Békéscsaba büszkesége a csabai kolbász mellett a Csabagyöngye

Békéscsaba nem csak a csabai kolbásszal büszkélkedhet, hanem a Csabagyöngyével is.  Az önkormányzat 2012-re Csabagyöngye ültetvényt létesít egy gyümölcs és szőlő mintakertben, kéthektáros területen, Békéscsabán, a Kenderföldeken. De nem csak Békéscsabán lelt otthonra a Csabagyöngye, a legtöbb házikerben is megtalálható.

Csabagyöngye ültetvény Békéscsabán

Fotó: Vantara.hu

Ismerd meg a Csabagyöngye szőlőt

A Csabagyöngye nemesítése körül van némi bizonytalanság. Általánosan elfogadott, hogy Mathiasz János a Bronnerstraube (Németország, ELBLING X CHASSELAS) és Ottonel muskotály (CHASSELAS X MUSCAT D’EISENSTADT, Franciaországban Moreau Robert Angers-i kertész 1852-ben nemesítette) keresztezésével nemesítette. Stark Adolf magoncokat nevelt magvaiból, és belőlük választotta ki a Csaba gyöngye fajtát békéscsabai kertjében. De van olyan verzió is, hogy egy békéscsabai kertben bukkantak rá. Ezen verzió szerint a szülők a Madeleine Angevine x Précoce Muscat de Saumur vagy x Ottonel muskotály. Azóta világszerte termesztik, és igen sokféle névvel illetik. Termesztési területtől függően 103 szinonim neve ismert. Forrás: www.vivc.de

Elsősorban Európában (Franciaországban, Olaszországban), továbbá Tunéziában és Dél-Amerikában (Argentínában) terjedt el. Magyarországon minden borvidéken megtalálható. Alig van kiskert, ahol ne lenne tőkéje. Állami minôsítést 1956-ban kapott.

Ismerd meg a Csabagyöngye bort

Ha van a kertedben Csabagyöngye, akkor már augusztus elejétől szüretelhetsz, mert a Csabagyöngye a világ egyik legkoraibb érésű szőlője. Hozzátehetjük, hogy egyben az egyik legismertebb is. A Csabagyöngye bort érlelés nélkül készül, vagyis hidegkezelés után rögtön palackozzák.

Bora, ahogy dr. Hajdú Edit említi: Könnyed, finom savú, kellemesen muskotályos illatú és ízű fehérbor. Gyorsan fejlődik és a szü- retelést követő 3-4. hónapban már palackozható, szép bort ad.

De nem csak újborként fogyasztható, hiszen több fehér borszőlő atyja. Ilyen például az Irsai Olivért Kocsis Pál nemesítette 1930-ban pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezésével. De nemesítésével már a 19 században megszületett a Mathias fivérek által előállított Szőlőskertek királynője.

Forrás: Dr. Hajdu Edit: Muskotályos borokat adó szőlőfajták, Agrofórum Extra 35 (2010)

Csabagyöngye a kiskertben

Hosszú- elemes metszést igényel. Rügyei és vesszői fagyérzékenyek. Könnyen túlterhelhető, s akkor fürtjeiben sok madárkás bogyó képződik. Miután gyors érésű, ha nem igyekszel a szürettel, a madarak, darazsak fognak helyetted szüretelni. További hátrányai, hogy esős időben hajlamos a bogyók vékony héja miatt rothadásra. Cikk ajánlat: A szőlő metszése

A Csabagyöngye házikertben leginkább csemegeszőlőként fogyasztható. A közepesen termő szőlő fürtjeinek mérete közepes, bár egy kilós fürtök is kinevelhetők. Bogyója lédús, muskotályos ízű, vékony héjú. Cikk ajánlat: A szőlő gyógyhatásai

Cikk ajánlat: Híres magyar szőlőfajták;

csabagyöngye Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás