Ne gondold, hogy vacak a vackor!

A vackor vagy vadalma 2017-ben az év fája. Termése fanyar, de rendkívül egészséges. Általában feldolgozva fogyasztják. Eltűnőben lévő faj.

vadalma

A vadalma vagy másik nevén vackor (Malus sylvestris) 10 méterre megnövő bokorfa. Európai faj. Nálunk az Alföld kivételével erdeinkben még előfordul. Az alsó koronaszintben él. Könnyen kereszteződik a nemes almával, annak egyik őse. Alkalmazkodó képessége csekély. Fényigényes, ezért gyakran kiszorul az erdőkből az erdőszélekre. A természetátalakító munkák, az árterek megszűnésével, beszűkülésével eltűnőben lévő faj. Egyes példányai izoláltan fordulnak elő az erdőkben. Miután nem öntermékeny, sokszor a kultúrfajok porozzák be, és a genetikai állomány lassan felhígul, sok hibrid keletkezik. Génállománya igencsak felhígult, ezért a faj védelmet igényel. Európába génbankjaiban mintegy 52 csíraplazmát tárolnak a fenntartás érdekében. További kutatómunka szükséges a génállomány alakulásának nyomon követésére, amellyel a hibridizáció faj önálló génállományára gyakorolt hatását vizsgálják.

vadalma virága

Elágazó, tövises fa, szabálytalan koronával. Valójában kéthasznú fa. tavasszal, virágzásban igen mutatós. Termését pedig fogyaszthatod. Álernyőben álló, mutatós, kívül piroslók, belül fehér szirmú virágai a lombfakadással egy időben nyílnak. 2,5-3 cm átmérőjű almái leggyakrabban sárgára érnek. Termése akkor a legízletesebb, ha olyan későn szüretelik le, hogy megcsípi a fagy. Fanyar termését ritkán fogyasztják nyersen. Legtöbbször lekvár, húsok mellé szósz vagy akár bor készül belőle. Kitűnő pálinka alapanyag. A termés leginkább pektin tartalmával tűnik ki, aminek köszönhetően lekvárok, dzsemek sűrítő adaléka. A pektin egy a sejtfalban található összetett szénhidrát, több zöldségben, gyümölcsben előfordul. Magoncai nemes almafajták alanyául szolgálnak. A termést az erdei vadak és a madarak is kedvelik.

A teljes növény gyógyhatású. A gyümölcs pektintartalma mind székfogó, mind hashajtóhatású. A népgyógyászat a gyümölcshúst külsőleg sebek, gyulladások borogatására használja. A gyökér és az ágak főzete féregirtó, hűsítő, lázcsillapító. A levelek kivonatában található florin baktériumölő hatású. Az ágakból természetes vörös és sárga festéket állítanak elő.

Könnyen tartható, kiskertekbe való, lassú növekedésű fácska. Nedves, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. Bár tűri a félárnyékot, napos helyre való. Gyengén visszametszhető, de valójában nem igényel metszést. A magvak ősszel hidegágyba vethetők. Ahogy megerősödnek a magoncok, be kell cserepezni őket, majd a következő év augusztusa táján kiültethetők legyenek végleges helyükre. Az első télen védelmet igényelnek. Egy másik lehetőség, hogy csak a rákövetkező tavasszal májusban ültetjük ki őket, addig pedig hidegágyban teleltetjük.

Forrás: ngt-erdeszet.efe.hu; iucnredlist.org; pfaf.org.

Cikk ajánlat: Vadkörte nagy kertbe, parkba

vadalma fa
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák