Patisszon

A patisszon a nyári tökök (főzőtökök) csoportjába tartozik, olyan tökféle, amelyeket zömmel főzve fogyasztunk. Nem csak a diétázók kedvenc eledele. De az biztos, hogy kalóriaszegény, ezért a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A virága is gyönyörű, a termése is díszít.

Patisszon bemutatása

A patisszon (Cucurbita pepo convar. patissoniana) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába, a tök (Cucurbita) nemzetségbe tartozik. Lágyszárú évelő. Indás és indátlan változatai is ismertek. Karógyökere mélyre hatol. A szárán és a levélnyélen ritkán, a levélfonákon sűrűn szőrözött. A levélhónalji virágok egylakiak. Kabak termése a fajtától függően gömbölyű, lapított, vagy csillag alakú, emiatt csillagtöknek is hívják.

Patisszonok

Őshazája Észak-Mexikó és az Egyesült Államok keleti vidéke. A patisszont Európában sokáig dísztökként ültették. Franciaországban terjedt el a legjobban.

Magyar fajta az ’Óvári fehér’. Szára közepesen serteszőrös, az ízközök hossza 5-10 cm. Indái 2-3 m-re is elkúsznak. Levele nagy, 3-5 karéjos, fogazott. A termés félgömb vagy lapított gömb alakú, tompán fogazott. Ezt az alakot a termés a biológiai érettség állapotában is megtartja. A fogyasztásra érett termés héjszíne fehér, fehéres halványzöld, héja puha, a magok fejletlenek. A hús színe fehér zöldes árnyalattal.

A piacon kapható sárga patisszon íze gyengédebb, és a húsa sem annyira keményedik gyorsan az érés folyamán, érdemes kipróbálni.

Patisszon termesztése a kiskertben

Meleg és napfény igényes. Vízigénye közepes. Talajban nem válogat, de valamivel több tápanyagot igényel, mint a többi tökféle. Miután hosszú tenyészidejű, főnövényként termesszük. Helyre vetéssel vagy palántázással is szaporíthatjuk. Palántanevelés céljából áprilisban vessük el a magvakat. Ilyenkor gyakori öntözést kíván. A palánták kb. 3 hét múlva már készen állnak a kiültetésre. A kiültetésre edzéssel készíthetjük fel úgy, hogy nappal a szabadba visszük a palántákat. Kiültetés után egyik fontos tennivalónk a gyomlálás. A termés folyamatos szedése biztosítja az egyenletes virágzást. Kovács László a 35. heti kerti teendők között ajánlja, hogy a tökfélék érésének idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is.

patisszon

Patisszon felhasználása

A kapanyél blog ezt ajánlja: A zsenge példányokat meghámozni sem kell, a nagyobbakat viszont igen, és a magjukat is ki kell szedni. A frissen szedett fejek hűtőben 8-10 napig elállnak. Augusztus végétől már nem szedem, hagyom 1-2 kg-osra megnőni. Betakarításkor a kocsány levágott végére gyertyát csepegtetek, a pincébe teszem, ahol februárig is eláll.

Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, nyomelemeket (vas, réz, cink, mangán). C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.

A friss termésből egy tál étel, köret és savanyúság is készíthető. A bébi terméseket (10-12 cm átmérő) hámozás nélkül fel lehet használni. A kisméretű terméseket savanyúságként lehet eltenni. A nagyobb terméseket meg kell hámozni, és ki kell magozni ahhoz, fel tudjuk használni, elkészíthetjük rántva, töltve, pörköltnek, párolva stb.

A megmosott, 4-6 cm-es patisszonokat gerezdekre vágjuk, dunsztosüvegbe tesszük. Közéjük dugdosunk tormát, babérlevelet, kaprot, szőlőlevelet. Rászórunk mustármagot, koriandert, feketeborsot, majd forró esetes-sós-cukros lével nyakon öntjük. Az üvegeket lezárva száraz gőzben csírátlanítjuk.

Nyári tök

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por