Egynyári szegélynövények

Az egynyári palántákat már megveheted, illetve a magvakat elvetheted szabadföldbe. Ezért nem árt, ha a vetőmag- vagy palántavásárlás előtt végig gondolod, milyen virágok és hova szeretnél. A szegélyágyások elegáns díszítőelemei a kertnek. Ne feledkezz meg erről lehetőségről.

További tippek az egynyári beültetésekhez: Egynyári virágok

egynyári szegély

Érdemes végiggondolnunk, hogy milyen növényeket is szeretnénk jövőre kertünkbe. Virágözönük biztosítja a megfelelő magszámot, ami önmaguk reprodukciójához szükséges. Ezek a színpompás, változatos virágú növények a napos helyeket kedvelik. A fagytűrő egynyáriak végső helyükre vethetők, míg a mérsékelten fagytűrőket előnevelés után ültethetjük ki. Kisebb edénykékbe vagy egy nagyobba kerüljön a mag, majd a magoncokat később rakjuk át kisebb tálkákba, ahol önállóan fejlődnek.

Néhány növény a teljesség igénye nélkül:

Bojtocska

A Bojtocska (Ageratum) nevét tömött virágzatáról kapta. A szárazságot, meszes talajt jól tűri, mérsékelten fagytűrő. Tűzdelés után csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadba szegélynövényként. Beszerezhetők vágott virágnak alkalmas magasabb fajták is. Kék, rózsaszínű és fehér változatai ismertek. Magassága 15-23 cm, terjedelme 15-23 cm.

bojtocska

Fülesternye

A fülesternye (Alyssum maritimum) Apró gömböcskékben álló virágzata kerek halmokat alkot. Fő virágzási szezonja a tavaszi és őszi időszakra esik. Helybevetés után 8 héttel már virágzik. Jól tűri a szeles, napos kitettséget. Rózsaszín, fehér, bíborvörös és lila változatok ismertek. Sziklakertekbe is ültethető. Magassága 10-13 cm, terjedelme 15 cm.

ternye

Százszorszép

A százszorszép (Bellis perennis) teltvirágú változat kedvelt szegélynövény. Napos, félárnyékos helyen nevelhető. Magról vagy tőosztással szaporítható. A szárazságot rosszul tűri. Fagytűrő kétnyáriként gondozzuk. Márciustól júniusig virágzik. Virágszíne vörös, rózsaszín vagy fehér. Magassága 10-15 cm, terjedelme 10cm.

telt virágú százszorszép

Tündérkürt

A tündérkürt (Godetia grandiflora) Szegélyágyásokba és hézagkitöltőként vegyes szegélyekbe javasolt. Koratavasszal helybevethető. A jó vízháztartású, napos helyeket kedveli. Nyáron virágzik. Félig telt és teltvirágú változatai leggyakrabban a rózsaszín különböző árnyalataiban virítanak. Magassága 20-38 cm, terjedelme 23-30 cm.

tündérkürt

Fátyolvirág

A Fátyolvirág (Gypsophyla elegans) fehér vagy rózsaszínű virág vegyes szegélyágyásokban mutat a legjobban. Fagytűrő egynyári. Helybe vethető. Magassága 45-60 cm, terjedelme 45 cm. Kiváló virágkötészeti alapanyag. Csokorlazításhoz használják.

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Bársonyvirág

A bársonyvirág (Tagetes sp) magasabb változatok vegyes szegélyágyásokba valók, míg a törpe növésűek edényben vagy szegélyként mutatnak jól. Az első fagyok után helybe vethető. Szárazságtűrő, a napos helyeken fejlődik jól. A jó vízgazdálkodású, de humuszszegény talaj serkenti a virágképződést. Júniustól szeptemberig virágzik. Telt virágai kénsárga és narancssárga árnyalatokban pompáznak. Magassága 30-90 cm, terjedelme 23-45 cm.

kisvirágú bársonyvirág Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!