A helyben komposztálás nem új találmány

A szezon végén a kiskertben az ágyások kitisztításával keletkezett növényhalom hétköznapi látványa fogad. Ezeknek a sorsán a gondos kertész egy pillanatig sem gondolkodik, irány a komposzt! Van valaki, aki pontosan ott hagyja télire ezeket a növényeket, ahonnan kiszedte? Ne kezdd csóválni a fejed, mert bizony sokan tesznek így.

helyben komposztálás a talajfelszínen

Ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy a kert talaját azonnal javítani kezdjük. Így megbirkózhatunk a gyümölcs- vagy zöldségfeldolgozás utáni hulladék kezelésének feladatával.

A helyben komposztálás nem új találmány

A kerti hulladék fonnyasztása és szecskázása után a kőliszttel, bentonitliszttel megszórt apríték trágyával való keverése és a talajra terítése  nem új találmány. Manapság, talán kissé nagyképűen, in situ, azaz helyben komposztálásnak hívjuk. Ilyenkor a felső talajrétegben háborítatlanul folyik a szerves anyagok bontása, ahogy ez a természetben is történik.Előnyei az ásás mellőzése, az öntözés és kapálás minimalizálása. A takarás véd a napsütés szárító hatásától, csökkenti a párologtatást, temperálja a talajt, meggátolja talajkérgesedést, gazdagítja talaj szerves anyag tartalmát, elősegíti a talajéletet. Mind az agyagos, mind a homokos talajokra jótékony hatással van. Mindezekről a biofüzetek 3. számában (Talajművelés másképpen Komposzttal, talajtakarással) olvashatsz bővebben.

Komposztálás a talajfelszínen

Ennek a tapasztalatnak a nyomán fejleszthető tovább a helyben komposztálás módszere, amit kiválóan alkalmazhatsz kiskertben. Bővülhet az alapanyagok listája. Nem csak a helyben kitermelt növényekkel dolgozhatsz. A finomabb szerkezetű anyagok, úgymint a termést még nem érlelt egynyári gyomok, a répa zöldje, a zöldség, gyümölcs lehámozott héja relatíve gyorsan lebomlik. Terítsük szét őket a talajfelszínen, és takarjuk egy réteg érett komposzttal vagy istállótrágyával. Ez egy egyszerű, ám hatékony helyettesítője az őszi szervestrágyázásnak. Tavaszra a szerves anyag elbomlik, és a szerves anyagban gazdagított talaj készen áll az új szezonra.

Komposztálás árokban

komposztálás árokban

A komposztálandó anyagot árokba is temethetjük, így javítva a talaj tápanyag ellátását, vízgazdálkodását.

Ehhez áss egy 30 cm mély árkot. Minden olyan növényi maradvány számára tökéletes, amelyet sorokban, támrendszer mellett termesztettünk. Ilyen például a karósbab, amely tudvalévőleg nitrogénben gazdagítja a talajt gyökérgümőikben élő nitrogénkötő baktériumaik révén. Az árokba hordhatsz is komposzt alapanyagot. A komposztálható anyagok kiválasztása, azok előkészítése ugyanúgy történik, mint a hagyományos komposztálás esetén.

A komposztálandó anyagokat 10 cm rétegben terítsd az árok aljába, majd ezt a réteget takard fűnyesedékkel. Erre hord rá a kiásott talajt. Jövő tavasszal már nincs szükség talaj előkészítésre, csak egyszerűen be kell vetni, vagy beültetni a palántákat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák