Gyümölcsfák kártevői

Zsigó György – Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Május végére már javában zajlik a gyümölcsmolyok rajzása, a lárvák kelése. A feromon csapdák segítségével két honlapon keresztül is folyamatosan nyomon követhető a rajzás és a kalkulált hernyókelési időpontok, amelyek segítségével ütemezhető a permetezés.

A gyümölcsmolyok közül talán a leginvazívabb a sodrómolyok családjába tartozó keleti gyümölcsmoly, főleg a növényvédelmet ritkán alkalmazó kertekben. További károsítók az almamoly, almafaszitkár, ribiszkeszitkár, szilvamoly, barackmoly, tarka szőlőmoly, cseresznyelégy, dióburoklégy, kéregmoly, gyapottok-bagolylepke.

gyümölcslégy

Gyümölcslégy

Cikk ajánlat: Csalomoncsapdák

Hernyópusztító szerek

Az a kertbarát, aki biztosra megy és már a tojásból kikelő kis hernyókat el akarja pusztítani, az ún. kitinszintézis-gátló permetezőszert, a Dimilin 25 WP –t is bevetheti, melynek már a tojásrakás előtt a levélfelületen kell lennie. Később a táplálkozó hernyók vedlését gátolja, 4-7 napon belül fejti ki a hatását. Hasonló vegyület a Runner 2 F és a vele teljesen megegyező Strip-10 F, melyeket a „rajzás erősödésekor” kell bevetni. Ennek a hatóanyagnak is van tojásölő hatása, de később be kell jutnia a hernyó tápcsatornájába. A tarka szőlőmoly ellen máris permetezhetünk vele. A felsorolt rovarölők megkötődnek a levél illetve a gyümölcs viaszrétegében, de nem keringenek a növényi nedvekben. Tehát a gyorsan hízó gyümölcsökön, leveleken üres, védtelen foltok keletkezhetnek. Ezért a permetezést ismételni kell. Általában 3-4 alkalommal, 7-14 napos fordulót javasolnak a gyártók. Intenzív lombfelület és gyümölcsnövekedés esetén ennél gyakrabban is védekezhetünk, ugyanúgy, mint a gombáknál, blokkszerűen, a saját fák növekedése szerint ütemezve. Ajánlom a fenti rovarölőket, mert a hernyók csak nagyon keveset tartózkodnak a szabad felszínen.

hernyó szilvalevélen

Lepkék és a felületen található hernyók elleni védekezés

A repülő lepkék és a már kikelt, még a felületen tartózkodó hernyók gyérítésére kontakt rovarölőszert is adhatunk a fentiekhez. A kontakt szerek, amit eltalálnak, azt viszik, letaglózzák a rovarokat. Rövidebb-hosszabb ideig tartó tartamhatásuk abból ered, hogy némelyikük a szagával elriasztja az ismételt betelepülésre készülő kártevőket. Önmagukban csak folyamatos permetezéssel vinnék el a molyokat. A piretroidok közé tartozik a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS, a Kaiso Garden, Sherpa 100 EC, Decis, stb.

Ne feledkezzünk meg a felszívódó Mospilan 20 SP (SG)-ről sem, erre is alapozhatjuk a technológiánkat.  Ez utóbbival a lárvák kelésének a kezdetét kell megcéloznunk, tehát a molyfaj rajzásának az intenzív beindulása után 7-10 nappal kell elvégeznünk a permetezést. (Korábban a Bi 58 EC-t használtuk hasonló időzítéssel.)

A fiatal lárvákat megcélozva permetezhetünk a bio rovarölő Dipellel (Dipel ES, Dipel DF). A hernyónak ennie kell ebből a baktérium spórákat tartalmazó készítményből. Fél óra múlva már leáll a táplálkozása, 2-5 nap múlva elpusztul. Bioszerek, az élelmezésegészségügyi-várakozási idejük csupán 1 nap.

A feromoncsapdák mérési eredményeire mindenki támaszkodhat. De míg a tojásölő hatással is rendelkező készítményt vásárló kertbarát először a rajzás elején illetve a csúcson, addig pl. a Mospilan 20 SP (SG)-t vagy a Dipelt használó, a rajzáscsúcs után 7-10 nappal, a hernyók megjelenésekor permetezzen. Ekkor tudja elcsípni a hernyók nagy részét. A később kelő lárvák ellen ezekkel a szerekkel is ismételni kell.

Amint a táblázatunk is bizonyítja, néhol – a legyek számára kedvezőtlen időjárás ellenére – ugrásszerűen megnőtt a sárga lapra ragadt cseresznyelegyek száma, már mindenképpen védekezni kell. A szüretig „beleférnek” a Mospilanok (14 napos é.v.i.), később már csak a kontakt Karate 2,5 WG (Zeon 5 CS) és a kontakt Kaiso Garden alkalmazható, 3 ill. 7 nap é.v.i.-vel. Biológiai védekezés: A cseresznye leérése után a fa alatti területet mélyen fel kell ásni, beforgatva ezzel a talaj mélyebb részére a cseresznyelégy bábokat. Ha a következő tavasszal a talajt le is döngölik, a kikelő cseresznyelégy imágók kirepülését jelentősen csökkenteni lehet.

levéltetvek

Levéltetvek kártétele.

Hasonlóan megfigyelhető a levéltetvek felszaporodásának. Az eddig javasolt rovarölő szeres permetlé kombinációk általában elviszik őket is (Mospilan, piretroidok). Akinek csak a tetvekkel gyűlt meg a baja, az számos levéltetű specialista közül választhat pl. Pirimor 50 WG, Teppeki, egyes olajok, stb.

A levéltetvek elleni gynegéd védekezésről bővebben itt olvashatsz: Ökológiai védekezés a levéltetvek ellenKatica, a növények őre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa