Verbéna

A Verbena nemzetség mintegy 200 fajt számlál. Az ide tartozó növények évelők, egyesek félörökzöldek. A mi klímánkon egynyáriként él. Az ókorban már ismert gyógynövény.

Európában a Földközi-tenger mellékén honos, később mindenütt, így hazánkban is elterjedt gyomnövény. A középkorban nemcsak gyógy- és fűszernövényként, hanem saláták készítésére is felhasználták. Uborkafűnek is hívjak, mert gyökerét savanyúság eltevéshez szokták használni. Szárazságtűrő, napfényt kedvelő hibridjei közismert egynyári dísznövények, tavasztól őszig virító virágai ágyások szegélyét, konténereket, sziklakerteket díszítenek.

További nevei: Ecetfű, keserűfű, közönséges vasfű, lakatfű.
“Adott gyógyító füveket is, amilyen a zsálya, a tisztes fű, a vasfű, az ezerjőfű meg a boldogasszony-füve,- ismeri a füveket minden öregasszony, s tudja melyik miről használ.”
Gárdonyi Géza: Dávidkáné

Verbéna gyógynövény

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) 30-80 cm magas, szára átellenesen elágazó. Alsó levelei nyelesek, a felsők ülők. A levéllemez szárnyasan szeldelt vagy háromhasábú, bevagdalt, csipkés szélű szeletekkel, hosszabb csúcskaréjjal. Lilás színű, apró virágok, végálló, keskeny füzért alkotnak. Július-augusztusban virágzik. Termése makkocska.

Virágzó hajtásait begyűjtés után árnyékban, szellős helyen tároljuk.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Az így nyert drog enyhe illatú, íze kissé sós. Keserűanyagot, cseranyagot (tannin), ásványi anyagokat, 0,2-0,5% iridoid-glikozid, kávésav-származékokat, csersavat, invertin enzimet, szaponint, emulzint, nyomokban illóolajat tartalmaz.

Verbena officinalis

A régi rómaiak és görögök általános roborálószerként, vérszegénység ellen, sőt idegkimerültség esetén alkalmazták.
Bingeni Hildegard bencés herbalista apáca főnökasszony volt (1098–1179) A Liber Simplicis Medicinae (Physica) avagy a Természet gyógyító ereje című munkájában így említi: A vasfű inkább hideg, mint meleg, és (R1-446) ha akár kelésektől, akár férgektől rothadó hús van az emberben, akkor főzzön a beteg vasfüvet vízben, majd tegyen lenkendőt a rothadó sebekre vagy a férgek rothadó helyeire, és tegye langyosan a vasfüvet, miután mértékkel kinyomkodta belőle a vizet, erre a lenkendőre, amit a rothadó húsra tett. És miután kiszáradt, tegyen rá más, hasonlóan megfõzött vasfüvet, és tegye ezt addig, amíg a rothadás el nem tűnik. (R1-447) És akinek a torka megdagad, melegítsen vasfüvet vízben, és tegye langyosan a torkára, és kösse ezt át egy kendővel, és tegye ezt addig, amíg a dagadás el nem tűnik.

A vasfű gyógyhatásai: gyulladáscsökkentő (ízületi gyulladások, bőrgyulladás), fájdalomcsillapító (migrén, fogfájás, ízületi gyulladás), nyugtató, idegkimerültség, elesettség esetén általános erősítő, enyhe hashajtó, gyomor- epe- és májbántalmak ellen, gennyes sebek, körömágygyulladás ellenszere, magas vérnyomás ellen, sópótló fűszerként is kiváló. Gyomor-, máj-, epebántalmak elleni teakeverékek alkotója. Ajánlott napi adag: 4-6 gramm, ill. azzal egyenértékű kivonat. Teához 2 teáskanál szárított hajtást forrázzunk le 2, 5 dl vízzel. Túladagolva idegbénulást okozhat. Terhesek nem fogyaszthatják.

A vasfűfélék családjába tartozó további gyógynövények a Kertlapon: Barátcserje

Verbénák gondozása

A verbénákat mindig a kert legnaposabb részébe ültessük, jó vízgazdálkodású talajba. Ne feledjük, hogy 8-10 órás napfürdőzés nélkül könnyen fellép a rozsda betegség. A talaj tápanyagtartalmára kevésbé érzékeny. Silányabb talajon is szépen fejlődik. Ha nem virágzik bőségesen, ajánlott a z elnyílt virágokat lecsípni. A virágzás vége felé ne sajnáljuk magasságának negyedére visszavágni. Ezáltal a növény tömzsibb, bokrosabb lesz, és virágtengerrel fog megajándékozni bennünket. Ilyen visszavágásra a szezon folyamán két-három alkalommal is sor kerülhet.

Nedves, hűvös időjárás esetén megtámadhatja a rozsda. Ha a gombák támadása nem elsöprő, próbálkozhatunk szappanos lemosással vagy kénporral, de rozsda invázió esetén fungicid szereket kell használnunk, különben a növények elpusztulnak. Ugyanígy védekezhetünk a levélatkák ellen is.

A verbena rigida terülő szárú, nálunk egynyáriként tartható dísznövény. Brazíliában honos. Jó tűri a taposást a szárazságot a városi levegőt.

Verbena hybrida

Verbéna hibridek

A nyolcvanas években kezdtek a kertészek rendet tenni a sokféle kerti hibrid elnevezését illetően. Ennek alapján megkülönböztetjük az egynyáriként tartható, rövid életű kerti verbénát (Verbena hortensis); a nagyvirágú, rövid életű, évelő (nálunk egynyáriként tartott) hibrid verbénákat (Verbena hybrida) és a kisvirágú, ám hosszú életű évelő verbéna hibrideket (Verbena x tenera).

Az egész nyáron folyamatosan virágzó csüngő verbéna hibridek függőkosarak és balkon ládák beültetésére alkalmasak. a napos, félárnyékos helyet kedvelik. Vízigényük közepe. Csüngő habitusú a Verbena ’Temari Scarlet’ – kerti verbéna, élénkvörös színű, nagyvirágú balkonnövény az elsők között volt kapható Magyarországon, a Bíró Kertészeti és Kereskedelmi Kft. forgalmazta. (Fekete Szabolcs: Új nemesítésű balkonnövények klímatűrése és peroxidáz aktivitása, 2008.)

A legújabb hibridek közt található a díjnyertes Verbena ’Lanai Twister’ szárazságtűrő, fényigényes. Ágyásba és konténerbe is ültethetjük. A ‘Lanai Twister’ sorozat újabb tagjai.

Verbena hybrida Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!