Dália virágoztatása

Hogyan lett az aztékok kígyónyelvnek hívott gyógynövényéből világszerte kedvelt dísznövény? És hogy késztethetjük virágzásra?

A dália az őszi kert legszebb színfoltja. Virága az elegancia jelképe, őshazája Mexikó és Guatemala. Ma 27-29 őshonos fajukat ismerjük. A 16. században a spanyol hódítók nemcsak az aztékok ellen háborúztak, hanem jutott idejük arra is, hogy az Újvilág növényeit összegyűjtsék, így fedezték fel a katonákkal együtt érkező botanikusok a dáliát (D. imperials) is.

E bennszülött faj virágai egyszerűek. A vándorok, vadászok magasra növő, üreges szárában tartották a vizet, amit szomjuk oltására vittek magukkal. Az aztékok a növény gumóját fogyasztották, gyógyításra használták, szárából vízipipát készítettek. Azték eredetű neve magyarra fordítva kannát jelent.

A magas, gyenge szárú, karózást igénylő fajták mellett megjelentek az erős szárúak, felfelé néző virágtányérral, magas, bokorszerű fajták. A modern fajták szép lombozatúak, hosszan virágzók. Több mint 20 ezer hibrid létezik.

Dália virágtípusok

Labda-és pom pom dáliák: A szirmok tömötten állnak, a virágfej gömb alakú, méhsejtre emlékeztető mintázattal bír, kis-és nagy átmérőjű fajták egyaránt megtalálhatók köztük.

dália Orange Ball

‘Orange Ball’ – labda dália

Border-dáliák: Tömött virágzatuk hasonlít a szellőrózsa virágzatúakhoz, azonban magasságuk ritkán haladja meg a 40 centimétert, így ahogy nevük is mutatja szegélyként nagyon jól felhasználhatóak sétányok, utak mellé.

dália Gallery Pablo

Gallery Pablo – border dália

Kaktusz-dáliák: A sziromvégek hegyesek, így sajátos textúrájú virágformát képviselnek. Ideális társnövények kardvirágok és liliomok mellé, de az augusztusi kertben is helyet érdemelnek.

dália Atlas

Atlas – fél-kaktusz dálai

Dekoratív-dáliák: Noha furcsa kategóriának tűnik valóban létezik, ezek a színátmenetes, cirkalmas nagyobb méretű fajták, a nevük mellé feltüntetik a „Decorative” megjelölést.

dália Prince Vailant

Prince Vailant – dekoratív dália

Peónia virágú -dáliák: Két vagy többsosor szirmú, nyitott közepű virágok.

dália Bishop of Llandaff

Bishop of Llandaff – peónia virágú dália

Mignon-dáliák: Kisméretűek, virágaik leginkább a margitvirághoz hasonlít azonban színeikben igen változatosak. ismertetőjegye, hogy virágaik közepe sárga.

dália Pooh

Pooh – mignon dália

Dáli dömping

Ha tenger sok virág a cél, az első megjelenő bimbó ne maradjon vissza virágzáshoz, hanem még bimbós állapotában csípjük vissza. Bár ezzel a virágzásban két-három hetes késés következik be, ami a szezonban majd bőségesen megtérül, mert a dália termetre zömökebb lesz, és elérhető az is, hogy bőségesen virágozzék. A visszacsípést követően ugyanis, az eddig gyenge, éppen csak beindult oldalhajtások két-három héten belül erőteljes fejlődésnek indulnak.

A visszacsípésnek akkor van itt az ideje, amikor a negyedik levélpárral együtt a szárvégen megjelenik a bimbó. Ekkor a második levélpár felett, az egész szárrészt, bimbóstul ki kell csípni, a növényt valósággal le kell fejezni.

dáliák

Dáliák – szabadtéri kiállítás. A fotó a Bécs melletti Tullni kertekben készült.

A visszacsípés után már nincs más különös feladat, mint a öntözéssel, talajjavító kapálással a dáliát jó erőben tartani, egészségét megőrizni. Ennek segítségével a visszavágás után két héttel már megindulnak az elmaradt oldalhajtások, gyorsan továbbfejlődnek, és hamarosan megjelennek a bimbók.

A visszavágást követően hat héttel, a rendszerint nagy és egyformán fejlett, erős oldalhajtások mindegyikén virágbimbó is mutatkozik, amelyből teljes értékű virágok fejlődnek ki. Megéri tehát elvégezni ezt a többletmunkát, és kissé több türelemmel lenni a virágzás kivárása tekintetében.

Még sok minden a dáliáról!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!