Kötözősaláta

A kötözősaláta vagy római saláta (Lactuca sativa convar. Longifolia) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, fejet nem képző salátafélék közé tartozik. Kiváló téli zöldségnövény. Őse az Európában és Ázsiában is előforduló keszegsaláta. A megjelenő levelek csomókban állnak, de nem képeznek fejet. A levélszín a zöldtől a vörösig és a sárgáig változik a különböző fajták esetében. A levelek több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, mint a fejes saláta.

római saláta

Ismerd meg a kötözősalátát

A kötözősaláta, másik nevén római saláta vagy római vajsaláta egyéves növény. Erős karógyökeret fejleszt. A gyökék tejnedvet tartalmaz. Rövid szára torzsát képez, amelyen a levelek szórt állásban helyezkednek el. A hajtás nyújtottabb, mint a fejes salátáé. A levelek általában tojásdadok, de a levélszél lehet karéjos, fűrészelt, fodrozott vagy ép szélű fajtától függően. A levélnyél és a levél erezet erőteljesebb, mint a fejes salátánál. Egyes fajták esetében a levelek laza fejet képeznek, mások esetében lazán szétterülnek. A piacon erről ismered meg: hosszúkás fej, vastag levél. Hosszú nappalok hatására magszárba szökken. A virágszár akár 1 méter magasra is nőhet. Ezen szárölelő levelek fejlődnek, és méretük felfelé haladva csökken, és egyre keskenyebb a levéllemez. A szár csúcson fejlődik a sátorozó bugában álló fészkes virágok képződnek. A virágok kétoldali részarányosak. Termése bóbitás kaszat.

A kötözősaláta környezeti igényei

Akárcsak a fejes saláta, kevésbé hőigényes növény. A magvak fagypont fölött már csírázásnak indulnak. 10-20 fok között fejlődik a legjobban. Jól tűri a hőingadozást, és az enyhe fagyokat is. Nyár végi ültetésnél nem okoz problémát a felmagzás. Fényszegény téli hónapokban is sikerrel lehet hajtatni, termeszteni. Vízigényes. A többszöri, kis adagú öntözés jó számára. Talajban nem válogat, de inkább a kötöttebb talajokat kedveli. Optimális számára közép kötött, humuszos vályogtalaj. A frissen szerves trágyázott talajt nem szereti. Kálium igénye magas. 40 dkg pétisó, 25-30 dkg szuperfoszfát, 30-50 dkg kálisó 10 négyzetméterenként.

Miután rövid tenyészidejű, jó elő- ill. utónövény. Helyrevetéssel vagy palántázással szaporíthatjuk. A palántanevelés ideje 30-40 nap. Kelést követően 7-10 nap múlva tűzdelhető. A kiültetéskor a tő és sortávolság fajtától függően 30×30 vagy 40×40 cm.

A palántázás ideje tél vége-kora tavasz. Szabadföldbe márciustól vethető. Télen fólia alatt termeszthető. Tenyészideje meghosszabbodik.

A kötözősaláta halványítása

Egyes fajták esetében a leveleket a kifejlődést követően kössük össze. Ezáltal a belső rész fehér (etiolált) marad, és a kínai kelhez válik hasonlóvá. A kötözést úgy kell végezni, hogy a levelek közé ne jusson víz. 20-25 nap halványítást követően szüretelhető.

A kötözősaláta felhasználása

A római saláta íze kissé kesernyés és markánsabb, mint a fejes salátáé. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. A római saláta a fő összetevője az amerikai konyha klasszikus salátájának, a Ceasar salátának.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa