A rézvirág még az űrben is pompázik, nemhogy a kertben

A Zinnia szimpla, féltelt vagy telt virágai szinte a szivárvány minden színében pompáznak, és méretük is rendkívül változatos. Sokféleképpen alkalmazhatod a kertben.

rézvirágok

Rézvirág bemutatása

A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó rézvirág nemzetség (Zinnia) az USA dél-nyugati tájain, és Dél-Amerikában, cserjés-bozótos prériken vadon tenyészik, génközpontja Mexikó. A nemzetség nevét Gottfried Zinn (1727 – 1759) német botanikus, a Göttingeni Egyetem botanikus kertjének igazgatója után kapta. Zinn részletes leírást adott a cinniákról, de még 100 év kellett ahhoz, hogy újra felfedezzék őket.

A pompás rézvirág, vagy ahogy másként nevezik, legényrózsa hogy csak a leggyakoribb neveit említsük, (Zinnia elegans) a legismertebb Zinnia faj. Az alapfaj mintegy 75 cm magas, a virág átmérője 5 cm. 1786-ban találtak rá Mexikóban. Erről a növénykéről nem mondanád meg, hogy rézvirág! Apró, inkább gyomnak tűnő növény, amelynek bíbor színű virága megjelenésében a százszorszéphez hasonlít. A spanyol gyarmatosítók csúfnak találták, és az “ördög szeme” elnevezéssel illették.

A vadon élő rézvirág szerény küllemű, ám a kerti hibridek igen változatos színű, méretű és formájú virágok. Ugyanis genetikájában szinte a szivárvány minden színének virágszíne rejtezik, a kék, barna és fekete színek kivételével.  Már mintegy 300 éve meghódította a kertészek szívét.  Az első telt virágú hibrideket az 1700-as évek végén állították elő. Azonban igazán akkor robbantak be a piacra, amikor 1920-ban a Bodger Seeds Ltd. megjelent a piacon új, pom-pom virágú fajtáival, amelyek a dáliákra emlékeztetnek. Manapság a féltelt, telt és szimpla virágú fajták egyaránt megtalálhatók. Ismertek búbos formájúak, tányérszerűen lapos virágúak, sőt kaktuszvirágúak is. Magasságát tekintve is rendkívüli a változatosság, 15-91 cm. Így a kert minden részébe juthat belőle.

rézvirág virágfelépítése

Rézvirág a kertben

A pompás rézvirág egyike a legegyszerűbben tartható egynyáriaknak. Virágai egész szezonban nyílnak, vonzzák a lepkéket és vágott virágként is helyt állnak. Arról nem beszélve, hogy minél több virágot vágunk le, annál több terem! Fény- és meleg igényes, amiből manapság a mi nyarainkon nincs hiány. Talaja legyen jó vízgazdálkodású. A tápoldatozást még több virággal hálálja meg. További virágzásra ösztönözhetjük bokrosodását segítve a főhajtás kicsípésével, illetve az elnyílt virágok eltávolításával.

A fagyok elmúltával helybe vethető. Rövid tenyészidejű egynyári, ezért alacsony hőmérsékleten már korán elkezd csírázni, majd június-júliusban virágozni kezd és augusztus vége körül el is pusztul.

Tetvek, atkák megtámadhatják. Leginkább környezetbarát módon szappanos vízzel moshatjuk le a kártevőket. A tetveket erősebb vízsugárral is leverhetjük. A növényről lemosott tetvek ugyanis már nem tudnak visszamászni a növényre. Az atkák nem szeretik a vizet, ezért a rendszeres öntözés gyéríti számukat. Nedves, hűvös időben a lisztharmat támadhatja meg. Szerencsére általában a szezon végén jelenhet meg leginkább. Az esti, éjszakai öntözést kerüljük, mert ez a gombafertőzések melegágya! A nappali öntözővíz a levelekről gyorsan elpárolog és kevés esélyt ad a gombák behatolásának. További lehetőség a fertőzés elkerülésére, ha szellősen ültetjük őket, hogy a levegő átjárhassa, ezzel is csökkentve a fertőződés veszélyét. Ültessünk rezisztens fajtákat!

Ilyen például a Zinnia elegans és Zinnia angustifolia keresztezésével előállított ’Profusion’ fajtakör. Ellenálló, egyöntetű, meleg- és szárazságtűrő fajta. Ezek a fajták kompakt megjelenésűek, remekül mutatnak szegélyként, virágágyban.

telt virágú rézvirág

Íme néhány lehetőség, hogyan  illeszd a cinniákat a kertbe:

Vegyes virágágyások: Színesítsd a vegyes virágágyást cinniákkal. Jól passzolnak más egynyári és évelő növényekkel, például körömvirággal, pillangóvirággal és kúpvirággal. Vedd fontolóra a tömeges ültetést a hatásosabb megjelenítés érdekében.

Színes szegélyek: Hozz létre színes cinnia szegélyeket az utak vagy kerti ágyások mentén. Válassz különböző színű cinnia fajtákat lenyűgöző vizuális hatás érdekében.

zinnia-szegély

Rusztikus stílusú kert: A cinniák elbűvölőek és rusztikus kertben. Romantikus keretet adnak más házikerti kedvencekkel, például rózsákkal, százszorszépekkel és delphiniumokkal.

Beporzó rovarokat vonzó kertek, kertrészek: A cinniák vonzák a méheket, a lepkéket és más beporzókat számára. Társítsd őket levendulával, kasvirággal és a méhbalzsammal. Ez nemcsak a kert esztétikai megjelenését javítja, hanem támogatja a helyi beporzó populációkat is.

Zinniák vegyes ágyásában

Konténerkertek: A zinniákat konténerekben is lehet termeszteni, így alkalmasak erkélyekre, teraszokra vagy kis terekre. Válassz kompakt vagy törpe fajtákat, amelyek jobban megfelelnek a konténeres kertészetnek. Keverd össze a különböző színű fajtákat, és ültesd dekoratív cserepekbe vagy függő kosarakba, hogy lenyűgöző látványt nyújtsanak.

Ha beépíted a cinniákat a kertbe, élénk, színes és hívogató kültéri teret alakíthatsz ki.

Zinniák konténerben

Az űrhajós rézvirága

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2014-ben létrehozott űrlaborjában, a Veggie plant growth system-ben, nevelt zöldségnövények mellett, úgymint a római saláta,  Zinniá-t is nevelnek, amely sok tulajdonságában a paradicsomhoz hasonló. Ezért sikeres tartása után remélni lehet, hogy alacsony termetű bokorparadicsom is termelhető lenne a világűrben. A paradicsomtermesztésbe 2018-ban fognak bele a Nemzetközi Űrállomás laborjában. Bár a Zinniá-kat, a párás környezet miatt gombafertőzés érte, és karácsony környékén úgy tűnt, hogy el fognak pusztulni, de a földi iránytó központból engedély érkezett, miszerint a fertőzött leveleket el lehet távolítani, és a szellőzést biztosító ventilátort be lehet kapcsolni. Amikor úgy tűnt, hogy ennek hatására a növények kezdenek kiszáradni, rövid vita után Scott Kellynek, a növényeket gondozó asztronautának megengedték, hogy eltérjen a szigorú gondozási protokolltól, és viszonylag szabad kezet kapott a Zinniá-k gondozását illetően. Így a növények túlélték a megpróbáltatásokat! Mostanra virágot is hoztak!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!