Augusztusi kártételek és tennivalók a gyümölcsösben

Zsigó György növényvédelmi szakmérnök (NMNK)
Augusztusi kártételek és tennivalók a gyümölcsösben.

Folyamatosan érnek a gyümölcsök, mindenképpen nézzék meg az élelmezésegészségügyi-várakozási időket (é.v.i.)!

A betakarításig még felerősödhet a termésrothadás. A darazsak és a molyok mellett a viharok is megsértik a gyümölcs bőrszövetét és így utat nyithatnak a gombáknak, baktériumoknak. A réz illetve a rézpótló mankocebek (rézpótló szerves hatóanyag) a varasodásra és a csonthéjasok levélbetegségeire is hatásosak.

monilia kártétele őszibarackon

Monilia kártétele őszibarackon

A monília kiverődött penészgyepeit már hetek óta láthatjuk a fán lévő és a lehullott terméseken. Csonthéjasokban a Teldor 500 SC, 3 napos, míg a Topas 100 EC, 7 napos é.v.i-vel rendelkezik. A mankocebek is jók lennének, de almásokban 28 nap, a csonthéjasokban 30 nap az é.v.i.-jük.

A napégés az a jelenség, amikor hőtől és az UV sugárzástól is sérül a növények bőrszövete. Száradnak, barnulnak az utcai juharok levelei, foltosodnak az érésben lévő almák, körték… Ezeket a gyümölcsöket már nem lehet meggyógyítani, sem tárolni. Majd a megfelelő tavaszi metszéssel, tápanyag-utánpótlással, öntözéssel és az év közbeni kíméletes zöldmunkákkal kerülhetjük el a károsodást.

A parlagfű is feltűnik a fényképeken, ez egy bimbós példány. Még mindig irtani kell! A hatóságok az év végéig ellenőrzik a szántókat, ültetvényeket, de a városi kerteket is. Akár többször is visszatérhetnek ugyanarra a helyszínre, és ismételten bírságolhatnak.

napégés

A baloldali képen a napégés miatt károsodott fürtök láthatók, míg a jobboldalin az egészségesek.

A Fénycsapdánkban megjelent a harlekin katica is. A cukrosodó szőlőszemekbe is belerághat. A badacsonyi szőlészek panaszkodtak, préselésnél bekerült a mustba. Keserű és büdös lett a bor.
A Harlekin Program honlapján részletes tájékoztatást kaphatnak. A védekezés a bogár nyomon követésével kezdődik, kérem segítsenek ebben a szakembereknek!

Több kertbarátnak feltűnt, hogy egyes árnyékoló lugasokban, kiszántott majd újra kihajtott szőlősökben „rücskösödik” a szőlő levele. Minden esetben alanyfajtákon találták meg, a filoxéra levéllakó alakját. A direkttermő, amerikai alanyok gyökerét nem károsítja, a levelén viszont, a fotókon látható tünetekkel jelentkezik. Akit zavar a látvány, az permetezhet felszívódó szerekkel pl. a „Mospilanokkal” vagy az „Actarákkal”.

Kártétel a levél színén és fonákán

Kártétel a levél színén és fonákán

Még mindig az atkák, a levéltetvek és a molyok játsszák a főszerepet. A késői fajtáknál még a gyümölcsmolyok elleni permetezés is szóba jöhet. A hernyóktól rágott gyümölcsök nem tárolhatók. Kérem nézzék meg a rajzási táblázatunkat és ha szükséges, még választhatnak egy megfelelő é.v.i.-vel rendelkező rovarölőt.

Dr. Vétek Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, értékes táblázata a szederben engedélyezett növényvédő szereket gyűjti össze.

Fontosabb károsítók megnevezése

Engedélyezett növényvédő szer márkaneve

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő (nap)

Munkaegészségügyi várakozási idő (nap)

Forgalmi kategória

(lemosó perm.) Nevikén Extra

nk

0

III.

levél- és vesszőbetegségek Miltox Speciál Extra WP

21

0

III.

Folpan 80 WDG

10

4

I.

szederrozsda Chorus 50 WG

14

0

III.

botrítiszes betegség Rovral Aquaflow

14

0

I.

Pyrus 400 SC

7

3

II.

Scala

7

0

II.

Switch 62,5 WG

14

0

III.

Folpan 80 WDG

10

4

I.

szederatka Nevikén Extra

nk

0

III.

levéltetvek Karate Zeon 5 CS

42

0

III.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!