Tavaszi fagykár a veteményesben

 Még, ha mindent előírás szerűen is csinálsz, figyeled az időjárás előrejelzést, nem vetsz, palántázol túl korán, akkor is előfordul, hogy növényeid fagykárt szenvednek. Nincs mese, meg kell óvni a tavaszi fagyoktól a növényeidet!

Fagykár akkor lép fel, amikor a hőmérséklet 0 °C alá csökken. Tavasszal kritikusak a késő éjszakai-hajnali órák. Ilyenkor fagyhat rá a pára a növényekre.

A fagykár megelőzése

  • Válassz fagytűrő fajtákat.
  • Fagyzugos helyekre ne ültess.
  • Mindenképpen tartsd be az optimális vetési időpontot. Ezek az időpontok a magtasakon is fellelhetők.
  • A palántákat edzeni kell! Cikk ajánlat: Palánták felkészítése a kiültetésre
  • A palánta kiültetés ideje mindig az ez előírt, javasolt időpontban legyen. Ezek az időpontok a magtasakon is fellelhetők. Ez még nem minden. További módosításokra lehet szükséged, egyrészt a saját régiódra jellemző átlagos időjárási viszonyokat, másrészt az aktuális meteorológiai erőjelzéseket figyelembe véve.

Mi van, ha valaki korai paradicsomra vágyik? Vagy, ha később, tavasszal, extrém meleg, száraz időjárási periódus következik? A túl hosszú várakozási idő sem jó. Akkor tegyük a dolgunk, és készüljünk fel az esetleges fagyos éjszakákra.
Hiszen bármilyen előrelátó és gondos vagy, az anyatermészet megtréfálhat, és meglephetnek a tavaszi, általában éjszakai fagyok. Ezért kiültetés, kelés után mindig figyelni kell az előrejelzéseket, és fel kell készülni a növények takarására.

.emelt ágyás takarása

Védekezés fagy ellen takarással

A téli takarás a korán hajtó évelőket védi meg a fagyoktól, a kiültetés, a palántázás előtti pl. szalmatakarás szintén jó védelmet nyújt a friss növények számára. Ugyanígy jó védelem a talpmeleget biztosító dombágyás, a tetővel kiegészített emelt ágyás, a szalmabálán létesített kert.

fátyolfólia

A takarás az egyik leggyakoribb védekezési módszer a fagyok ellen. Nem biztos, hogy a meteorológiai előrejelzés figyelmeztetése után minden szál növényünket egyenként takarni tudjuk, vagy le tudjuk borítani cseréppel, vödörrel, dézsával. Lesznek olyan növények, amelyeknek nem jut védőruha. Cikk ajánlat: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

Beszerezhetsz azonban papírzacskók, bevásárló tasakok, sütőipari zacskók néhány forintért darabját.   Előre össze is gyűjtheted őket. Ezeket aztán otthon házi növénytakaróvá alakíthatod. Bármilyen furán is hangzik, megvédik a növényeket a jó kis éjszakai fagytól. A kert pedig olyan bolondosan fest, hogy megéri pár fotót készíteni róla. Készülj fel a zacskókkal, és nevess a fagy képébe!

fagyvédelem zacskóval

Palánták védelme zacskóval. Csak száraz időben!

Legjobb, ha este nyolctól reggel nyolcig betakarjuk a növényeket. Legmegfelelőbbek a műanyag cserepek, vödrök, dézsák erre a célra. Széltől függően nem árt, ha mindegyik tetejére egy követ helyezünk. Légy előrelátó. Gyűjtsd az eldobható műanyag cserepeket, konténereket, amikben például fáidat vásároltad. Az öreg lepedőket és terítőket. Persze pokróccal ne takarj majd lágyszárú növényeket, hiszen megsérülhetnek. Minél könnyebb, lazább szövetet használj! Milyen jól fog jönni még mindez a didergő növényeknek! Vágd le egy nagyobb műanyag palack talpát, és húzd a növényedre. És még a háztartási hulladék újrahasznosításáért is sokat tettél. A takarást minden reggel távolítsd el! A takarásnál és a zacskózásnál ügyelni kell arra, hogy a fedőanyag ne érintse a növényt, mert akkor hővezetés útján következik be kárt okozó lehűlés!

takarás

PET fagyvédő sapkák, ezeket helyettesítheti a megfelelő méretű PETpalack.

További védekezési lehetőségekről olvashatsz az alábbi cikkekben: Hidegágyak

Nem csak a fagy, hanem a fagypont feletti, de hűvös időjárás is árt a kiültetett palántáknak. Hideg idő miatt a korai paradicsom palánták leveleinek lilás színeződése relatív foszforhiányra utal. Először sötétzöldre vált a levelek színe, ezután kékes-szürkére változik a levél színi oldala, majd pedig lilásra. Az idősebb alsóbb leveleken mutatkozik meg az elszíneződés, majd pedig fokozatosan a fiatalabb leveleken is megjelenik. Hidegben ugyanis nem a növény nem tudja felvenni a talajban lévő foszfort. foszforhiány legyengíti a palántát, késlelteti a fejlődését, a virágzást. Ezért sem érdemes elsietni a palánták kiültetését. További információk a kiültetésről: A kiültetés napja -1.

foszforhiány paradicsomlevélen

Foszforhiány paradicsomlevélen

Tartsd szem előtt, hogy hűvös tavaszon a mucsozással csak ártasz a növénynek, mert konzerválod a talajhőmérsékletet, mivel a mulcs jó hőszigetelő, megtartja hosszan a hideget a talajban, ami visszaveti a növényeid fejlődését! Mulcsozás inkább május közepétől, illetve minimum 15 fokos talajhőmérséklet esetén!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por