Hét megoldás komposzt problémákra

komposzt szétterítésA komposzt a király, ha egészséges, termékeny kertet szeretnénk. A komposzt növényeink természetes tápanyagforrása. De mi van, ha baj van a komposzttal? Túl nedves? Túl száraz? Bogaras? Gyomos? Segítünk!

Nedves, ragacsos komposzt

Ilyenkor három tényező okolható: rossz a levegőzöttség, sok magas nedvességtartalmú anyag került a komposzt, kevés a nitrogén. A túl nagy nedvesség tartalmú anyagok bekerülése összetapadáshoz vezet, ami meggátolja, hogy a levegő a halomba kerüljön. Ha a szabadon hagyott komposzt halomra hosszan esik az eső, ez a probléma tovább fokozódik. Ilyenkor elszaporodnak az anaerob baktériumok, és a komposztképződés folyamata lelassul. A halomban elszaporodnak továbbá a rovarok, csigák, a hőmérséklete nem emelkedik, a gyommagvak életben maradnak, és alig várják, hogy kikelhessenek.

Ilyenkor a komposzthalmot át kell forgatni, erre a legmegfelelőbb az ásóvilla. Fel kell lazítani, majd le kell fedni, ha csapadékos idő várható.

Egyébként jól szellőző, porózus anyagokkal takarjuk a komposzthalmot, hogy lelégző egyben oltalmazó is legyen.

Gazdagítsuk a komposztot konyhai hulladékkal, hogy növeljük a nitrogéntartalmát, adjunk hozzá száraz szalmát, száraz leveleket, hogy javítsuk a szerkezetét. Ezzel beindíthatjuk a komposztot, és, ha hetenként átforgatjuk, megszüntetjük a problémát.

Száraz, poros komposzt

komposzthalom öntözése

Száraz, poros a komposzt? Mindegy, hogy milyen agyagot komposztálunk, ha a komposzt száraz, a baktérium nem szaporodnak, és a komposzt nem tud beindulni. Ezt a hibát azonban egyszerű kiküszöbölni. Öntözzük meg a komposzthalmot!

Akkor jó a komposzt, ha a belekerülő összetevők annyi nedvességet tartalmaznak, mint a nedves szivacs. Ezt most úgy fogjuk elérni, hogy egy körkörös öntözőt állítunk a halom tetejére, és nagyjából egy órát járatjuk. Akkor jó, ha a halom közepe is nedves lesz.

Ezzel a halom életre kel. Ha még mindig nem észlelünk melegedést, a komposzt halomban kevés a nitrogén. Ehhez próbáljuk a halomban az összetapadt részeket szétdarabolni, és adjunk hozzá pl. nitrogénben gazdag anyagokat, majd kupacoljuk újra. Nitrogén pótlásra való a szaru- vagy vérliszt, a juh-, kecske- és sertéstrágya, a marhatrágya leve vagy erjesztett csalánlé.  Cikk ajánlat: Csirkék a kertben; A nitrogén trágyázás haszna és mértéke

Ha a halom beindult, ne hagyjuk többé kiszáradni. Néha akár olyan gyakran kell a komposzthalmot öntözni, mint a rózsatöveket a nyári melegben.

Bogaras komposzt

ászkarakEzek részben ászkarákok, amelyek a komposztban került anyagok lebontásában játszanak szerepet. A jelenlétük nem okoz problémát. De a komposzt felhasználása előtt a komposzt átrostálásával meg kell szabadulni tőlük.

A komposzt azonban meg is hangyásodhat vagy elszaporodhatnak benne a fülbemászók. Ők szintén veszélytelen komposztbontók, de jelezhetik, hogy a komposztképződés lelassult!

Akkor szabadulhatunk meg tőlük, ha a komposzt hőmérséklete megemelkedik. Rakjuk át a halmot, öntözzük meg, ha elegendő kaszálék, levél, kerti hulladék van benne, adjunk hozzá nitrogénben gazdag adalékokat. Legalább kéthetente rakjuk át a komposzthalmot.

Ha már a felhasználás előtt vagyunk, egyszerűen terítsük szét a felhasználandó komposztot. A bogarak nagyon hamar letűnnek belőle.

Gyomos komposzt

Sokszor a kellően meleg komposzt halomban is maradnak életképes gyommagvak, amelyek a jó melegben kicsíráznak. Nincs más hátra, húzgáljuk ki őket gyökerestül.

Büdös komposzt

konyhai hulladékHa orrfacsaró ammóniaszag árad a komposztból túl sok a nitrogéntartalmú anyag benne. Esetleg túl nedves, és elszaporodtak benne az anaerob baktériumok. Ezek rothasztási folyamatokat indítanak be. Ha egész légytenger veszi körül, túl sok konyhai hulladék került bele. Ha átrakjuk a komposztot, szétszedjük az összetapadt darabokat, és az érettebb rész belekeveredik illetve fölülre kerül, máris megoldottuk a problémát. A túl sok konyhai hulladék akkor bomlik megfelelően, ha jól felaprítjuk és gondosan bedolgozzuk a kupacba.

Ha trágya került a komposztba, hígítsuk fel lassan bomló kaszálékkal, fűnyesedékkel, avarral. Ha már jól felmelegedett a halom, elmúlik a kellemetlen szag is.

Aktivátor gyorskomposzthoz

(Forrás: tanacsok.atw.hu)

Hozzávalók kamilla, pitypanglevél, macskagyökér virágja, cickafark, csalánlevél, tejcukor.
A gyógynövényeket szárítjuk, porítjuk, finom szitán átszitáljuk.

  • 1 csepp mézet elkeverünk 1 csapott teáskanál tejcukorban, hozzáadunk minden gyógynövényből 1-1 teáskanállal.
  • 1 teáskanál keverékhez adunk 0,5 liter esővizet.
  • 24 órás állás után használhatjuk. Lyukakat ütünk a kazalba egymástól 30-40 cm távolságra, 1-1 kyukba 6 ek. oldatot töltünk, majd a lyukat betümjük száraz talajjal.
  • A komposztoltást akkor végezzük, amikor a nyersanyag már kissé összeért (megroskadt–kb. 7-8. napon).

Átrakás nélküli komposzt

A komposzthalmot ajánlott kéthetente, amikor a hőmérséklete eléri a 60 fokot, átrakni. Sokunknak azonban nincs ideje, lehetősége erre. Például előre gyártott komposztálóedényt használunk. Mi a teendő ilyenkor?

Ha jól halmozzuk fel a komposztálandó anyagokat, elkerülhetjük az átrakást. Ezt a következő módon tehetjük:

hideg komposzt
  • A teljes lebomlás érdekében aprítsuk fel, és jól keverjük össze a komposztálandó anyagokat. Használjunk aprítógépet vagy ennek híján fűnyírót, ami a szétterített komposztálni szánt anyagokat felaprítja, kivéve a gallyakat, mert azok tönkre teszik a fűnyíró pengéjét. Gallyak aprítására szecskázógépre van szükség. Egy kis teljesítményű gép nem olyan nagy befektetés, megéri az árát. Ezután az aprított hulladék mehet a komposztba. Ezzel a korhadási folyamatokat segítjük.
  • Ha erre nincs módunk, rétegeljük a komposztálásra szánt anyagokat. Váltogassuk a zöld és barna alkotórészeket, azaz a kerti hulladékot fű nyesedék, trágya, konyhai hulladék (zöld), vagy faapríték, papírhulladék, avar (barna) .
  • Próbáljunk kész komposztot vagy humuszos kerti földet, elhasznált virágföldet is tenni a halomba,  hogy a komposztba kerülhessenek a hasznos baktériumok. És ahogy épül a halom, öntözzük be.
  • Az új réteget dolgozzuk össze a régivel, amennyire csak lehetséges.

Az eljárást hideg komposztálásnak is hívják. Ezzel a módszerrel legalább hat hónap kell ahhoz, hogy kész komposzthoz jussunk .

komoszt átrakás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa