Augusztus

augusztus

A napraforgó, mint az őrült
röpül a pusztán egymaga,
a tébolyító napsugárban
kibomlik csenevész haja.
Bolond lotyó – fejére kapja
a sárga szoknyáját s szalad,
szerelmese volt már a kóró,
a pipacs és az iszalag,
elhagyta mind, most sír magában,
rí, és a szörnyű napra néz,
a napra, úri kedvesére,
ki részeg s izzik, mint a réz.

Aztán eszelősen, bután
rohan a gyorsvonat után.

Kosztolányi Dezső: Napraforgó

Gyümölcsös

A becserepezett vackor magoncok augusztusban végleges helyükre ültethetők.

Az őszibarackfákat augusztus közepétől szeptember közepéig ajánlott “nyári metszéssel” megmetszeni, gyakorlatilag ugyanúgy, mint tavasszal. Cikk ajánlat: Gyümölcsfa koronaformák I.Hajtásválogatás, metszés nyártól őszig.

szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket ebben az időszakban érdemes „visszacsípni”, ill. a hónaljhajtásokat megkurtítani, mely szeptemberben megismételhető. Eltávolíthatóak azon levelek is, amelyek beárnyékolják az érésben levő fürtöket, ez a gombás betegségek ellen is hatékony védekezés. Érdemes a már rothadásnak indult fürtrészeket is ollóval levágni – preventív védekezés gyanánt –, azaz mechanikus módon megakadályozva a továbbterjedést. Ez az eljárás a tömött fürtű csemegeszőlő fajtáknál a túl sűrű bogyóállomány ritkítására is hatásos.

Konyhakert

Magvetés szabadföldbe

Általános információk lásd Március. Még több információ: Szabadföldi veteményezés

Tipp

Augusztus elejétől akár október közepéig szórva vethetsz a feltakarított ágyásokba téli takarónövényeket. További információ: Vess takarónövényt télire

Augusztusban újra vethető a borsó, a bab, a kapor, a metélőhagyma (snidling).

Augusztus közepétől augusztus végéig jól szellőztethető fólia alá vetheted a fejes salátát, amely az ültetés után 6 hét múlva már szedhető. Augusztustól október elejéig vetheted az áttelelő fejes salátát – például a ’Téli vajfejet’ –, így az már kora tavasszal szedhető.

Augusztus végétől szeptember közepéig még vethető a hónapos retek.

Az áttelelő spenótot szeptember végéig vetheted. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta. Ha még ebben az évben friss spenótra vágysz augusztus vége az utolsó lehetőség a spenót vetésére káposzta mellé. A Káposzta távol tartja tőle a földibolhákat.

Márciustól augusztusig vethető a  rukkola.

Augusztus második felében vess áttelelő étkezési vöröshagymát.

 Egyéb tennivalók a konyhakertben

A paprika még gyors terméshozásra bírható kevés nitrogént, viszont sok magnéziumot és foszfort tartalmazó komplex műtrágyával. A kiskerti tapasztalatok szerint, ha bő termést szeretnél, használj keserűsót a paprikára:  2%-os keserűsó oldattal permetezd meg a növényállományt.

Az uborka és a répa öntözésekor a rendszerességen legyen a hangsúly, így nem fognak felrepedni és megkeseredni.

A tökfélék (a dinnye is de tartozik!) esetében ügyelj, hogy nagy hőségben a talaját ne hagyd extrém módon kiszáradni, mert virágaik ilyenkor egy-két óra alatt elhervadnak, és megtermékenyülés nélkül leesnek. A tökfélék érése idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is.

A karósbabnak lényegesen nagyobb vízmennyiségre van szüksége, mint a bokorbabnak, mely a levéltömeg hatalmas mennyiségének és sekélyen elhelyezkedő gyökereinek tudható be. Mindenképpen öntözd rendszeresen. A mulcsozást meghálálja. Az óramutató járásának megfelelő irányba, folyamatosan igazítsd a lecsüngő hajtásokat, a gyorsabb fejlődés érdekében. Ne feledkezz meg a bab rendszeres kapálásáról.

Töltögesd fel a póréhagyma töveket földdel, kb. háromhetente.

A szamóca palántákat július közepétől augusztus közepéig ültetheted. Július közepétől augusztus közepéig ideális a szamóca sarjakról történő szaporítása. További információ: A földieper megújítása

 Betakarítás, tárolás

Augusztus az őszibarack fajták fő érési ideje. (Babygold, Champion – augusztus közepe, Cresthaven – augusztus második fele)

A szilvák fő érési ideje augusztus. A szilva nem utóérő gyümölcs, ezért éretten, hamvasan, szárral együtt szedd merev falú szedőedénybe. További információ: Régi magyar szilvafajták; Szilva házi feldolgozása

Bár jellemzően már nyár elejétől érnek hazánkban a gyümölcstermő növények termései, az alma és körte szürete „csak” augusztustól indul el. További információ: Almaszüret¸ Az egészséges alma; Házi almafeldogozás.  Augusztusban érik pl. a július végén, augusztus elején érő Éva, a Nyári fontos, a hónap végén érő Gála.

Itt a körte szezonja. Augusztus elején érik a ’Clapp kedveltje’, a  ’Bohusné vajkörtéje’ is. Augusztus második hetétől szeptember első hetéig érik a kálmánkörte. Augusztus közepén, második felében válik szedésre alkalmassá a rövid ideig tárolható ’Piros Clapp’, a  ’Dr. Guyot Gyula’ termése. A hónap végén kezdheted a világon legelterjedtebb fajta, a muskotályos zamatú Vilmoskörte szedését, mely akár 2-3 hónapig is eltartható. De ekkor érik az Ilonka nevű nyári körtefajta is. A Hardy vajkörte érése időjárástól függően átcsúszhat szeptember elejére is.

Érnek a kétszer termő málnák (pl. Autumn Bliss, fertődi narancs sárga)

Ha van a kertedben Csabagyöngye, akkor már augusztus elejétől szüretelhetsz. házikertben leginkább csemegeszőlőként fogyasztják.

Továbbra is szedhetők a tökfélék (a dinnye is ide tartozik!). A letermett tövektől meg kell szabadulni, mert különben a gombák martalékául esnek, és terjesztik a fertőzést. Egyes zöldségek, például a cukkini és a patisszon folyamatos szedése serkentőleg hat a további virágképződésre, és ezáltal az őszi termés mennyiségére is.

A korai karfiol fajták fő betakarítási ideje augusztus. Utánuk céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot lehet termeszteni.

Augusztus a paradicsomdömping ideje. Információ a paradicsom feldolgozásáról: Itt a paradicsomszezon. Fogj magot a paradicsomból, ha elégedett voltál a paradicsomod minőségével. További információk: Paradicsom magfogás.

A padlizsán augusztustól érik. Húsos bogyója akkor szedhető, amikor végleges méretét már elérte, héja fényes, húsa kemény, de benne a mag érése még nem kezdődött el, de a mag színe még fehér. A miniatűr balkonpadlizsán, az ‘Ophelia’ F1 Hibrid augusztustól ontja a teniszlabda méretű bébi padlizsánokat.

Fajtától függően szedheted fel a burgonyát. A gumók kiszedésére a virágzás lezajlása után kerülhet sor. A növényeket húzd ki a talajból, a gumókat forgasd ki. A tárolás papírzsákokban történhet, de semmiképpen sem tárolj műanyag zsákokban, mert ez a gumók rothadásához vezethet. Még több információ: Házikerti burgonya termesztése

Augusztus elején szedhető a gyöngyhagyma. Augusztusban, szeptemberben szedhető a tavaszi vöröshagyma.

A póréhagyma felszedése fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak.

Szedheted a lilahagymát is. A duggatott hagymát augusztus elején, a magról vetettet augusztus végén szedheted fel.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Tipp: A sáfrányt helyettesítő fűszer, a sáfrányos szeklice július-augusztusban nyíló tűzvörös, nyelves virágainak szirmait le kell csípni a teljes virágzást követően, és tűző napon kell szárítani.

Termés feldolgozása: Nyár végi tartósítási praktikák; Zöldség- és gyümölcs szárítás, chips készítés

Díszkert

Egynyári dísznövények

Tápoldatozz, gyomlálj rendszeresen.
Esős nyarakon a gombabetegségek, kánikula idején a levéltetvek , tripszek támadhatnak.

Lágyszárú évelő dísznövények

dáliák hosszan tartó, folyamatos virágzása érdekében az elszáradt virágokat rendszeresen távolítsd el. Ne feledj ma nagyvirágú fajták mellé támasztékot tenni. Törd ki a dáliák oldalhajtásait, hogy a főszáron minél hatalmasabb virág fejlődjön. További információ: Dália virágoztatása.

Az egész szezon alatt, de még az ősz beállta előtt, akár harmadára is visszametszheted a sétányrózsát.

A kerti macskamentát júliusi-augusztusi visszavágás után másodvirágzásra ösztönözheted.

Akár már most elültetheted a hóvirág, a tavaszi tőzike és a nárcisz hagymáit. Hagymások ültetése; Hagymások ültetese 2. Most ültetheted át a gumós évelőket is, mint a pünkösdi rózsacsászárkorona, korbácsliliom.

A hónap során a tigrisliliom és a tűzliliom szárán fejlesztett apró hagymákat ültesd el 5 cm mély barázdába, 10 cm tőtávolságra, pár centis talajtakarással. További információ: Liliomok szaporítása

Gyep

Augusztustól szeptemberig végezz gyeplazítást. Szintén augusztus-szeptemberben szükségessé válhat a talajfertőtlenítés. Tovább információ: Gyepfelületek fenntartása.

Augusztus közepétől új területeket is gyepművelés alá vehetsz, gondos talaj-előkészítéssel, a tavaszi telepítéssel azonos módon. További információ: Füvesítés

Egyéb tennivalók a kertben

Még mindig fontos feladat az öntözés (Esőztető öntözés házilagÖntözés; Öntözési tippek; Szürkevíz öntözésre), a tápanyag utánpótlás (Talajjavítás, Három szerves trágya ötlet a kertedbe!).

A betakarításnál keletkező növényi részek minden esetben a komposzt anyagát gazdagítsák, arra azonban ügyelj, hogy gombafertőzés által károsított növényi részek ne kerüljenek bele! A helyben komposztálás valójában a letakarított ágyásokban történik. Ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy a kert talaját azonnal javítani kezdd. Így megbirkózhatsz a gyümölcs- vagy zöldségfeldolgozás utáni hulladék kezelésének feladatával. Még több információ:Hét megoldás komposzt problémákra.

Megtudhatod, hogyan hasznosítsd a csirketrágyát a komposztban: Csirkék a kertben.

Vegetatív szaporítás

Itt az ideje a szemzésnek. A merészebb, vállalkozó kedvű vagy gyakorlott kiskertészek a nem megfelelő fajtájú gyümölcsfákat átszemezhetik bőtermőbb, ízletesebb vagy ellenállóbb fajtára. Száraz melegben nagy odafigyelést kíván, mert az alany és a nemes “nem adja a héját.”Még több információ: Chip szemzés.

A nyári szezonra jellemző vegetatív (ivartalan) szaporítási módja a szárdugványozás, azon belül is a zöld-, illetve félfás hajtásdugványozás. A dugványok meggyökeresedéséhez legjobb a vakolásra használt homok, amit alacsony szegélyű faládába, vetőládába tölthetsz. A homokot döngöld keményre. A begyűjtött, levágott kb. 10 cm-es dugványok szárát mártsd gyökereztető hormonba, vagy fahéjporba, duggató fával készítsd elő a helyét és ültesd be a dugványt, egymástól kb. 2 cm távolságra, úgy, hogy jól megtömöríted körülötte a homokot, levegő ne maradjon a talajban. Majd tartsd félárnyékos, árnyékos helyen, ne hagyd a homokot kiszáradni! A lombhullató cserjéket nyári félfás dugványozását május végétől- július közepéig végezheted. Kb 6 hét elteltével, ha látod a gyökeresedést, ültesd át jó minőségű, a növény igényének megfelelő talajt tartalmazó cserépbe. Ha az új hajtás, levél megjelent, akkor mindenképp vedd ki, és, ha meggyökeresedett, ültesd át.  Így szaporíthatsz pl. aranyvesszőt, rozmaringot, téli jázmint, jezsáment, hóbogyót, gránátalmát, bangitát, rózsát, amely dugványának összes levelét le kell csípni stb. Július közepétől szeptember közepéig végezheted az örökzöldek félfás dugványozását. Így szaporíthatod pl. a babérmeggyet, kecskerágót, fagyalt. A rózsa dugványok összes levelét csípd le! Részletes információk (dugványok gyűjtése, előkészítése stb.): Zölddugványozás. Az orgonát Szemzéssel nyár végén lehet szaporítani.

Tipp

Augusztustól szeptemberig félfás dugványozással szaporíthatod a mahóniát.

A muskátlit is most szaporíthatod. Az elvirágzott egészséges hajtásvéget vágd le. Cserépbe, homokos komposztföldbe 3-4 dugványt gyökereztess. További információ: Muskátli szaporítása.

Korán virágoznak a nyár végi dugványról szaporított sétányrózsák. Ehhez arasznyi hosszú, félfás ágakat kell vágni a bokorról, és laza földkeverékbe tűzdelni.

A virágoskertben megkezdheted a már elvirágzott évelő virágok áttelepítését, tőosztását, hogy őszig a rendszeres vízutánpótlás mellett még jól begyökeresedjenek.

Növényvédelem

Augusztusban továbbra is védekezni kell a kártevők és kórokozók ellen, folyamatos feladat  a gyomlálás.

A késő nyár a csigák szaporodásának ideje, hiszen a földbe és a komposztba rakják le tojásaikat. Érdemes tehát odafigyelni az apró fehér tojásokra, ugyanis ha időben megtalálod és eltávolítod őket, a szaporodásukat korlátozhatod. Még több információ: Meztelen csiga

Pusztítanak a vándorpoloskák. Nem válogatnak, mindent megkóstolnak. Sajnos igen nehéz védekezni ellenük. A kifejlett példányokat be kell gyűjteni, még hajnalban, amikor nehezen mozognak. Jó módszer ellenük a termésvédő háló alkalmazása. Cikk ajánlat: Már garázdálkodnak a vándorpoloskák.

Preventív védelem a szőlőben: Amennyiben a rettegett amerikai fehér szövõlepke fészkeit fedeznéd fel, a fertõzött ágvéget haladéktalanul távolítsd el és égesd el, megakadályozva ez által további terjedésüket. Gombák elleni védekezéshez hatékony lehet, ha eltávolítod azokat a levelek, amelyek beárnyékolják az érésben levő fürtöket, a már rothadásnak indult fürtrészeket ollóval levágod. A darazsak ebben az időszakban előszeretettel dézsmálják meg a csemegeszőlő fürtjeit, melyeket elővigyázatosságból érdemes fehér hálóval védeni. Ez egyúttal egyenletesebb érést is biztosít, ráadásul a bogyók héja is vékonyabb lesz (Műanyag zacskó erre a célra nem alkalmas.). Cikk ajánlat: Ne legyen a szőlőd darázscsemege!

A növények felszámolásakor, a beteg részek eltávolításakor a fertőzött növényi részeket legjobb elégetni, vagy zsákba gyűjtve kidobni.

A gomba és baktériumos betegségek ellen a megbetegedett részek eltávolítása mellett igen hatékony a réz-kén hatóanyagú permetszerek használata.

Augusztusi tennivalók a gyümölcsösökben.

További növényvédelmi információk lásd. Június, július.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás