Július

“Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.”

Radnóti Miklós: Július

Gyümölcsös

Folyamatosan végezheted a díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását. A lilaakácot például évente kétszer is érdemes metszeni, a mostani kurtítás során a hosszú, megnyúlt új hajtásokat nyessük vissza 5-6 rügyre. A mostani alakító és irányító metszéssel a novemberben esedékes fő metszést készítjük elő. Még több információ: A lilaakác igényli is a gondozást, meg nem is. Itt az ideje a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, melynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat pár cm-rel kurtítsd meg, alakítsd a kívánt formára. További információk: Sövények, Sövény gondozása.

Miután július vége felé, az első év nyarán a málna sarjhajtások már jól megnyúltak, a vesszőcsonkokat a talaj felszínén távolítsd el.

Kajszi és őszibarack szüretelése közben se felejtkezz meg a gyümölcsfák nagy adagú vízzel történő öntözéséről, melyet garantáltan meghálálnak.

csonthéjas gyümölcsfajok jelentős részénél (cseresznyemeggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július közepéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatsz a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsd ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint július közepéig célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani. Még több információ: Csonthéjasok metszéseHajtásválogatás, metszés nyártól őszig

Konyhakert

Palánták kiültetése

Kiültetés előtt eddzed a palántákat. A palánta edzéséhez aktívan használhatod a házilag is egyszerűen elkészíthető hidegágyat. A hidegágy megfelelő korai palánták nevelésére (korai zöldségek), a bentről (szobából, verandáról, melegházból) kikerült palánták edzésére, szoktatására.

Még több információ: Palánták felkészítése a kiültetésre14 tipp palántaneveléshezHidegágyak.

Tippek

A középhosszú, hosszú tenyészidejű karfiol palántákat június elejétől július végéig ültetheted ki. Egyéb kései és jövő tavasszal szedhető káposztafélék júniusban elvetett palántáit is most ültetheted ki.

Magvetés szabadföldbe

Általános információk lásd Március. Még több információ: Szabadföldi veteményezés

Tippek

A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szedni való belőle. Július elején még vetheted a zöldbabot, az uborkát, a kései sárgarépát, az őszi retket, a csemegekukoricát, a céklát és a póréhagymát. A korai cékla június végétől július közepéig vethető. Július közepén kerülhet sor a rövid tenyészidejű borsó vetésére. Július végén, augusztus elején kerülhet sor a spenót  másodvetésére.

rebarbarán meghagyott termésszár július közepére beérleli magvait, melyek igen rövid ideig csírázó képesek, tehát ha magról szeretnél szaporítani, akkor most vesd el, és neveljünk belőle őszig palántákat, melyeket már végleges helyükre ültethetsz.

Július elején vesd a gumós édesköményt.

Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30 cm-es sortávolságra, 1,5-3 cm mélyen. Társítható paradicsommal, uborkával, tökkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát. Köménnyel se társítsuk.

Márciustól augusztusig vethető a  rukkola. Folyóméterenként 18-22 magot vess 20-30 cm sortávolságra, 1-2 cm mélyre.

További információk: Szabadföldi veteményezésTervezz nyári konyhakertet, hosszabbítsd meg a szüretet!

Egyéb

Folyamatosan kötözd, hónaljazd a paradicsomot. A padlizsánt, paprikát ugyanúgy ajánlott hónaljazni, mint a paradicsomot. Alulról szedd le az előtörő hajtásokat.

Júliustól töltögesd fel a póréhagyma töveket földdel, kb. háromhetente.

A konyhakertben folyamatos feladat a gyomlálás, a növényvédelem (lásd a megfelelő alcímek) és az öntözés!

Több információ a gyomokról: Ismerjünk meg néhány gyomot közelebbről; A gyommentes kert három titka; Gyomirtás.

Betakarítás, tárolás

Bár jellemzően már nyár elejétől érnek hazánkban a gyümölcstermő növények termései, az alma és körte szürete „csak” augusztustól indul el. További információ: Almaszüret¸ Az egészséges alma; Házi almafeldogozás.  július végén, augusztus elején érik néhány korai alma pl. az Éva, körték közül pl. a Clapp kedveltje, az augusztus második felében érő Vilmos.

Július végétől érnek bizonyos őszibarack fajták (pl. Red Haven, Remény).

Érik a kajszi is (pl. Bergeron, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönczi, Pannonia)

Még mindig érik a meggy (pl. Éva, Pándy, Újfehértói fürtös)

Itt az ideje a korai szilvák érésének (pl. Stanley, Zöld ringló). A szilva nem utóérő gyümölcs, ezért éretten, hamvasan, szárral együtt szedd merev falú szedőedénybe.

Még mindig érik a ribiszke (pl. Rovada).

Érik a málna (pl. Fertődi zamatos, a kétszer termő Autumn Bliss, a folyton termő Polka).

Itt a fokhagymaszüret ideje. Az ősszel duggatott fokhagyma június végétől már szedhető. A tavaszi fokhagyma pedig július közepétől. A fokhagyma akkor szedhető, amikor levelei kezdenek tönkre menni, és az alsó levelek már megbarnultak, elszáradtak. A felszedés idején a talaj száraz legyen. Még több információ: Fokhagyma szüret

Már érik a paradicsom. Mielőtt felhasználod, a paradicsomot fogj magot.

A hónap végére eljön a sárgadinnye (Sárgadinnye 1.Sárgadinnye 2.) és görögdinnye szüret ideje. Szedhetők a nyári tökök. A tök levele gyakran ezüstös mintázatú, ami nem gombabetegség jele! Július elejére szedhető az áttelelő vöröshagyma.

Fajtától függően szedheted fel a burgonyát. A gumók kiszedésére a virágzás lezajlása után kerülhet sor. A növényeket húzd ki a talajból, a gumókat forgasd ki. A tárolás papírzsákokban történhet, de semmiképpen sem tárolhatunk műanyag zsákokban, mert ez a gumók rothadásához vezethet. Még több információ: Házikerti burgonya termesztése

A korai karfiol fajták is lassan betakaríthatók (július-augusztus). Utánuk céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot lehet termeszteni.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

A sáfrányt helyettesítő fűszer, a sáfrányos szeklice július-augusztusban nyíló tűzvörös, nyelves virágainak szirmait le kell csípni a teljes virágzást követően, és tűző napon kell szárítani.

Díszfák, díszcserjék

Egynyári dísznövények

Az elnyílt virágokat eltávolítva újabb virágzásra ösztönözheted őket. Pl. az egynyári szarkaláb őszi másodvirágzása (remontálás) érdekében, a fővirágzás lezárultával, mintegy 20-30 cm-en vágd vissza a növényt és lásd el gazdagon magas foszfor tartalmú műtrágyával.

Tápoldatozz, gyomlálj rendszeresen. Esős nyarakon a gombabetegségek, kánikula idején a levéltetvek, tripszek támadhatnak.

Lágy szárú évelők

A lágyszárú és évelő dísznövényekről távolítsd el az elhervadt virágokat és terméseket, hogy a növények pihenni tudjanak, ezzel egyben arra is sarkalljuk őket, hogy visszatéréskor újabb virágokkal jutalmazzanak meg bennünket.

A kerti macskamentát júliusi-augusztusi visszavágás után másodvirágzásra ösztönözheted.

Gyep

A gyep gondozása a rendkívül meleg időszakban elsősorban az öntözésből áll, mely gyors növekedést indukál. Száraz időszakban hetente 1-2 alkalommal alaposan öntözz! Azonban a fűnyírással csínján bánj, és ne vágd túl rövidre, mert teljes napon, árnyékoló felület hiányában igen könnyen kisülhet. Még több információ: Gyepfelületek fenntartása

Egyéb tennivalók a kertben

Az öntözés folyamatos feladat, különösen kánikula idején. Információk az öntözésről: Esőztető öntözés házilagÖntözés; Öntözési tippek; Szürkevíz öntözésre

Védekezés kánikula ellen: Kert védelme kánikulában

Még mindig fontos feladat a tápanyag utánpótlás (Talajjavítás, Három szerves trágya ötlet a kertedbe!).

A betakarításnál keletkező növényi részek minden esetben a komposzt anyagát gazdagítsák, arra azonban ügyeljünk, hogy gombafertőzés által károsított növényi részek ne kerüljenek bele!

Megtudhatod, hogy mi a kert haszna a csirkékből: Csirkék a kertben.

Vegetatív szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Július végétől szeptember közepéig kísérletezhetsz chip szemzéssel, hogy szaporítsd díszfáidat vagy gyümölcsfáidat. A chip-szemzés a legelterjedtebb szemzési módok közé tartozik. Némi gyakorlással könnyen elsajátítható, eredményes szaporítási módszer.

A nyári szezonra jellemző vegetatív szaporítási módja a szárdugványozás, azon belül is a zöld-, illetve félfás hajtásdugványozás. A dugványok meggyökeresedéséhez legjobba a vakolásra használt homok, amit alacsony szegélyű faládába, vetőládába tölthetsz. Majd döngöld keményre. A leszedett, kb. 10 cm-es dugványok szárát mártsd gyökereztető hormonba, vagy fahéjba, duggatófával készítsd elő a helyét és ültesd be a dugványt, egymástól kb 2 cm távolságra, úgy, hogy jól megtömöríted körülötte a homokot, levegő ne maradjon a talajban. Tartsd félárnyékos, árnyékos helyen, ne hagyd a homokot kiszáradni! A lombhullató cserjéket nyári félfás dugványozását május végétől- július közepéig végezheted. Kb 6 hét elteltével, ha látod a gyökeresedést, ültesd át jó minőségű, a növény igényének megfelelő talajt tartalmazó cserépbe. Ha az új hajtás, levél megjelent, akkor mindenképp vedd ki, és, ha meggyökeresedett ültesd át.  Igy szaporíthatsz pl. aranyvesszőt, rozmaringot, téli jázmint, jezsáment, hóbogyót, gránátalmát, bangitát, rózsát, amely dugványának összes levelét le kell csípni stb. Július közepétől szeptember közepéig végezheted az örökzöldek félfás dugványozását. Így szaporíthatod pl. a babérmeggyet, kecskerágót, fagyalt. A rózsa dugványok összes levelét csípd le!Részletes információk (dugványok gyűjtése, előkészítése stb.): Zölddugványozás

Tipp

Július közepétől augusztus közepéig ideális a szamóca sarjakról történő szaporítása. A fiatal gyökeres palántákat árnyékos helyen iskolázd, hogy nyár végéig megerősödjenek, rendszeres öntözés mellett. Ennek ideje július közepétől szeptember közepéig tart. Még több információ: A földieper megújítása

Ha kipusztult egy-egy paradicsomtöved, a paradicsom csirkézése, azaz hónaljazása során kitört 3-5 cm méretű oldalhajtásokat gyökereztető porba (fahéjporba) mártás után azonnal dugd tiszta, annyira tömörített homokba, hogy még az ujjadat is nehezen tudod beledugni, és már meg is van az utánpótlás. A kitörés azért előnyösebb, mint a metszőollóval való kivágás, mert nem viszel át az ollóval fertőzést, és egyszerűbb végrehajtani. Még több információ:  Paradicsom nyári gondozása

Az íriszek virágzása áprilistól egészen júliusig tart, melyet követően nekiláthatsz a tőosztással való szaporításukhoz. További információ: Nőszirom a sziklakertben; Vegetatív szaporítás osztással

A hunyor augusztusban szaporítható tőosztással.

A jezsámen nyár közepén begyűjtött félfás dugványait párás környezetben kell gyökereztetni. A gyökereztetés hidegágyban is végezhető.

Növényvédelem

Manapság gyakori jelenség a jégeső. További információ: SOS jégkár! Viharos időjárás esetén a dáliatövek mellé feltétlenül szükséges támberendezést helyezni, a későbbiekben a kardvirágokról sem megfeledkezve.

Különösen a sekélyen gyökerező növények vannak kitéve a hő okozta stressznek. Alkalmazz fényvisszaverő mulcsot, öntözz hajnalban, extrém meleg időben egy másodszori, esti, lehetőleg kézi öntözés is szükséges lehet, használj árnyékoló szövetet, árnyékoló hálót. Még több információ: Kert védelme kánikulában; Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

Júliusiban továbbra is védekezni kell a kártevők és kórokozók ellen, folyamatos feladat a gyomlálás. (lásd. Június). Júliusban megjelennek a lepkekabócák. Az első fehér „gócot” azonnal le kell szedni.

Még több információ a nyár közepi kártételekről és tennivalókról a gyümölcsösben, díszkertben: Növényvédelmi tanácsok

Továbbra is fontos feladat a gyomlálás. Több információ a gyomokról: Ismerjünk meg néhány gyomot közelebbről; A gyommentes kert három titka; Gyomirtás.

További információk lásd Május, Június.

Jutka mama kertje júliusban.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás