Házikerti burgonya termesztése

A burgonya változatos felhasználhatóságával és értékes tápanyagtartalmával tűnik ki. Házikerben kis helyen is megtermeszthető.

Cikk ajánló: Burgonya;

burgonya felszedése

A burgonya hajtatás előnyei

A betakarítás időpontját 10-14 nappal előrehozza, így a bokrok a burgonyavész vagy a burgonyabogár megjelenésekor már fejlettebb állapotban lesznek.

Az előhajtatott növények előbb kelnek, gyorsabban bokrosodnak, és könnyebben ki-szorítják a gyomnövényeket.

Utoljára, de nem utolsó sorban a burgonya hamarabb felszedhető és fogyasztható.

Burgonya előcsíráztatása

A gumók nagysága és a termésmennyiség között összefüggés van. Apró gumóból normális termés nem várható. Túl nagy gumókból pedig nem kapunk arányosan nagyobb termést. Tehát legjobb 4-8 cm átmérőjűeket használni. (Esetleg vágjuk ketté a túl nagyokat.) A gumók mérete közötti különbség ne legyen nagyobb 2 cm-nél. A beteg gumókat el kell távolítani. Kiskerti, korai termesztésre való például a rövid tenyészidejű Astilla (78-82nap) és a (82-86) Pierwiosnek.

Az előcsíráztatást korai fajták esetében már 10 héttel a kiültetés előtt megkezdhetjük. Az előcsíráztatás lényege, hogy világos helyen vékony rétegben csíráztató ládákban helyezzük el. ezek lehetnek zöldséges rekeszek, papírdobozok is. A ládákat vigyük üvegezett verandába, enyhén fűtött télikertbe vagy fóliasátorba. A hőmérséklet az első napokban 18-20 °C lehet, majd csökkentsük  15 °C-ra. A csírázás megindulásakor ablak közelébe kerüljön. Egy ládába maximum két sort helyezzünk el és azokat úgy rakjuk egymásra, hogy közöttük legalább 4-6 cm legyen, hogy a fény jól érje.

Berakás után három hétre a burgonyákat át kell forgatni – az alsókat tegyük felülre, a felsőket alulra -, hogy minden gumót érjen a fény. A páratartalom 70-80% legyen. Ily módon a kiültetés idejére 1-1,5, legfeljebb 2 cm hosszú, vastag, életerős úgynevezett fénycsírákat kapunk.

Burgonya gumók kiültetése előtti tennivalók

Korai burgonya termesztésére legmegfelelőbbek a könnyen felmelegedő homoktalajok. Nagyon fontos a mély talajművelés, mert a sekélyen művelt, kemény, rögös talajon a gumók kicsik és deformáltak lesznek és a gyökeres se tudnak megfelelően kifejlődni. Erre ősszel kerüljön sor. ekkor kerülhet sor a talaj káliumtrágyázására is (lásd. később).

Kiültetés előtt a hajtatott gumókat edzenünk kell a kinti körülményekhez. Ezért tartsuk őket 5-8 °C-on. Ezt úgy is megtehetjük, kivisszük őket nappalra.

Kiültetés előtt egy héttel, néhány centiméter komposzt vagy tőzegréteggel beszórhatjuk és beöntözhetjük a ládákat.

Burgonya ültetés

Március közepétől április elejéig ültethetjük, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 oC-ot. 70 cm sor- és 30-35 cm tőtávolságot válasszunk. A gumókat kapával készített 15-20 cm mély fészekbe vagy árokba csírás végükkel felfelé rakjuk. Hogy meggyorsítsuk a kelést a talajt fóliával is takarhatjuk akár közvetlenül, akár fóliaalagút formájában. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.

burgonyatorony

Burgonya tápanyag igénye

A burgonya káliumigényes növény. A kálium fontos a keményítő-képződéshez, javítja a tárolhatóságot és csökkenti a károsodott gumók arányát, mert erősíti a sejtfalakat. Ha lehetséges ősszel adjunk 20-30 t/ha istállótrágyát és 3-4 dkg/m2 18%-os szuperfoszfátot és ugyanennyi 50%-os kénsavas kálit. Ha ez elmaradt, tavasszal már semmiképp ne adjunk kálisót (KCl), hanem csak kénsavas kálit, mert a klór károsítja a fiatal csírákat. Homokon tavasszal is adhatunk káliumforrásnak is kiváló istállótrágyát, de csak teljesen érettet!

A gumók egyben tápanyagforrásként is szolgálnak addig,amíg le nem gyökereznek. A nitrogén nagy részére a csírázás és a gumóképződés közötti időben van szüksége növénynek. A gumók számára szükséges nitrogén jelentős részét a lombozat nitrogéntartalma szolgáltatja.A nitrogént mindenképp tavasszal adjuk, tehát közvetlenül ültetés előtt. Ilyenkor adhatunk 1,5 dkg/m2 34%-os ammónium nitrátot (mészben szegény talajon pétisót) és kelés után 2-3 alkalommal 1 dkg/m2 pétisót és 2 dkg/m2 50%-os kénsavas kálit. Savanyú, mészhiányos homoktalajon nagyon jó hatása van a mésztrágyázásnak. De ez a hazai talajokra kevésbé jellemező.

Mivel a burgonya magnéziumigényes, magnéziumhiányos talajon 100-150 kg/ha magnézium-szulfáttal 25%-os terméstöbbletet érhetünk el.

Ha burgonyánk fejlődését még inkább segíteni akarjuk, akkor használjunk gombakomposztot, amelyet az ültetőárokba forgatunk.

Száraz tavaszon feltétlenül öntözzünk, mert a homoktalaj nagyon könnyen kiszárad.

Burgonya töltögetése

A burgonyatermesztés során nagyon fontos munkaművelet a töltögetés, ez elősegíti a gumókötést, megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön, gátolja a gyomképződést.

A burgonya töltögetését a növény 10-15 cm-es szármagasságnál végezzük el először. Legalább kétszer töltögessük, mivel a gumók a 15-20 cm mélyen húzódó sztólókon fejlődnek a leginkább.

A sárga izgő-mozgó vékony kukacfélék, amiket nyár elején láthatsz a burgonya levelén a nünüke lárvája, amely NEM károsítja a burgonyát. Lárvája élősködő, a méhekre kapaszkodva jut el a kaptárba, ahol mézzel táplálkozik.

Cikk ajánló: Burgonyabogár; Fitoftórás betegség burgonyán és paradicsomon

Burgonyatermesztés egyszerűen

Ha kevés a helyünk az ültetés színhelye lehet egy dézsa vagy más nagyobb edény. Hiszen most nem a megtermelt mennyiség, hanem a minőség a fontos. A fagyok kivédésére állíthatunk fóliasátrat is. Száraz időjárás esetén a hetenként kétszeri öntözés javasolt.

Egy amerikai högy, Ruth Stout (1884 – 1980) könyveiben számol be arról, milyen egyszerűen tartja fenn biokertjét. A burgonya egész tavaszig a házban kuksol. Aztán, ha tavasszal itt az idő, a burgonya kikerül a kertbe. Ruth a burgonyát elhinti, ha túl közel kerülnek egymás, hát kicsit odább gurítja őket. A burgonyára pedig talaj helyett kissé már komposztálódott szalma kerül, nehogy kiszáradjon. A burgonyagumón minden csíraszemet fent hagy. Aztán már csak a betakarítással törődik. További információk: Szalma mulcs

Ültess burgonyát lenzsákba! A zsákot állítsd a megfelelő, napos helyre. Tekerd le a zsák száját, tölts bele annyi komposztot, amennyibe beleültetheted a vetőgumót. Ahogy a növények növekedésnek indulnak, tekerd fel “eggyel” a zsák száját és terítsd újabb komposztréteggel, azaz töltögesd.

burgonyatermesztés zsákban

Készítsünk magunk burgonyanevelő tornyot. Csirkehálóból készítsünk hengert, ezt vegyük körbe bambusz szövettel (bambusz kerítés). Az így összeállított torony aljába töltsünk komposztot, erre helyezzük a vetőgumókat, majd takarjuk komposzttal és szalmával. Ahogy a növények növekedésnek indulnak, mindig terítsünk le újabb komposzttal és szalmaréteget. Amikor eljött a szüretelés ideje, bontsuk le a tornyot, és így hozzájutunk a gumókhoz.

Használj burgonyaládát! Jakab Jutka, biokertész tanfolyamunk szakembere ajánlásával: Az alábbi, 1991-es újságból származó cikk egy olyan burgonyatermesztési eljárást részletez, amellyel viszonylag kis helyen meghökkentő mennyiségű krumpli termelhető – bár olyan helyen érdemes belefogni, ahol megoldható az öntözése például felfogott esővízzel, kútból, és rendelkezésre áll régebbi trágya, vagy komposzt is. Kipróbáltuk, működik, még rossz gumiabroncsokat felhasználva is.

burgonyaláda

A kép forrása: gyongyharmatoscsudafa.info

Cikk ajánlat:Kis befektetés, jó eredmény a házikerti burgonyatermesztésbenÍgy fogyaszd az újkrumplit!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa