Poszméhek haszna

Már áprilisban előbújnak a poszméhek. Zümmögve serénykednek a fák körül, virágok körül. Sok embert riaszt nagyságuk és szárnyberregésük. Ne feledjük, hogy béketűrőbbek a darazsaknál vagy akár a háziméheknél. Ne üldözzük, ne bántsuk a poszméheket, mert a leghatékonyabb megtermékenyítői a virágoknak. Az üvegházban, fóliasátorban bennrekedt példányokat engedjük szabadon, tessékeljük őket a szabadba.

poszméh facélián

Poszméh facélián

Ismerd meg a poszméheket!

Az utóbbi években több fajuk is eltűnt.  Nálunk mintegy 25 fajuk fordul elő. Valamennyi védett. 2014-ben az év rovarának választották.

A poszméhek (Bombus-fajok) a hártyásszárnyú rovarok rendjébe (Hymenoptera), a fullánkos hártyásszárnyúak alrendjébe (Aculeata), a valódi méhfélék (Apidae) családjába tartoznak. A mérsékelt égövben a leggyakoribbak.

Bombus terrestris

A földi poszméh nagy testű, szőrbundája túlnyomóan fekete, előtorán és a potroha első felén élénksárga keresztcsík látható, potrohvége fehér.

Társasan élnek, testük zömök, erőteljes, 16-25 mm. Szőrzetük dús, rövid.

Jellemző nyaló szívó szájszervük segítségével gyűjtik a virágport és a nektárt. A szájszerv alsó ajka valóságos szívókává nyúlik meg, amely sajátságos ízület segítségével még tovább előreölthető. Attól függően, hogy milyen virágokat látogatnak, módosul szívónyelvük hossza. Leghosszabb a poszméhek szívóormánya.

A fullánk módosult tojócső, amely azonban már nem a peterakás szolgálatában áll, hanem a zsákmányolás és a védekezés fegyvere. Ha nincs használatban, akkor a potrohban rejtve, a fullánkkamrában fekszik. A hímek fegyvertelenek.

A nőstény poszméhek lábbal gyűjtők. A harmadik pár láb módosulásával keletkezett gyűjtőkészülékük kosárkáiban gyűjtik a virágport úgy, hogy a ragyogó bundájukra tapadt virágport ide fésülik a harmadik lábpáruk sarokrészén található sűrű, rövid szőrökből álló kefével.

A poszméhek virágokban gazdag élőhelyükön sok növényfajról gyűjtenek. Ott érzik magukat legjobban, ahol az egész szezonon át találkoznak nyíló virágokkal. Kertekben, parkokban is gyakoriak.  Városi virágágyásokat, virágládákat is szívesen látogatnak. A poszméhek leggyakrabban kisemlősök elhagyott járataiban, elhagyott madárfészkekben,  falrepedésekben, kőrakásokban, faodvakban “fészkelnek”. A poszméh családok egyévesek. Csak a megtermékenyített nőstények telelnek át. A szubtrópusokon több éves kolóniák is találhatók.
Életmódjukról részletesebben a rovarok blogban olvashat.

A poszméhek haszna

Ellentétben a méhekkel, még hűvös, esős, borús időben is repülnek. Felkeresik többek közt a paradicsom, a paprika, a tojásgyümölcs, a cukkini virágait. Hozzáférnek azok központi termőrészéhez is, így sokkal tökéletesebb beporzást végeznek, mint a méhek. Munkájuk eredményeként nagyobb, sokmagvú paradicsom, vastagabb falú, egyenletes felületű paprikatermésünk lesz. Még szorgalomban is túltesznek a méheken. Egy-egy poszméh naponta mintegy kétszáz háziméh munkáját végzi el. Munkájának sikere is fölülmúlja a méhekét a megporzás sikerességét illetően.

A lucerna (Medicago sativa) és a herefélék (Trifolium-fajok) keresztbeporzásában jelentős szerepet játszanak. Ezek a növények csak így hoznak termést. Sok önbeporzó növénynek is, mint a repce (Brassica napus) és a paradicsom (Lycopersicon esculentum), szüksége van a rovarok közreműködésére ahhoz, hogy a virágpor a termőre kerüljön. A napraforgó (Helianthus annuus) jobb minőségű magot, a szamóca (Fragaria × ananassa) nagyobb gyümölcsöt hoz rovarbeporzás esetén. Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású.

Nem csoda tehát, hogy nagyüzemi tenyésztésükkel is megpróbálkoztak egyes országokban (igaz, ez nem járt mindig sikerrel). Nagyon jól hasznosíthatók a fóliasátras és üvegházas termesztésben. Olyan családokat tenyésztettek ki, amelyek csak a paradicsom virágára szállnak, így nagy hatásfokkal alkalmazhatók. Belgiumban az üvegházi paradicsom termőfelületének 98 százalékán poszméhekkel végeztetik el a megtermékenyítést. Különleges vibrációs módszert alkalmazva hatékonyabb megtermékenyítő, mint a hormonkezelés, vagy mesterséges vibráltatás.

Nyugati tapasztalatok szerint a poszméhekkel végeztetett megtermékenyítés eredményeként négyzetméterenként 2-4 kg-mal (hektáronként ez 20-40 tonna!) nagyobb termés várható. Legyünk ennek tudatában, ezért ne pusztítsuk el a reggeli hűvös levegőtől dermedt, a harmattól repülni képtelen rovarokat, ne dúljuk fel földbe vájt fészkeiket.

Az üvegházban, fóliasátorban bennrekedt példányokat engedjük szabadon, illetve tegyük számukra lehetővé, hogy oda be- és onnan kirepülhessenek. Azt is jó tudni, hogy az üvegházba került példányok szívesen maradnak bent, jól alkalmazkodnak a környezethez, és sokszor akkor sem repülnek ki, ha lehetőségük van rá.

Bombus hortorum és Bombus muscorum

Kerti poszméh és sárga poszméh mezei aszaton.

A poszméhek kártétele

Ugyanakkor hazánkban, az üvegházakban megjelent pepino mozaik betegség terjesztőjeként tartják nyilván. Jellemző tünetek: a leveleken megjelenő, tipikus élénksárga mozaikfoltoktól a levéllemez teljes kifehéredéséig, a növények hajtáscsúcsának torzulásáig terjedhetnek, míg a beteg növények alsó részei tünetmentesek maradnak. A fertőzött növények gátolt növekedésűek, a fertőzés idejétől függően törpülnek. A cél természetesen nem a poszméhek irtása, hanem vírus rezisztens fajták előállítása.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa