Szépít, gyógyít a pillangóvirág

A pillangóvirág finoman szeldelt leveleinek zöld felhőjéből előtűnnek a magenta színű virágfejek, amelyek elegánsan hullámzanak a szellők szárnyán. Kell ennél szebb? A pillangóvirág természetes kertekből, de még a konyhakertből sem hiányozhat. Hallottál már gyógyhatásáról?

pillangóvirág kerítés tövében

Pillangóvirág kerítés tövében. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk.

Ismerd meg a pillangóvirágot

A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) Mexikó száraz régióiban honos. A spanyolokon keresztül jutott Európába, miután a természettudósok katalogizálták spanyol Amerika flóráját 3. Károly uralkodása idején. A nemzetség tudományos neve, Cosmos, görög eredetű. A világegyetem (kozmosz) rendezettségét jeleníti meg szabályos virágfelépítésével, egyenes főhajtása pedig összeköti a napot és a földet.

Az egynyári, bokor méretű pillangóvirág osztott levelei, és végálló fészekvirágai rendkívül mutatósak, a növény a könnyed, habos törékenység benyomását keltik. A szőrökkel borított főhajtás mindennek ellenére fás, kemény és felfelé törő, a virágos oldalhajtások csak hegyes szögben hajlanak el tőle. A bokros megjelenésű pillangóvirág olyan magasra nő, hogy virágaiban nagyjából szemmagasságban gyönyörködhetsz.

Vágott virágként laza, elegáns csokor köthető belőle. Vázában 5-6 napig él.

A csöves virágok sárgák, ezek alkotják a virágzat közepét, nyelves virágai pedig magenta színűek, de sokféle pasztellszínű kertészeti változata is kapható, piros, lila, fehér és rózsaszín variációkban. Júliustól szeptember végéig, néha még tovább is virágzik. Vonzza a megporzást végző, hasznos rovarokat. Emiatt kapta a pillangóvirág nevet. Vágott virágként is megállja a helyét.

Cosmos, Kittenberger Élménykert

Rét jellegű kertrész pillangóvirággal. A fotó a Kittenberger Élménykertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk.

A klasszikus Cosmos fajták százszorszépszerű virágúak, rózsaszín, fehér és piros árnyalatokban.
A Cosmos sulphureus virágai élénk narancssárga és sárga árnyalatúak.
A Cosmos atrosanguineus (Csokoládé Cosmos) sötétbarna-vörös virágai csokoládé illatúak.

Így gondozd a pillangóvirágot

Egyike a legkönnyebben tartható növényeknek. Napra, félárnyékba való. Szereti a meleget. Silány, semleges vagy meszes talajban érzi jól magát. Agyagos talajba nem való. Ha mégis humuszban gazdag talajba kerül, megcsúnyul. Felnyurgul, szára girbegurba, és tartás nélküli lesz. Virágzási kedve is csökken. Önvető. Helybevetéssel szaporítható. A talajfelszínre szórt magvakat nem kell takarni. Úgy vesd el, akár a fűmagot. A magoncok jól viselik az átültetést. Kártevők, kórokozók ritkán támadják.

A természet közeli és kötetlen elrendezésű kertek elmaradhatatlan szereplője. Egynyáriként tartható. Jó önvető képességű növény,

A konyhakertbe ültetve vonzza a katicákat, és egyéb tetveket fogyasztó ragadozó rovarokat, a kifejlett rovarok a pollenjét, és a nektárját kedvelik, segítségével kontrol alatt tarthatod a levéltetveket.

pillangóvirág és cukorborsó magaságyásban

Pillangóvirág és cukorborsó magaságyásban.

Kerttervezés pillangóvirággal

Először is találd meg számára az igényeinek megfelelő helyet, naposfekvés,, jó vízgazdálkodású talaj.

Tömegesen ültetve mutat a legszebben. A magas fajtákákat ültesd háttérként, az alacsonyabbakat szegélynek.

Társíthatod kontrasztot adó magas díszfűvel, menyecskeszemmel, cinniával vagy körömvirággal. Miután vonzza a beporzó rovarokat, a zöldségeskertben is helye van.

Akár a vadvirágos réti megjelenést, akár a nyaralókert stílust, akár a strukturáltabb dizájnt részesíted előnyben, mindegyik stílusú kertben helyt kaphat.

pillangóvirág virágoskertben

Hallottál már a pillangóvirág gyógyhatásáról?

Baktérium- és rovarölő hatását valamint gyulladáscsökkentő hatását terpénekben gazdag illóolajának köszönheti. A népgyógyászat fejfájás ellen, fájdalomcsillapításra, gyomorproblémák kezelésére használja virágos, leveles hajtásából készült teáját. Virágját alkalmazzák sárgaság, váltóláz, lépnagyobbodás kezelésére is. Mexikóból Dél-Afrikába került, ahol gyógyítás céljából termesztik. Ismert rovarölő hatása is, ázalékát a szubtrópusi Afrikában élősködő rovarok, tetvek ellen használják külsőleg. Kutatók a növény leveleiből kivont illóolaj antibakteriális hatását is kimutatták. Antioxidáns hatással is rendelkezik. Kimutatták levélkivonatának szúnyoglárva gyérítő hatását. Dél-Afrikában tömeges ültetését javasolják a tigris- és malária szúnyogpopuláció számának csökkentésére. (Forrás: Iran J Pharm Res. 2014 Autumn; 13(4): 1417– Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oil of Cosmos bipinnatus Cav. Leaves from South Africa; Plant Foods Hum Nutr. 2008 Dec;63(4):205-10. doi: 10.1007/s11130-008-0086-8. Epub 2008 Aug 30. Antioxidative and antigenotoxic activity of extracts from cosmos (Cosmos bipinnatus) flowers; Tropical Journal of Pharmaceutical Research May 2016; 15 (5): 965-972, Larvicidal, pupicidal and insecticidal activities of Cosmos bipinnatus, Foeniculum vulgare and Tagetes minuta against Culex quinquefasciatus mosquitoes.)

Nálunk homeopátiás készítményekben található. Házilag ne fogyaszd!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!