Gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek. Száraz, meleg időben kevesebb gondot okoznak. Testük kiszáradását a párás környezet akadályozza meg, ezért keresnek menedéket a nedves avarban.

barna nagy csupaszcsiga

A nedves, párás időszak azonban kedvező életfeltételeket teremt számukra. Ilyenkor érdemes este körülnézni a kertben! Tucatnyi meztelencsigát fedezhetünk fel, és szinte hallhatjuk, hogyan rágcsálják kedvenc növényeinket. Sokuk azonban a föld alatt tevékenykedik: tojást rak, gyökereket, a magvak héját, korhadt növényi részeket rág. A sérült növényi részek, termések fogékonnyá válnak a betegségekkel szemben.

A meztelencsigák hermafroditák, mind hím mind nőivarszervük van. Szinte rituálisnak látszó párosodásuk alkalmával kölcsönösen megtermékenyítik egymást. Egy-egy csiga akár 50 gyöngyszem nagyságú petét rak le leggyakrabban korhadó növényi részek alá. A csigák fajtától függően 3-8 hét alatt kikelnek, 1-2 hónap alatt válnak ivaréretté. A tojásrakásnak leginkább az őszi esős időszak kedvez.

Hogyan védekezzünk a csigák ellen?

Bár egyes alternatív megoldások riasztónak tűnhetnek első olvasásra, de a megfelelő természetes módszerekkel biztos a siker.

  • Mivel a csigák éjjel aktívak, menjünk ki este a kertbe, és a zseblámpa fényénél gyűjtsük össze őket. Sós vizet tartalmazó üvegben elpusztulnak. Az eredmény kiváló, ha ezt a peterakás időpontja előtt végezzük. Kihelyezhetünk csapdákat is, a levelek alá helyezett, földbe süllyesztett edényekbe sós vagy szappanos vizet tegyünk.
  • Helyezzünk grapefruit héjat vonulási helyükre, és naponta ellenőrizzük. A héjak alatt talált csigák szintén összegyűjthetők.
  • Helyezzünk a különösen veszélyeztetett növényfajták környékére éles köveket vagy tojáshéjat.
  • Szórd körbe az ágyást fahamuval.
  • Segítsük természetes ellenségeiket, a békákat, sündisznókat és a bogarakat. Vagyis ne irtsuk őket, illetve alakítsunk kedvező körülményeket számukra. A kacsák is szeretik!
  • Ügyeljünk a kert higiéniájára, rendszeresen távolítsuk el a kertből szemetet és a lehullott leveleket. Ajánlatos fűnyírás után azonnal gereblyézni.
  • Válasszunk ellenálló, kemény levelű, vagy bőrlevelű, fás szárú növényeket. Az egynyári növényeknek kevesebb csiga ellenségük van, mint az évelőknek.
  • Az érzékeny fajtákat ültessük edénybe és az edény peremét kerítsük körül rézhuzallal. A támadás bizton elmarad.
spanyol csupaszcsiga

Félted a salátát, káposztát, karfiolt, cukkinit, padlizsánt? Remek csiga távol tartó a termésvédő háló, amelyet fejlődő termésekre tudsz ráhúzni! Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz célzottan erre a célra kifejlesztett termésvédő hálót!

Segít távol tartani a csigákat a Kertlap Kertészeti Webáruhában kapható öko mulcs korong (100% szűz gyapjú, 50 cm átmérő, 5 mm vastag) is! A kender öko mulcs korong anyagánál fogva gomba és baktérium ellenes, szivacs szerűen magába szívja a vizet, míg a felszíne viszonylag száraz marad. Durva felszíne segít távol tartani a csigákat. Ha már egyszer vízzel átitatódott, pektin és lignin tartalmának köszönhetően úgy változik meg a szerkezete, hogy a szél nem tudja elfújni. pH semleges, tökéletesen lebomlik.

Végül egy meztelencsiga bölcsesség: Én lassan haladok át az életen és egészen a földhöz tapadok. Nektek is ezt ajánlom. Ti mindentől távolságot tartotok, és túlságosan siettek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!