Eper csalafintaságok

Kezdődik az eperszezon? Olvass többet az eperről, azaz hivatalos nevén szamócáról!

A különleges gyümölcsmorfológiájú eper vagy hivatalos nevén szamóca, ez a se nem gyümölcs, se nem zöldség, a legfinomabb korai gyümölcsünk, gyógyhatása sokoldalú. Közkedvelt zamatát mesterségesen is előállítják.

erdei szamóca

Erdei szamóca

Szamóca vagy eper?

Az eper szó finnugor eredetű. A magyar nyelvemlékekből kitűnik, hogy egyike a legrégebben ismert gyümölcsfajtáinknak. A szamóca szó megjelenése jóval későbbre tehető, eredete bizonytalan, sokan szláv jövevényszónak tekintik. Mindezek alapján már sejthetjük, hogy a földi eper és a szamóca egyazon gyümölcs, csak mindkét elnevezést használjuk rá. Ám valójában az eper az eperfa termése, eszerint ismert a fehér eper, a fekete eper.

A földieper termése bogyó vagy aszmag?

Gondoltad volna, hogy a bogyós gyümölcsök között számontartott növények, – ide soroljuk a szamócát is,- termése a legkevésbé sem bogyó? Mondanunk sem kell, hogy a szamócáé sem az. A szamócák (Fragaria) nemzetségébe tartozó növények termésében a számos aszmag a kúp alakú, húsos vacok felületén egyenletesen oszlik el. (Ezt már tényleg csak biológiai affinitással rendelkezőknek: Az aszmag egymagvú zárt termés, az aszmagcsoport apokarp termőtájból alakul. Ilyenkor az apokarp, azaz felső állású termőtáj több termõlevélbõl képződik, mindegyik termõlevél külön-külön nõ össze termõvé. A vacok az ivarlevelek megvastagodott alsó része.) A termést elfogyasztva az állatok hordják szét a magvakat. Értve ezalatt, hogy ami fönt bement, az ki is jön valahol…

aszmag termés

Aszmag termés

Gyümölcs vagy zöldség a földieper?

Éppen különleges termésfelépítéséből következik, hogy az eper illetve a szamóca se nem gyümölcs, se nem zöldség. Ennek megértéséhez először tisztázzuk, hogy mi a gyümölcs és mi a zöldség. Gyümölcsnek nevezik a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, és zöldségnek hívják a növény ehető részeit. Ebből adódóan a szamóca nem gyümölcs, viszont nem is zöldség. Valójában a szamóca külső felszínén elhelyezkedő magok lennének a gyümölcsök. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, Franciaországban a szamócát zöldségnövényként kezelik, az Unió szerencsére a gyümölcsök között sorolja fel.

Kicsírázott az eper

“Vivipary”-nak hívják azt a jelenséget, amikor magok kicsíráznak a termésben. Bár az ilyen termés ehető, kevésbé ízletes. Szimpla élettani jelenség. A termést hűtőben tartják, amikor kiveszik, a melegben megindulnak a magok, mert számukra a felmelegedés a tavaszt jelenti. A termés magasabb víztartalma miatt a termésben levő természetes csírázásgátló anyagok koncentrációja lecsökken, emiatt megkezdődik a csírázás.

kicsírázott epermagok a termésen.

Eper fajták

A földieper az észak-amerikai,  Fragaria  virginiana és a chilei Fragaria chiloensis házasságából született. Mindkét faj Európába érkezett, először az 1600-as években a F.  virginiana, őt követte úgy 100 év múlva a chilei faj. A kertészek észrevették, hogy a kevés gyümölcsöt termő amerikai vadeper a chilei faj közelében  sok, szép gyümölcsöt terem. Így keletkezett a F. ananassa, bár tudományos nevében az ananász elnevezést viseli, ez a hibrid mégsem  az ananászeper, hanem a földieper alapfajtája. Az ananászeper egy külön fajtacsoport, sokféle ananász zamatú fajta tartozik ide, mígnem a holland Dr. Hans De Jongh epertermesztő megjelent egy új, Natural Albino márkanevű fajtával, amely nagy gyümölcsű, drámai színhatású, folyton növő fajta. A  gyümölcs érett állapotban fehér, vörös magvakkal. Nem öntermékeny, ezért porzófajtára van szüksége, amit meg is találtak a szintén holland nemesítésű ‘Sonata‘ személyében. A Massachusettsben található Noursefarm kikísérletezte, hogy négy 4 Natural Albino mellé szükség van egy porzófajtára.

fehér ananászeper

Fehér ananászeper

Cikk ajánlat: Az európai szamóca (földieper) (Fragaria vesca) és a japán Fragaria iinumae keresztezésének eredménye a Klaus Olbrecht által előállított ‘Fontaine’ fajta. Tovább: Kompakt szamóca

Magyarországon kapható szamócafajták

Gyógyhatások

Az erdei szamóca gyümölcse nem csupán illatos, zamatos étek, hanem szinte minden része hasznos, gyógyhatású. A gyümölcs szalicilsav tartalmú, erről az aszpirinre (acetil szalicilát) asszociálhatunk. Több növény is dicsekedhet szalicilsav tartalommal (Salix (fűzfa) –> szalicil), így a szamóca is. Éppen szalicilsav tartalma miatt javasolt epe és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Továbbá gyümölcsében antioxidáns és tumorgátló vegyületek találhatók. C-vitamin tartalma magas, bioszintézisének módját kutatók vizsgálják.

Napi 15 dkg szamóca bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Amit már kevesebben tudnak róla, hogy a gyümölcs fogfehérítő hatású is. Csak hagyjuk a friss epretpépet öt percig a fogon. A műveletet nyugodtan megismételhetjük. Ezek után azon se lepődjünk meg, hogy arcbőr fehérítő és ránctalanító hatású.
Egy finom lyukú teaszűrőn préseljünk át néhány szem alaposan megmosott, megszárogatott epret, így kb. 1 púpozott kávéskanálnyi pépet kapunk. Ehhez keverhetünk 2 kávéskanál tejszínt száraz bőrre, ill 1 kávéskanál talkumot (baba hintőpor) zsíros bőrre. A pakolás tíz perc elteltével langyos vízzel lemosandó.

Ám nem csak a gyümölcs gyógyhatású, hanem a szamócalevél is: teája fertőtlenítő, régóta kezelnek vele bélfertőzést, de ekcéma, vérszegénység kezelésére is javallott. Külsőleg a zsíros bőr tonizálására, égési sérülésekre, leégés kezelésére, hámsérülésekre használják. Öblögető szerként ínygyulladást, torokfájást kezelnek vele. Lázcsillapító hatása is ismert. Ráadásul gyökere is megbecsülendő. Kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó, főzetével vérhast, hasmenést, külsőleg fagydaganatot és torokfájást gyógyítanak. S hogy a virág se maradjon ki a sorból, elmondhatjuk, hogy virága a komposzt érését gyorsító komposzt aktivátor.

szamócalevél

Szamócalevél

Negatívumok

A sok jó tulajdonság után, íme néhány negatívum. Ám emiatt, az allergiát leszámítva, kevésbe a szamóca, mint inkább az emberi tevékenység okolható:

A gyümölcs fogyasztása allergiás reakciót is kiválthat. Az allergizáló hatás valamelyest csökken, ha tejszínnel vagy tejturmixként fogyasztjuk. Az allergia kapcsán gyakran szokták emlegetni III. Richárd angol király (1483-1485) esetét is, akinél a krónikák szerint a szamóca fogyasztása váltott ki csalánkiütésszerű reakciókat. Az uralkodó “leleményes” módon aknázta ki ilyetén gyengeségét: politikai céljait valósította meg vele. Egyes feljegyzések szerint egyik ellenlábasa, a Richárddal szemben testvérét, Edwárdot a trónra követelő Lord William Hastings is egy ilyen csel áldozata lett. Richárd elfogatása után szamócát evett és a látványos kiütések megjelenése után meggyanúsította Lord Hastingset, hogy átkot szórt reá. Emiatt aztán halálra is ítélte. Forrás: Mindentudas.hu

Vajon az eperfagyi vagy eperdzsem, biztos, hogy eperből készül? A földieper illata 350 különböző vegyület felszabadulásával érezhető. A Burger King epershake összetevői: amilacetát, amilbutirát, amilvalerát, anetol, anisilformát, benzilacetát, benzil izobutirát, butirsav, cinnamil isobutirát, cinnamil valerát stb. A Danone joghur színét a karmin ételfestéktől ((E 120) kapja.

Természetes ízesítő az ausztrál eperillatú eukaliptusz Eucalyptus olida, amelynek levele földieper aromájú, és a szárított, porított levelet eper és más gyümölcsízesítésre használják süteményekben, dzsemekben, gyümölcsteákban.

földieper

Kifogásolt, magas szermaradvány tartalmú szamóca  érkezett Egyiptomból, illetve kifogásolt, de alacsony szermaradvány tartalmú szamóca érkezett Törökországból a magyar piacra. Szermaradékok a szamócában csökkenő sorrendben: tiofanát-metil (engedélyezett hatóanyagok listáján, fungicid)>etion>tiametoxám. 2010-ben mért adatok alapján.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák