Méregdrága sáfrány helyett sáfrányos szeklicét a húslevesbe

Eldöntheted, hogy melyik sáfránnyal fűszerezed a húslevest. Használhatod az exkluzív és méregdrága fűszersáfrányt vagy a fűszer pór változatát, a sáfrányos szeklicét.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

Cikk ajánlat: A sáfrány.

fűszersáfrany

Jóféle sáfrány

Az őszi virágzású sáfrányok egyike a a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó fűszersáfrány (Crocus sativus).  Rokonaihoz hasonlóan hagymagumós évelő. Száraz, napos helyeken terem. A mediterrán területeken honos. Itt találhatók ma is legnagyobb termesztő területei.

Apró, lapított hagymagumóját zsemle színű buroklevelek fedik. Szálas lomblevelei már valamivel a virágzás előtt megjelennek. 8-10 cm-es virágkocsányon, október magasságában hozza lilás-rózsaszín leples virágait. Bár a bibéjét gyűjtik, valójában magot sem hoz, így bibéje szinte csak azért fejlődik, hogy meg megszedését és szárítását követően a világ egyik legdrágább fűszerét állítsák elő. Ahogy ezt teszik már az időszámításunk előtti időktől fogva. Magyarországon 14-17. század között élte fénykorát, ekkor termesztették és használták bőséggel.

fűszersáfrány bibék

A fűszer sáfrány, ahogy a népi neve is mondja, jóféle sáfrány. Augusztusban ültetik, októberben szedik. De jó hozamra inkább az ültetés utáni évtől lehet számítani. A hagymagumóknak igen sokféle kártevője ellen csak úgy lehet védekezni, ha a gumókat csávázzák, a talajt pedig fertőtlenítik. Megszárított bibéjéből nyerik a sáfránynak mondott fűszert, amely illóolajat, zsírosolajat és karotint tartalmaz.

A fűszer nagyon drága dolog, ára az aranyéval vetekszik. Nem is annyira azért drága, mert olyan kiváló aromájú, hanem azért, mert rendkívül munkaigényes a bibék gyűjtése, amit gépesíteni nem lehet. 1 kg szárított fűszer előállításához legalább 150 000 bibét kell csipesszel kicsípni a virágokból. A szétteregetett bibéket hagyományosan parázs felett szárítják. A szárított bibék tárolásával csínján kell bánni, mert igen nedvszívó, fényérzékeny, amely a fűszer minőségének a rovására mehet. Bár a jó minőségű, szárított fűszer megdörzsölve jódos illatú, íze enyhén kesernyés, viszont remekel a jóféle húslevesben. Húsok, saláták fűszerezésére is használják. Ételszínezésre is kiváló. Kimutatták enyhe görcsoldó, nyugtató, étvágyjavító hatását. Nagy adagban mérgező.

Pórsáfrány

Ha drágállunk néhány szem bibéért ezreket kiadni, van más lehetőség is. Ez pedig a pórsáfrány vagy másként Sáfrányos szeklice. Félreértés ne essék a sáfránnyal nem áll semmiféle rokonságban. A fészkesvirágúak családja (Asteraceae) tartozó sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) Elõ-Indiában honos egyéves lágy szárú. Hímnős csöves virágainak színe citromsárgától, a narancssárgáig változik, elvirágzáskor láng vörös. Termése kaszat. Nagy előnye, hogy kiskertben is megterem. Júliustól augusztus végéig virágzik. A virágbibét színezésre használják. A sáfrányéhoz hasonló módon meleg és napfény igényes, szárazságtűrő. Március közepétől április közepéig vetik 40-50 cm sor- és 15-20 cm tőtávolságra, 4-6 cm mélyre. A mintegy méteres is megnövő, szúrós szeklice remek térhatároló is egyben. Szárított virágai helyt kapnak a száraz csokrokban.

Magjában zsíros olajokat raktároz. Kaszatterméséből sajtolással nyerik a telítetlen zsírsavakban gazdag olajat. A termésből hidegen nyert olajat étkezési célokra, illetve a gyógyászatban érelmeszesedést megelőző és gyógyító szerként is hasznosítják. Teája köhögés elleni szer.

A július-augusztusban nyíló tűzvörös, nyelves virágok szirmait lecsípik a teljes virágzást követően, és tűző napon szárítják. Az eljárás jóval egyszerűbb, mint a bibék kicsípdesése. Ami az árában is jól látszik. A szedés után mihamarabb meg kell szárítani.

Magyarországra a középkorban került feltehetően olasz közvetítéssel, és leginkább azzal acéllal, hogy helyettesítsék vele a fűszersáfrányt. Melius már említi többek közt húsleves színezékeként. Természetes színezőanyagait levesek, főzelékek, mártások, tészták, sütemények, krémek, salátaöntetek színezésére és fűszerezésére használják. Színeznek vele sajtokat, vajat és margarint is. A húsleves semmi hátrányt nem szenved, ha a méregdrága sáfrány helyett sáfrányos szeklicével festjük.

Hazai nemesítésű fajta a tüskétlen fészekpikkelyű ’Pannónia’. Olaj és virágdrog előállítására nemesítették.

pórsáfrány Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa