Ne legyen a szőlőd darázscsemege!

Néhány fortély, hogyan védd meg a szőlődet a darazsaktól.

Joggal gondolod, hogy a hétköznapi sárga-fekete csíkos darázs ragadozó, de akkor mit keres a szőlőben? A válasz egyszerű: szereti az édességet, közte a nektárt és a mézharmatot. Ez még rendben is lenne, hanem a gond akkor kezdődik, amikor elkezdi a szőlőt dézsmálni…

Ismerd meg a darazsak társadalmát

A darázstársadalom bonyolult felépítésű. Az államalapítás ideje a tavasz, amikor lakóhelyéül a megtermékenyített nőstény fészket épít. Amikor a mű elkészült, a nőstény beköltözik, petét rak, lárvát nevel, ám egy szép napon elege lesz a robotolásból, ezt átengedi a lárvákból kiket meddő nőstényeknek, akik megteszik őt királynővé, és ettől a naptól kezdve, nincs más dolga, mint a peterakás. A dolgozók a lárva-csemetéket előre feldarabolt rovarokkal etetik, ami mellesleg megjegyezve hasznos tevékenység. Az előző őszi pajzánkodásának eredményeként a nőstény a testébe került spermiumokat olyan gazdaságosan használja fel, hogy őszig potyogtatja magából a petéket, amelyekből dolgozók százai fejlődnek. A szezon végére már valódi fiú és lány lárvák kelnek ki a petékből a meddő dolgozók helyett. A kifejlődött darazsak pedig nászra lépnek, végül a nagy hercehurcában az egész kolónia oly annyira kimerül, hogy csak a megtermékenyített nőstények maradnak életben. A várandós darazsak téli búvóhelyet keresnek maguknak, hogy aztán tavasszal ott folytassák, ahol anyjuk abbahagyta.

szőlőt fogyasztó darázs

Szőlőlakoma darázs módra

E kis kitérő után lássuk, hogy hogyan csemegéznek a darazsak a szőlőből. A szőlőt ropogtató darazsak rágó szájszervei felsértve a szőlő héját belerágnak a gyümölcsbe, néha szinte teljesen elfogyasztják a gyümölcshúst, máskor épp hogy csak belekóstolnak. A sebekből, a kiüresedett bogyókból kiáradó édes nedv vonzza a méheket, legyeket, lepkéket, akik szintén nem akarnak kimaradni a buliból. Rávetik magukat a szőlőre, már amit a darazsak meghagytak. A szőlő pedig tönkre megy. Száraz időben összetöpped, kiszárad, nedves időben rothadásnak indul, ecetesedik, és lőttek még a finom házi bornak is.

Védd meg szőlőt a darazsaktól!

Mivel a darazsaknak több természetes ellenségük is van, madarak, sáskák, szitakötők, fürkészek, hogy csak néhányat említsünk, törekedni kell a szőlő ültetvény természetes élővilágának megtartására.

A szezon folyamán a bátrabb kiskertészek üldözőbe vehetik, és levadászhatják a királynőt, vagy éppen felégethetik a darázsfészket. Ebben a csatában ha páncélt nem is, de védőöltözetet ajánlott viselni.

készül a darázscsapda

Készül a darázscsapda.

A darazsak ellen nem csak így lehet védekezni, hanem például a valamivel szelídebb csapdázással. Ehhez édes sziruppal töltsd meg a csalogatóedény mondjuk PET palack, alsó harmadát, miután a felső részét levágtad, és fejjel lefelé az alsó felében illesztetted. Másik mód, hogy egyszerűen darázsnyi lyukat fúrsz a palack felső részébe. Akaszd fel az így előállított szerkentyűket a szőlőtőkék közelében. Ha mindezzel elkészültél, tisztes távolból figyelheted, ahogy a gyanútlan rovarok lépre mennek. Apropó lép! A háziméheket távol tarthatod, ha a szirupba ecetet is teszel.

Végül, de nem utolsó sorban a fürtöket védeni lehet hálóval, egy fürt, egy háló alapon. Jó megoldás, ha olyan hálót használsz, amelynek szája összehúzható. Nagy ültetvényeken túl munkaigényes megoldás, de a házikertben remekül alkalmazható. Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz kártevők kártétele ellen kifejlesztett termésvédő hálót!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa