Napraforgó

A napraforgót madáreleségként, olajos magként, vagy dísznövényként tartjuk számon. Manapság a napraforgó csíranövény egyre divatosabb a házi zöldfélék között. Fontos, ízletes vitamin és fehérjeforrás.

napraforgó virágzat

A napraforgó jól ismert növény (Helianthus annuus), amely haszon és dísznövényként egyaránt közkedvelt. Európába Dél-Nyugat Amerikából került Európába. Amerikából a spanyol hódítók sok olyan aranytárgyat, ékszert hoztak, amelynek díszeit napraforgó virág mintázza. Nem csak dísztárgyként ismertették meg Európával a napraforgót, hanem napraforgó magvakat is hoztak magukkal. A napraforgó oly nagy népszerűségre tett szert, hogy 1510-ben történt spanyol megjelenése után 1616-ra az európai kertek közismert növényévé vált. Az európai művészetben is rangos helyet foglal el, gondoljunk csak Van Gogh csodálatos képeire. De nem kell ilyen mélységekben kutakodnunk, a napraforgó virága megjelenik a textíliákon, porcelán tárgyakon is.

Magja több ezer éve alapvető élelmiszer. Az oroszoknál pl. azért lett népszerű, mert nem szerepelt az ortodox egyház olajos élelmiszerek tilalmi listáján. Az újvilágban az őslakosok példája nyomán szintén gyorsan hódított a napraforgó. Használták élelmiszerként és orvosi célokra is. 1870-ben Kanadát is meghódította. Elterjedt az a hiedelem, hogy a napraforgóval körülvett házat elkerüli a malária. Manapság olaja miatt termesztik, Argentína, USA, Oroszország és Ukrajna adja a világ napraforgóolaj termelésének 50%-t. Emellett kitűnő madáreleség és kedvelt dísznövény.

napraforgó tányér

Naprafogómagos saláta mix

1 bögre napraforgó mag zöld, 2 bögre csíkokra vágott spenót, fél fej apróra vágott lilahagyma, egy bögre szeletelt, nyers gomba, 1 bögre pirított szemlekocka. A hozzávalókat keverjük össze, és ízesítsük citromlével.

Napraforgó csíra

Gondoltad volna, hogy a napraforgó csíra vitamin gazdag húspótló? Tekinthetjük előemésztett magnak is. Ugyanis mindaz a tápanyag megtalálható benne, ami a magjában, csakhogy a csírázást követően megnő az enzimaktivitása, a magra jellemző zsírok esszenciális zsírsavakká és szénhidrátokká alakulnak, a fehérje tartalom pedig esszenciális aminosavakká és cukorrá hidrolizál. Mindent összevéve a zöld csíra növényke sokkal könnyebben emészthető “bébi-táppá” alakul. Fontos D- és B-vitamin forrás. Ásványi anyag tartalma, különösen kálium, kalcium és vas tartalma jelentős. Enyhén sós ízű zöldje saláta pótló. Fogyaszthatjuk vegyes zöldsalátákban, szendvicsben, levesben. Leve zöldség italok, répalé fontos kiegészítője. Csíráztassunk otthon!

Vásároljunk emberi fogyasztásra alkalmas magvakat, és a csíráztatáshoz északára áztassuk vízbe őket. A leázott külső héjat a vízzel együtt öntsük el. Csíráztassunk tálcán, fedőben, tányéron, használjunk gézlapot, papírvattát. Két nap csíráztatás után, amikor a gyököcskék már kiemelkednek, vessük el. Tálcán egyengessünk el kertészeti tőzeg-kertiföld keverékét, amelyhez kevés! mészkőport adunk, hogy a talaj ásványi anyag tartalmát növeljük. Szórjuk a felszínre a magvakat, gyengéden öntözzük be, majd fedjük le. Két nap elteltével takarjuk ki, állítsuk napra, öntözzük naponta, és a teljes procedúra kezdetétől számított nyolc nap elteltével vágjuk le a zöldet. Ekkor a növénynek két levele van, de valódi levelei még nem fejlődtek. Vigyázzunk, hogy a növény ne fejlesszen újabb leveleket, mert azok íze már keserű.

Cikk ajánlat: Magvak csíráztatása

napraforgó kertben

Dísznapraforgók

A rusztikus virágoskertekből elmaradhatatlanok a dísznapraforgók. Az alacsony fajták cserepes növényként is nagyon mutatósak, de gyepfelületben szolitercsoportként a leghatásosabb. A magasabb fajtákat virágágyakba háttérnövénynek, kerítések, falak mellé takarónövénynek telepítsük. Vágott virágnak is kiváló.

A törpe napraforgó vetésére tavasszal kerüljön sor, amikor a nappalok már melegebbek. Egy közepes méretű virágcserépbe 1 magot ültessünk kb. 1-1.5 cm mélyre.  A csírázás idején tartsuk a talajt nedvesen. Beltéren olyan helyet keressünk számára, ahol legalább 6 órán át fény éri. A fényigényhez hőigény is társul. Bár a félárnyékot nem kedveli, így is megél, de ekkor inkább tartsuk hűvösben és a talaját tartsuk nedvesen. De tudnunk kell, hogy a nedves, hűvös környezet érzékennyé teszi a betegségek kialakulására és a kártevők is szívesebben támadnak ilyenkor.

A napraforgót tarthatjuk erkélyen is. ne feledjük hetente tápoldatozni. Ha a hajtáscsúcsot kicsípjük, a növényt bokrosodásra késztetjük. Ha inkább egy-két nagyobb virágot szeretnénk, ne csípjük le a hajtást, viszont gondoskodjunk növénytámaszról.

napraforgó 'Teddy Bear'

Különlegesség a borzas, pompon virágú ‘Teddy Bear‘. Narancssárgába hajló aranysárga színű virágaival egész nyáron át díszít. A Thompson és Morgan vetőmagcég terméke. Magassága mintegy 15 cm.

napraforgó 'Double Dandy'

A ‘Double Dandy‘ Burpee 60 cm magas hibrid. A fodros-bodros virágok színe különleges: mélyvörös szirmok, fekete középpel. Ahol a sötét színű csöves virágok száma kb. a kétszerese a vörös színű nyelves virágokénak. Jól bokrosodik és hosszan virágzik.

A ’Sunfinity’ márkanevű napraforgó, a Syngenta Flowers terméke, lenyűgöző tulajdonságaival hívja fel magára a kertbarátok figyelmét, egyelőre Amerikában. Másfél méteres virágszáron hozza csokros virágait.

Sunfinity

Sunfinity napraforgó

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!