Tulipánhagymák gondozása

Bár sokan hirdetik, hogy a gondos kertész minden évben felszedi a tulipán, a jácint, a nárcisz, a krókusz hagymáit, ezt nem szükséges minden alkalommal megtenni. Tulipánhagyma gondozási tanácsok.

elnyílt tulipán

Mely növények a hagymások?

A hagymás, gumós, hagymagumós és rizómás fajokat hagymás növényeknek, röviden hagymásoknak nevezzük. Ezek az évelő, általában lágyszárú növények. Módosult földbeli hajtásaikban vagy szárukban tartalék tápanyagokat raktároznak el, így biztosítva a növény számára az állandó tápanyagellátást tél végén, koratavasszal. Jellemzőjük, hogy virágzás után leveleik elszáradnak, behúzódnak. Ide tartoznak a tulipánok is. Jellemző, hogy a virágzás alatt a hagymák elhasználódnak, mintegy kiürülnek, és csak a virágzást követő időszakban töltődnek fel.

Mely tulipánhagymákat szedjük fel?

Bár sokan hirdetik, hogy a gondos kertész minden évben felszedi a tulipán, a jácint, a nárcisz, a krókusz hagymáit, ezt nem szükséges minden alkalommal megtenni. A botanikai illetve botanikai eredetű, kis termetű, kis virágú tulipánok edzettek, évről-évre virulnak, nem szükséges fölszedni őket. A botanikai eredetű tulipánokhoz olyan nemesített formák tartoznak, amelyek sok tekintetben még a vad fajokhoz hasonlók. Gyakran barnán sávozott, szélesen csíkos levelükkel is díszítenek. Sarjhagymákról megújulnak. Sokszor ezért tűnik úgy, hogy egyik helyről a másikra vándorolnak. A fotókon látható botanikai jellegű tulipánok évek óta felszedés nélkül virulnak a Corvinus Egyetem budai arborétumában.

felszedett tulipánhagymák

Ezzel szemben a kerti tulipánok termete, virága, hagymája is nagyobb. Sokan, különösen a tarka fajták vírus érzékenyek. Nem árt, ha évenként felszedjük, és selejtezzük őket. Sokszor megesik, hogy mégsem kerülnek a tulipánhagymák felszedésre. Ilyenkor számoljunk azzal, hogy bizony minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek, illetve a hagymák idővel elpusztulnak, a növények mintegy eltűnnek.

Tennivalók a tulipánhagymák felszedésétől a kiültetésig

A nagyvirágú, magas fajták hagymáit az elvirágzás után, a levelek leszáradását követően, a hagymák behúzódása után, azok teljes biológiai érettségében, lehetőleg száraz időben szedjük fel. Röviden: Kivenni akkor kell a hagymát, ha a növény már visszahúzódott, de még megtaláljuk. Ennyi idő elteltével ugyanis a tápanyagok a levélből a hagymába vándorolnak, a hagyma ismét életerős lesz, nagyobb az esélye a következő évi virágzásnak. Sajnos, ha túl meleg van, akkor a növény hamarabb visszahúzódik, így nincs ideje a hagymáknak regenerálódni, ez rontja a következő évi virágzási esélyeket.

tulipánhagymák tisztitása

A tulipánhagymák felszedése után ajánlatos a hagymákat félárnyékos helyen megszikkasztani. 1-2 nap elteltével a hagymákat válogassuk át. A könnyen leváló pikkelyleveleket távolítsuk el. A csupasz hagymákon ugyanis a betegségek könnyebben észrevehetők. A már ilyenkor jól látható fertőzött és sérült hagymákat válasszuk külön. A fertőzött hagymákat meg kell semmisíteni, el kell égetni. Ezt követheti a fertőtlenítés vagy csávázás. A hagymákat hálóban, esetleg rossz harisnyában gombaölőszer oldatba mártsuk (100 liter vizbe 30 dkg gombaölő por), és áztassuk 20 percig. Ezután jól megszikkasztva kerüljenek tárolásra.

Kiültetésig (augusztus vége, szeptember eleje egészen október végéig) 10 °C körüli hőmérsékleten tároljuk. A hagymákat száraz, szellős helyen tartsuk pl. kartondobozban.  A csávázást kiültetés előtt ismételjük meg. Kiültetés előtt azt is megtehetjük, hogy por alakú gombaölő szerekből egy keveset nejlonzacskóba teszünk, a virághagymákat ezzel jól összerázzuk, majd azonnal ültetünk. Legkésőbbi kiültetési idő október vége, hiszen a hagymáknak még be kell gyökeresednie. Kb. a hagyma átmérőjének háromszorosa mélységben ültessünk.

Mi legyen a tulipán sarjhagymákkal?

A kis sarjakból, fiókhagymákból kb. három év alatt szépen virágzó új egyedeket nevelhetünk, így a megújulás generációváltással történik. Tulipánnál 3 évente érdemes ezt elvégezni, de például a nárciszt elég csak 6-7 évente bolygatni. A fiókhagymák a nagy hagyma tönkje szélén helyezkednek el, amit 2-3 évente különválaszthatunk és elültethetünk. Ha még kicsik a sarjhagymák, neveljük őket cserépben, és csak később ültessük ki őket a kertbe a végleges helyükre. Ha a sarjhagymákat nem távolítjuk el, a tő túlszaporodik, a fiókhagymák később érik el virágzó képességüket, és az anyahagyma kimerül.

tulipán gyepben

Gyepvirágosítás tulipánnal

Megfelelő méretű csődarabbal emeljük ki a gyepből a talajhurkát a gyepkoronggal együtt. Az így keletkezett lyukba alulra sódert rétegezhetünk, erre komposztot szórhatunk, majd beletesszük a virághagymát. Ráegyengetjük a kiemelt talajt. A gyepből kibúvó tulipánok tavasszal parádés látványt nyújtanak. Elvirágzás után a levelek a fűvel együtt lekaszálható. A hagymákat ne szedjük fel. Mindig marad következő évben virágzó hagyma, még ha egy-egy tönkre is megy. Gyep közé ajánlott még a fürtös gyöngyike, sáfrány.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa