Poszméhek haszna

Már áprilisban előbújnak a poszméhek. Zümmögve serénykednek a fák körül, virágok körül. Sok embert riaszt nagyságuk és szárnyberregésük. Ne feledjük, hogy béketűrőbbek a darazsaknál vagy akár a háziméheknél. Ne üldözzük, ne bántsuk a poszméheket, mert a leghatékonyabb megtermékenyítői a virágoknak. Az üvegházban, fóliasátorban bennrekedt példányokat engedjük szabadon, tessékeljük őket a szabadba.

poszméh facélián

Poszméh facélián

Ismerd meg a poszméheket!

Az utóbbi években több fajuk is eltűnt.  Nálunk mintegy 25 fajuk fordul elő. Valamennyi védett. 2014-ben az év rovarának választották.

A poszméhek (Bombus-fajok) a hártyásszárnyú rovarok rendjébe (Hymenoptera), a fullánkos hártyásszárnyúak alrendjébe (Aculeata), a valódi méhfélék (Apidae) családjába tartoznak. A mérsékelt égövben a leggyakoribbak.

Társasan élnek, testük zömök, erőteljes, 16-25 mm. Szőrzetük dús, rövid.

Bombus terrestris

A földi poszméh nagy testű, szőrbundája túlnyomóan fekete, előtorán és a potroha első felén élénksárga keresztcsík látható, potrohvége fehér.

Jellemző nyaló szívó szájszervük segítségével gyűjtik a virágport és a nektárt. A szájszerv alsó ajka valóságos szívókává nyúlik meg, amely sajátságos ízület segítségével még tovább előreölthető. Attól függően, hogy milyen virágokat látogatnak, módosul szívónyelvük hossza. Leghosszabb a poszméhek szívóormánya.

A fullánk módosult tojócső, amely azonban már nem a peterakás szolgálatában áll, hanem a zsákmányolás és a védekezés fegyvere. Ha nincs használatban, akkor a potrohban rejtve, a fullánkkamrában fekszik. A hímek fegyvertelenek.

A nőstény poszméhek lábbal gyűjtők. A harmadik pár láb módosulásával keletkezett gyűjtőkészülékük kosárkáiban gyűjtik a virágport úgy, hogy a ragyogó bundájukra tapadt virágport ide fésülik a harmadik lábpáruk sarokrészén található sűrű, rövid szőrökből álló kefével.

A poszméhek virágokban gazdag élőhelyükön sok növényfajról gyűjtenek. Ott érzik magukat legjobban, ahol az egész szezonon át találkoznak nyíló virágokkal. Kertekben, parkokban is gyakoriak.  Városi virágágyásokat, virágládákat is szívesen látogatnak. A poszméhek leggyakrabban kisemlősök elhagyott járataiban, elhagyott madárfészkekben,  falrepedésekben, kőrakásokban, faodvakban “fészkelnek”. A poszméh családok egyévesek. Csak a megtermékenyített nőstények telelnek át. A szubtrópusokon több éves kolóniák is találhatók.
Bombus hortorum fészekÉletmódjukról részletesebben a rovarok blogban olvashat.

A poszméhek haszna

Ellentétben a méhekkel, még hűvös, esős, borús időben is repülnek. Felkeresik többek közt a paradicsom, a paprika, a tojásgyümölcs, a cukkini virágait. Hozzáférnek azok központi termőrészéhez is, így sokkal tökéletesebb beporzást végeznek, mint a méhek. Munkájuk eredményeként nagyobb, sokmagvú paradicsom, vastagabb falú, egyenletes felületű paprikatermésünk lesz. Még szorgalomban is túltesznek a méheken. Egy-egy poszméh naponta mintegy kétszáz háziméh munkáját végzi el. Munkájának sikere is fölülmúlja a méhekét a megporzás sikerességét illetően.

A lucerna (Medicago sativa) és a herefélék (Trifolium-fajok) keresztbeporzásában jelentős szerepet játszanak. Ezek a növények csak így hoznak termést. Sok önbeporzó növénynek is, mint a repce (Brassica napus) és a paradicsom (Lycopersicon esculentum), szüksége van a rovarok közreműködésére ahhoz, hogy a virágpor a termőre kerüljön. A napraforgó (Helianthus annuus) jobb minőségű magot, a szamóca (Fragaria × ananassa) nagyobb gyümölcsöt hoz rovarbeporzás esetén. Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású.

Bombus lapidarius

A fekete színű mezei poszméh potrohvége élénkvörös.

Nem csoda tehát, hogy nagyüzemi tenyésztésükkel is megpróbálkoztak egyes országokban (igaz, ez nem járt mindig sikerrel). Nagyon jól hasznosíthatók a fóliasátras és üvegházas termesztésben. Olyan családokat tenyésztettek ki, amelyek csak a paradicsom virágára szállnak, így nagy hatásfokkal alkalmazhatók. Belgiumban az üvegházi paradicsom termőfelületének 98 százalékán poszméhekkel végeztetik el a megtermékenyítést. Különleges vibrációs módszert alkalmazva hatékonyabb megtermékenyítő, mint a hormonkezelés, vagy mesterséges vibráltatás.

Nyugati tapasztalatok szerint a poszméhekkel végeztetett megtermékenyítés eredményeként négyzetméterenként 2–4 kg-mal (hektáronként ez 20–40 tonna!) nagyobb termés várható. Legyünk ennek tudatában, ezért ne pusztítsuk el a reggeli hűvös levegőtől dermedt, a harmattól repülni képtelen rovarokat, ne dúljuk fel földbe vájt fészkeiket.

Az üvegházban, fóliasátorban bennrekedt példányokat engedjük szabadon, illetve tegyük számukra lehetővé, hogy oda be- és onnan kirepülhessenek. Azt is jó tudni, hogy az üvegházba került példányok szívesen maradnak bent, jól alkalmazkodnak a környezethez, és sokszor akkor sem repülnek ki, ha lehetőségük van rá.

A poszméhek kártétele

Ugyanakkor hazánkban, az üvegházakban megjelent pepino mozaik betegség terjesztőjeként tartják nyilván. Jellemző tünetek: a leveleken megjelenő, tipikus élénksárga mozaikfoltoktól a levéllemez teljes kifehéredéséig, a növények hajtáscsúcsának torzulásáig terjedhetnek, míg a beteg növények alsó részei tünetmentesek maradnak. A fertőzött növények gátolt növekedésűek, a fertőzés idejétől függően törpülnek. A cél természetesen nem a poszméhek irtása, hanem vírus rezisztens fajták előállítása.

Forrás:rovarok.blog.huwww.agr.unideb.humek.oszk.hu

Bombus hortorum és Bombus muscorum

Kerti poszméh és sárga poszméh mezei aszaton.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!