Hamvas tőlevélrózsái miatt kedvelt a hamvaska

Az egynyári növények közül kitűnik a hamvaska, vagy másik nevén ezüstlevél, amely kivételesen hamvas, mutatós leveleivel hívja fel magára a figyelmet a virága helyett. Igen kedvelt szegélynövény, konténernövény, a temetőkertekből sem hiányozhat.

hamvaska Silver Dust

Hamvaska Silver Dust

Hamvaska bemutatása

Az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó hamvaska tudományos besorolása többszörösen változott, miután az aggófű (Senecio) nemzetségtől, ahová eleinte sorolták, eltérő tulajdonságairól győződtek meg a botanikusok. A jól értesültség kedvéért leszögezzük, hogy jelenleg a faj tudományos neve: Jacobaea maritima. Eredeti élőhelyén, A Földközi tengervidékén félcserje.

Manapság a leggyakrabban előforduló hamvas levelű növény, amely világszerte kapható egynyári vagy rövid életű kétnyári, bokor habitusú dísznövényként.

A 20-50 cm magas növény tőlevélrózsái enyhén karéjozottak. Az egész növényt ezüstös szőrök borítják. Ha áttelel, a második év júniusában-júliusában hozza összetett, ernyőszerű virágzatát, amelyet apró sárga virágok alkotnak.

hamvaska egynyári ágyásban

Nevelj hamvaska palántát!

Magjait februártól márciusig vetheted az előzőleg vízzel jól átitatott talajfelszínre. A szaporító edényt takard le üveglappal. Ez biztosítja a csírázáshoz szükséges párás közeget. Az üvegről a párát naponta csepegtesd le.  Neveld 20 fokon. Amikor a csírázás megindul, már elég számára a 18 fok. A palántákat egy lombleveles állapotban tűzdeld át. A kikelt apró növénykéket ilyenkor külön edénybe kell átültetni. Cserepes neveléséhez 16 fok a megfelelő. Májusban ültesd ki a palántákat 20 cm tőtávolságban.

Hamvaska gondozása

A szabadban leginkább a napos fekvést igényli. Tápanyag utánpótlásra nincs szüksége, vízigénye közepes, kánikulában lehet öntözni.

Ha meg akarod tartani vonzó formáját és lombozatát, ne ültesd tápanyag gazdag földbe, mert akkor éppen vonzó, kompakt habitusát veszti el. Ha hosszan meg szeretnéd tartani mutatós lombozatát, a fejlődő virágszárat vágd le. A hamvaska virágos állapotában általában felnyurgul és elsatnyul. Viszont, ha száraz körülmények között, mindenféle dédelgetés nélkül neveled, megtartja zömök formáját.

hamvaska millefleur ágyásban

hamvaska millefleure tarka egynyári ágyásban

Hamvaska fajták

A furfangos termesztők folyamatosan új változatokkal rukkolnak elő, bár igazából ezek a változatok is majdnem egyformák, de esetleg a vevő mégis rátalálhat a számára legkedvesebbre. Legkeresettebbek a keskenyen karéjos levelű, szinte csipkés, dúsan szőrözött fajták.

Igen kedvelt konténernövényként is. Ezért sok törpefajta született az igények kielégítésére. Bár ezek méretét a klíma és a tartási körülmények erősen befolyásolják.

Nálunk gyakori fajtája a törpe termetű, 20 cm magasra növő ‘Silverdust’. 20 x 20 cm sor-tő távolságra ültesd, remek szegélynövény.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!