Kardvirág

Nyár közepén sok kertben és parkban díszít a kardvirág. Ismerkedjünk meg a kardvirág gondozásával. 

kardvirágok

Kardvirág bemutatása

A kardvirágok (Gladiolus hibridek) a nyár jellemző hagymagumós kerti növényei, amelyek a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartoznak. A Gladiolus nemzetség 10 faja eurázsiai eredetű, mintegy 250 fajának őshazája Dél Afrika. A 17-18. században fedezték fel. A több mint 10 ezer kertészeti változat hat dél- afrikai fajtól származik. Ugyanis innen indult el világhódító útjára, a 19. századtól kezdték el keresztezni egymással a különböző fajokat. Ma már hatalmas a szín és fajta választék, amelyből válogathatunk.

A gladiólusz nevét kardszerű levelei után kapta. A nagy virágú, nemes grandiflorus 80-150 cm magas, az egy oldalra néző virágfüzérben 10-18 cm átmérőjű virágok nyílnak. A Butterfly vagy más néven pillangókardvirág virágszára 60-100 cm hosszú és a virágok valamivel kisebbek az előző fajtáénál. Kisebb kertekbe való az 50-60 cm magas törpe kardvirág, amelynek virágátmérője 4-5 cm.

Kardvirág elhelyezése

Ha a kardvirágot egynyári virágágyba szánjuk, jól mutat szegélynövényként illetve csoportosan ültetve. Legalább hét hagymát ültessünk egyféle típusból a legszebb látvány érdekében. A kardvirág mellé ültethetünk más hagymás növényeket, de nagyon szépen mutat évelők mellett is, mint pl. kúpvirág, margaréta, szarkaláb.

Kardvirág igényei és gondozása

Kardvirág környezeti igényei

Napra ültessük. Bár félárnyékban is megél, a virágok napon fejlődnek a legszebben, és a virághagymák is életképesebbek lesznek ilyenkor. Jó vízgazdálkodású talajt igényel. Nyári melegben öntözést kíván. Kötött, pangó vizes talajú kertben készítsük számukra magas ágyást.

Ha egész nyáron gyönyörködni akarsz a kardvirágban…

A hosszan tartó virágzás érdekében május közepéig ültessük ki az első sorozatot, majd kéthetente ültessünk újabb hagymagumókat. De választhatunk korán, nyár közepén és nyár végén nyíló fajtákat is. Ekkor természetesen egy időben, tavasszal történhet a kiültetés. Játszhatunk a hagymaméretekkel is: A kisebb hagymák valamivel későbben, a nagyobb hagymák korábban nyílnak.

kardvirag gumók kiültetése

Kardvirág hagymagumók vásárlása és kiültetése

A 2 cm-nél kisebb átmérőjű hagymából fejlődő növény nem nevel virágot. 3,5 cm-nél nagyobb hagymákból fejlődő növények virágai a legnagyobbak a fajta adottságain belül. Vásárláskor nagy, duci hagymákat válasszunk. Ültetéskor a hagyma ármérőjénél négyszer mélyebbre ültessük (ültető gödör aljától mérjük a távolságot). A hagymák egymástól 15 cm távolságra kerüljenek. A magas fajták mellé már kiültetéskor szúrjunk be támasztékot, amely megvédi a majdani virágszárat attól, hogy a szél kárt okozzon benne.

Kardvirág vágott virágnak

Hajnalban vagy éjjel szedj kardvirágot! Vigyél magaddal egy vödör kézmeleg vizet, és rögtön helyezd bele az éles késsel levágott virágszárat, de előtte a vágásfelületnél átlósan metszd be a szárakat a víz alatt. Csak olyan virágfürtöt vágj le, amelyen egy-két virág nyílott ki, a többi bimbós. A növényen hagyj meg legalább négy levelet, ha a hagymát újra fel akarod használni. Majd vidd a levágott virágokat hűvös, sötét helyre néhány órára.

vágott kardvirágok

Kardvirág hagymagumók raktározása, betegségek, kártevőkl elleni védekezés

Van, aki arra esküszik, hogy a hagymákat elég 3-4 évente felszedni, elég egy 5 cm-es szárrészt meghagyni, és esetleg a fagyok ellen avarral takarni.

Az első fagyok beálltakor, amikor a levelek elhaltak, villával ássuk fel a hagymákat. A hagymák fölött közvetlenül vágjuk le az elhervadt virágszárat, rázzuk le róluk a földet. Van, aki arra esküszik, hogy 10 cm-es szárrészt meg kell hagyni a hagymán. Két napig a talaj felszínen szárítsuk, majd Három hétre helyezzük a hagymákat meleg (28-29 °C !), száraz, szellős helyre. A kéthetes melegben tartás után már száraz, hűvös (kb. 4 °C), szellős helyre kerüljenek a gumók.  A régi, elöregedett gumókat dobjuk el. Miután a gumók megszáradtak, a nyáron fejlődött új hagymagumókat törjük ki, és a jó állapotú “régi” gumókkal együtt tartsunk meg, tegyük papírzacskóba, vagy vászonzsákba. A fiókhagymákat is eltehetjük. . A tárolás előtt megszórhatod őket gombaölő porral. Tedd őket kartondobozba, több rétegben, a rétegeket válaszd el újságpapírral. Fontos, hogy a telelő gumók közvetlen környezetében megfelelő legyen a légáramlás. A gumókat tároljuk hűvös (4 °C körüli), száraz, fagymentes helyen, ezzel megszabadulhatunk a tripszektől is. Más lehetőség, hogy naftalinlabdacsok között tároljuk a hagymákat. Ha két-három évig minden tavasszal kiültetjük őket az apró gumókat, a rákövetkező évben virágot fognak hozni.

kardvirág gumók felszedése

Ha a hagymákat jól megválogatjuk a kiültetéskor, és csak az egészséges, kemény hagymákat hagyjuk meg, minimalizálhatjuk a betegségek és kártevők megjelenését. Szintén segítségünkre van, ha minden évben máshová kerülnek a hagymák. A sárguló növények gyakran vírusfertőzöttek. Tőlük mielőbb szabaduljunk meg. A tripszek gyakran áttelelhetnek a hagymán, és a következő szezonban a levélcsíkosságot, a virágok elszíneződését, torzulását okozzák vagy megakadályozzák a virágok kinyílását. Ilyenkor rovarölő szerrel ajánlott permetezni, akár többször is, amíg a tünetek meg nem szűnnek. További lehetőség, hogy a kiültetés előtt hat órára 0,1-0,2%-os pl. Mospilan oldatba (4 teáskanál por 4,5 liter vízbe) áztatjuk a hagymákat, majd amikor kivettük a hagymákat, hagyjuk megszáradni őket. Vegyszermentesen próbálkozhatunk a következőkkel: kb. 70 fokos (semmi esetre sem forrásban lévő!) vízbe mártsuk be a hagymákat 2 percre. A hagymákat a kivétel után szintén hagyjuk megszáradni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás