Szobanövények nyaraltatása

szobanövények nyaraltatásaBár kevéssé költséges, mint a családot levinni a Horvát tengerpartra, de a megszervezés legalább annyi fejtörést okoz. A költözés elkezdődhet már tavasszal, amikor az éjszakai hidegek már nem veszélyeztetik növényeink épségét, de nyaraltathatunk a kánikula beköszönte alkalmával is.

Nincs más tennivaló, mint felcuccolni a legnagyobb konténert, és irány a szabad. Vagy mégsem ennyiből áll a dolog?

A megfelelő hely kiválasztása rendkívüli jelentőséggel bír. Hiszen a növény fényigénye, hőigénye Boston páfrányalapvetően befolyásolja a hely kiválasztását. A páfrányok, filodendronok, csíkos vagy foltos levelű növények zöme párás, világos, ám direkt napfénytől nagyrészt árnyékolt helyekről származik. Vagyis nekik a reggeli vagy késő délutáni fény az ideális, később félárnyékban töltsék a napot.

További szempontok, hogy szem előtt legyenek, nehogy megfeledkezzünk róluk, ugyanis ilyenkor is igénylik a törődést. Új helyükön a központba kerülhetnek, növelhetik a kerti növények díszítőértékét. Harmóniába kell kerülniük új környezetükkel. Továbbá eltakarhatjuk velük a nem kívánt látványt, impozánssá tehetjük a kopár kőfalat, unalmas lépcsősort, teraszt, kerti asztalt.

Szobanövények szabadba költözés előtt

mandarinfácskaA költözés előtti napokban kicsit fogjuk vissza az öntözést, mert csak így tudjuk viszonylag könnyen mozgatni. Távolítsuk el a szobalevegőt megsínylett leveleket. Ugyanígy szabaduljunk meg a barna levélcsúcsoktól is.

Az átültetést általában költözés előtt ejtsük meg. A gyorsan növő szobanövényeket egyébként éppen bekerülésük előtt ültessük át nagyobb edénybe. Ennek nem most van, de frissíthetjük a talajt úgy, hogy a cserépben lévő föld felső rétegét eltávolítjuk, és friss virágföldre cseréljük.

Szobanövények szabadba költözés után

főnix pálmaA kiköltözött szobanövények végre megfelelő mennyiségű vízhez juthat. Öntözzük, slaugozzuk le őket bátran. Ezzel végre tetőtől-talpig, azaz a levelektől a gyökérlabdáig átnedvesítjük, sőt átmossuk a talajukat. A megfáradt virágföldből, a gyökérkörnyezetből kimossuk a nem kívánt sókat, amelyek a szobai tartáskor felhalmozódtak. A leveleket pedig megtisztítjuk, és még a kezdődő tetvesedést is megakadályozhatjuk, ha a vízzel lemossuk őket. Az öntözésre nem csak kiköltözéskor, hanem folyamatosan kell figyelnünk. A vízigényen kívül a tápanyagigényre is figyelnünk kell. Levéltrágyázzunk kéthetenként.

Melyik szobanövényt költöztethetjük szabadba?

Jól nyaraltathatók a mediterrán eredetű növények. A mediterrán növények közös jellemzője a nagy tápanyag igény. Nyáron rendszeres öntözést igényelnek, az öntözővízzel egyben tápozzunk is. A napos helyeket szeretik. Akkor lesznek tele hajtásaik virággal, ha az elnyílt virágokat rendszeresen kicsípjük. Kétévenként ültessük át e növényeket tavasszal, ha tudjuk, vagy a föld felső részét javítsuk fel humusztrágyával.

Vannak cserépben kapható növények, melyek nem igazán szobanövénynek valók ilyen a hortenzia is. Bármennyire is szépen mutat a hortenziavirágüzletben, tudnunk kell, hogy cserépben nem lesz hosszú életű, mert nem szobanövény. A számára kedvező, hűvös, szellős környezet a mai lakáskörülmények között aligha biztosítható. Szerencsére védett, nedves környezetben gond nélkül áttelel. Azaz, ha tehetjük, ültessük ki. Legfeljebb 16-18 °C-os mérséklet mellett, sok levegőt és fényt igényel, de a közvetlen napsütést kerüljük. Egész virágzása alatt megkívánja a gyakori, bő öntözést, a száraz levegőt nem szereti. Öntözővíznek csak a mészmentes, lágy vagy literenként egytized deciliter étel-ecet hozzáadásával előzetesen megsavanyított lágy víz felel meg. A tápanyagpótlására literenként 2 gramm nitrogén-foszfor-kálium tartalmú tápsót tartalmazó tápoldatot kapjon.

Melyik szobanövényt nem költöztethetjük szabadba?

fokföldi ibolyaNem kedvelik a kiköltözést a sekélyen gyökerező, kis edényben élő növények, mert kánikula idején könnyen kiszárad a talajuk. A szőrös levelű szobanövények, pl. fokföldi ibolya levelein károsodást okozhat az öntözővíz. A nagy levelű növények levelében, pl. filodendron, fikusz, a csapadék, a szél okozhat sérüléseket. Viszont ők jól érzik maguk a tetővel fedett verandán, balkonon, teraszon.

szobanövények a szabadban

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil