Fejes salátát a kertből az asztalra

A fejes saláta mindig kedvelt csemege. Ha a fejes salátát a kertedben termeszted, nagyobb a valószínűsége, hogy nem fog szermaradványokat tartalmazni, kivéve, ha te magad nem teszed bele.

Egy előző cikkünkben már bemutattuk a fejes salátát!

Fejes saláta vetése

Fejes salátát termeszthetünk balkonládában vagy cserépben is. Cikk ajánlat: Tavaszi salátakonténerek

Legalább három bokor saláta legyen a kiskertben ágyásban, konténerben, ahogy a nóta is ajánlja! A magvetéstől számított egy hónap múlva már szedhető. Palántának februártól májusig vethetjük, sőt fajtától függően később is, majd kiültethetjük a szabadba 20×20 cm sor és tőtávolságra.

A palánták megvilágításához ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható LED növénynevelő izzókat.

Vetőmagszükséglete 1-1,5 g/10m². Egészen augusztus végéig ültethetjük, de ekkor már jól szellőztethető fólia alá. Az ültetés után 6 hét múlva már szedhető.

fejes saláta csíranövények

Kiskertbe a szabadföldi fajtákat ültesd! Bár nyáron könnyen felmagzik, és nem könnyű jó minőségű salátát produkálni, az Attrakció (kissé lapított, zárt, kemény, levele sima, hullámos szélű fej), Balaton zöld (Nagy, zárt, középzöld fej), Keszthelyi nyári (nagy, kemény, jól zárt fej, levelei világoszöldek, közepesen hólyagosak) palántái nyáron ültethetők (május-július). A nyári fajták csak hosszú, legalább 12 órás, intenzív megvilágításban fejesednek. Helybevetésük időpontja március-június. A helybevetett palántákat kelés után ritkítani kell. Az áttelelő fejes salátát – például a Téli vajfejet – augusztusban és ősszel vetjük, így már kora tavasszal szedhető.

A kikelt 3-4 leveles növényeket egyeld ki úgy, hogy 15-20 cm távolságra legyenek a növények egymástól. Később minden második növényt húzz ki, beállítva a 30 cm-es végleges tőtávolságot.

Fejes saláta környezeti igényei és gondozása

Jó szerkezetű, kissé laza, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag talajba való. Nagyon fontos számára a fény. Ha napfényt nem tudunk biztosítani számára, ne kísérletezzünk termesztésével. Azt is tudnunk kell, hogy a hűvös klímát kedveli, de a párát nem. Magas páratartalomnál jelentős a gombás és a baktériumos betegségek felszaporodása. Élettani elváltozást is tapasztalhatsz ilyenkor: üvegesedést, a levélszél barnulását. Tartósan alacsony hőmérsékleten több fajtában antocián képződik, a levelek lilás-zöld vagy vöröses-zöld színűek lesznek. Ez azonban minőségromlást nem okoz, pusztán az esztétikai élményt rontja. Magas hőmérsékleten laza, könnyű fejek fejleszt.  A nyári alacsony páratartalom, az öntözés elmaradása is megviseli a fejes salátát. Az idősebb levelek szélén apró, tűszúrás szerű szövetelhalások jelennek meg, amelyek idővel nagyobbak lesznek, összeérnek, és száraz, 5-10 mm vastagságú csíkot alkotnak.

csigák elleni védelem

Csigák elleni védelem. A fotó a Tullni Kertek állandó kiállításon készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk.

Legnagyobb fenyegetés számára a saláta peronoszpóra és a fuzárium. A védekezésben nagy szerepe van a rezisztens fajták választásának, és a beteg, fertőzött részek, növénymaradványok eltávolításának.

Csigariasztónak alkalmazhatod a fotó látható megoldást is, ha csak pár tő salátáról van szó. A még ifjonc palántára húzd rá a gallért, így a salátafej nem sérül, és a talajfelszíntől is távol tudod tartani. Jó védelem csigák ellen, ha néhány tő körömvirág, büdöske, fokhagyma kerül a közelébe.

Miután a fejes saláta sekélyen gyökerezik, vízigényes. Kis adagokban, naponta többször öntözd! Öntözésére nagyon oda kell figyelni, mert a kórokozók a vizes környezetben könnyen elszaporodnak. Öntözd reggel, vagy délelőtt, hogy a levelek mihamarabb megszáradjanak. A legtöbb vizet a fejesedés időszakában igényli. Fejesedés miatt csak fiatal korában tudod kapálni. Betakarítására akkor keríts sort, amikor a fejek kézzel megtapogatva keménynek mutatkoznak. A fejeket a talaj fölött kb. 1 cm magasan vágd le.

Növénytársítások

Salátát a zeller és a petrezselyem kivételével bármelyik növény előtt után vagy mellé vethetsz. Jól társítható paradicsommal, retekkel, karalábéval, póréhagymával. A fejes salátában kárt tesznek a meztelen csigák, ezért a saláta ágyás mellé egy sor fokhagymát, körömvirágot, büdöskét vagy mustárt ültessünk ki. A levélzöldségeket, így a fejes salátát is védi a fejek közé ültetett egynyári borsikafű a levéltetvektől. A fejes salátát más színes, tarka, fodros levelű salátákkal is összeültethetjük.

Forrás: Agroinform: A fejes saláta szabadföldi termesztése; Biokultúra: A tavasz első zöldségei

fejes saláta Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por