Egy nüansznyi trópusi hangulat a karibi kánnával

Az impozáns virágú, egyszikű kánna az egzotikus karibi régióból és Amerika trópusi területeiről származik, ahol utak mentén, nyílt területeken virít, ahol földalatti gyöktörzsét fogyasztják, virágával díszítenek, toktermésének sima, kerek, fényes magjait, amelyek a 18-19. századi puskagolyóra emlékeztetnek, ékszerként viselik.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

ehető kánna

Ehető kánna

Ismerd meg kánnát!

A kánnafélék (Cannaceae) családjába tartozó kánna, más néven ehető kánna vagy rózsanád (Canna indica) robusztus rizómás növény, 1 méter magasra nő, széles levelei kissé húsosak. A rizómák rügyeiből kihajtó levelek levélhüvelyei egy látszólagos törzset alkotnak, amelyen . keresztül nő, a lombszint fölé emelkedve a virágfürtöt hordozó virágkocsány. A kánna virágfelépítése igazán unikum. Három zöldes csészelevele, három zöldes vagy színes sziromlevele és őt vagy kesebb sziromszerű porszója együttesen alkotják a szemet gyönyörködtető virágot, amelyek fürtben állnak a virágszáron. A virágok júniustól szeptemberig nyílnak.

Számos kerti hibridje (Canna x generalis) ismert. A kerti kánna (C. X generalis Baile) első hibridjeit 1868-ban állították elő. A nemesítéshez használt alapfajok a C. indica és C. glauca voltak, őket követték a C. iridiflora and C. warscwiczii hibridjei. Majd a fajtákat visszakeresztezték, tovább javították, felhasználva a C. flaccida fajt is a nemesítésben. 1872-ben álltak elő az igazán nagyvirágú fajták (C. X orchiodes Bailey). Végül további nemesítési sorozatok után megszülettek a telt virágú, felálló és a lombozatból kiemelkedő virágszárú, erős szárú, hosszú vázaéletű fajtát, hogy csak néhány jó tulajdonságot említsünk. Vöröses, tarka lombú fajtája is van, a virágszirmok pedig vörös, sárga, narancs, rózsaszín vagy tarka színben pompáznak.

kánna levél

kánna levél

Hogyan gondozd, hová ültesd a kánnát?

A kánna tökéletesen megfelel annak, hogy kertednek nüansznyi trópusi jelleget kölcsönözz. Jó kerti talajba, napos fekvésbe való. A nyári kánikula idején azonban jobb számára a félárnyék. Miután sekélyen gyökerezik, továbbá trópusi származású, vízigényes. Edényben tartva gyönyörű tóparti dísz. Edényben nevelve jó, ha mély alátéte mindig vízben áll. Arra vigyázz, hogy a gyöktörzséhez mérve 15 cm-nél magasabb vízbe ne állítsd a cserepét.

A nyári tápoldatozást meghálálja. Az elhervadt virágokat távolítsd el, ezzel ösztönözve újabb virágzásra. A gyöktörzset fel kell szedni, mert a fagyot nem viseli, hiszen trópusi növény. A magas fajtákat a szél megtépázza, ezért házikertbe alacsonyabb fajták valók.

kerti kánna virága és termese

kerti kánna virága és termese

A kánnát teleltetni kell. A gyöktörzset, amit nem szabad megtisztítani a talajtól, száraz, szellős, hűvös helyen kell tárolni.  Tavasszal edényben hajtasd elő, és csak a fagyok elmúltával kerülhet ki a kertbe. A kánnát cserépben is nevelheted, de a teleltetésről ekkor sem feledkezhetsz meg. Cserepét vidd száraz, hűvös helyre, hagyd fokozatosan kiszáradni, tavasszal pedig ültesd át friss virágföldbe vagy komposztba. A tél végén vásárolt gyöktörzset ültesd 20 cm átmérőjű cserépbe. Az új hajtásokat ne takard. Tartsd a cserepét 10-16 °C -on. Ha a hajtások megjelennek, fejlődni kezdenek, öntözd gyakrabban. Ha ilyen környezetet nem tudsz teremteni, várj áprilisig az ültetéssel. A kiültetés előtt edzésre van szüksége, azaz fokozatos kell szoktatni a kinti időjáráshoz. A szoktatást április végén elkezdheted, de kiültetésre csak a fagyok elmúltával kerülhet sor.

Hogyan szaporítsd a kánnát?

Tavasszal a rügyet viselő rizómák feldarabolásával szaporíthatod. Magról is szaporíthatod, de az utódnövények, hibridről lévén szó, nem lesznek egyöntetűek, és nem fognak a anyanövényre hasonlítani. Ha mégis próbálkoznál, a kemény héjú magvakat nem árt 48 órára meleg vízbe állítani az elvetésük előtt. A mag méretének megfelelő vastagságú komposztréteggel takarhatod. A csíráztatást végezd 16 °C körüli hőmérsékleten. Amikor a palánták már erősek, és a fagyveszély is lemúlt, kiültetheted, vagy kiviheted a kertbe.

kerti kánna parkban

kerti kánna parkban

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!