A zöldhagyma se maradjon ki a kertedből!

A téli sarjadékhagymát nem ismered? De a zöldhagymát biztosan. Akkor rendben is vagyunk. Ugyanis a kettő ugyanaz. A zöldhagyma,  azaz téli sarjadékhagyma, nem bébi hagyma, hanem egy külön faj, amely nem fejleszt dundi hagymát, ehelyett vaskos gyöktörzsén fejlődő, vastag hajtástöve az a hosszúkás hagyma, amelyet tavasszal zöldhagymaként eszel. 

Téli sarjadékhagyma bemutatása

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum) nevét onnan kapta, hogy tavaszra meghagyva a tövénél sarjakat hoz. Hagymája hengeres és csak ujjnyi vastagságúra növekszik. Virágai halványzöldek, megnyúlt gömb alakú ernyőben állnak. Nyugat Kínában, Közép-Ázsiában honos, ahol már mintegy kétezer éve termesztik. Valószínűleg a középkorban került Európába. Magas tápértékű zöldségnövény, amelyet nyersen fogyasztva makro- és mikro elemekben, vitaminokban, flavonoidokban gazdag. Antioxidáns hatású,

A második évben fejlődő virágaiból júliusban hoz magvakat. A maghozó változatokat, illetve a megvásárolt, kapott vetőmagot március elején vesd  40 cm sortávolságra, 2–3 cm mélyre. A vetést követően célszerű tömöríteni a talajt. A növény hőigénye 16°C körül van, azonban már 2-3 °C között elkezd növekedni. Fényigénye kicsi, akár már félárnyékban is elkezd fejlődni.

Vannak olyan téli sarjadékhagyma változatok, amelyek virágzatot nem képeznek, ehelyett sarjadékhagymákat nevelnek, mégpedig a tőkocsányon, a virágzat helyett. A léghagymákat maguktól is előbb-utóbb földközelbe kerülnek, hiszen a tőkocsány lassan elszárad, a földre hajlik. A földhöz érő hagymák pedig szépen begyökeresednek. Ha azonban te akarod átvenni az irányítást, duggasd őket az általad kiválasztott helyre még az ősszel. Vagy gyűjtsd be a léghagymákat, tárold őket, szellős, hűvös, fagymentes helyen, és ültesd el őket március elején, 40 cm sor- és 10–20 cm tőtávolságra, olyan mélyen, hogy a hagyma csúcsa a föld felszínét elérje.

Téli sarjadékhagyma gondozása

Szerves anyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba, világos, félárnyékos helyre való.

A szaporításáról már volt szó. Annyit még hozzá lehet tenni, hogy egy harmadik lehetséges szaporítási módja a tőosztás. Ha októberben nem tetted meg, márciusban még bepótolhatod.

Szamóca, saláta, sárgarépa szomszédságába ültetheted. A bab, borsó, káposztafélék nem szeretem szomszédai.

téli sarjadékhagyma

Amit tenned kell: gyomlálás, április eleji nitrogén-fejtrágyázás (Már, aki használ ilyet. Egyébként a gazdagon istállótrágyázott, komposzttal gazdagított talaj jöhet számításba.), szüret után peronoszpóra és hagymalégy elleni növényvédelem. Ehhez egyrészt ismeretek, másrészt a vegyszeres védekezés lehetőségei ezen a linken találhatók: A hagymafélék károsítói. A biológiai szerek közül kártevő rovarok ellen néhány lehetőség: Bio Sect, szex feromon csapda; gombabetegségek ellen: Cuprosan 50 WP, Cuproxat, Bordói por stb.  A beérett magszárakat le kell szedni. Öntözés nélkül is termeszthető.

Második évtől áprilisban és május elején szedheted, illetve amikor a hagymaszár a ceruza vastagságot elérte. Ezért hívják a sarjadékhagymát “mindig hagymának” is. Áprilistól sarjadzó újhagymáit óvatosan le kell törni, nehogy megsérüljenek a tövet. Fontos, hogy szedéskor 1–2 sarjat hagyj tövenként, hogy a következő év tavaszáig ismét legyen mit szüretelni. Az egész növény, zölddel együtt fogyasztható.

Fajták: A Tétényi örökzöld sarjhagymáit csokrosan neveli. Hagymája hengeres, ujjnyi vastagságra növekszik. Egész évben szedhető. További, kaphatók fajták: a pirosas hagymájú ’Red Ninja’ , a hosszú, fehér hagymát nevelő ’Ishikura’.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa