Fuszulykából szárazbab

A fuszulyka szára nemhogy felfut a fára, hanem beérett hüvelyterméséből kerül ki a szárazbab vagy szemes bab. Olvasd el, hogyan!

A bab Közép-Amerikából származik, a szárazbab mégis majdnem hungarikum, legalábbis 15 éve készülődik azzá válni. Addig is amíg várod, hogy előlépjen hungarikummá, gondolj arra, hogy a jókai bablevesnek, amely a szintén hungarikumnak számító Gundel házban látta meg a napvilágot, tényleg nincs párja a világon.

szárazbab

Ahhoz, hogy élvezhesd a házi készítésű bablevest, elő is kell állítanod a leveshez nélkülözhetetlen száraz babot. Mert bár a bableveshez való kellékeket variálhatod kedvedre, egyet biztosan nem nélkülözhetsz a levesből, a babot.

Mi a különbség a zöldbab, kifejtőbab és a szárazbab között?

A szárazbab már az ókorban is ismert élelem volt, de zöldbabként csak a 1800-as évektől kezdték fogyasztani. Még száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a zöldbab és szárazbab fajtakör szétváljon. Egyes kéthasznú fajták mind szárazbabként mind zöldbabként fogyaszthatók.

A zöldbab (Phazeolus vulgaris) a sokszor zöld másszor sárgás változó megjelenésű hüvelytermés, amiben viszonylag puha, zsenge babszemek találhatók. Fajtától függően lehetnek a hüvelyek egészen laposak  is, amelyekben éppen csak kialakul a magkezdemény. Zöldbab esetében a hüvelyeket megpárolásuk után a maggal fogyasztjuk.

száraz babhüvelyek, benne az érett és megkeményedett szárazbabbal

száraz babhüvelyek, benne az érett és megkeményedett szárazbabbal

A karósbab (Ph. vulgaris var. communis) fajták némelyike felhasználható zöldbabként, de, ha hagyod tovább érni, és a hüvely már kezd pergamenszerűvé alakulni, a körömmel még mindig benyomható, viszonylag zsenge babokat kifejtheted. Ez a fejtett bab.

A zsenge babok párolhatók, hidegen salátaként, melegen levesben, egyéb babos ételekben fogyaszthatók. Ilyenkor a hüvely a komposztra kerül, a kifejtett bab pedig elfogyasztásra. Ha a bab tovább érik, szárazbabként lehet felhasználni. Más karósbab fajták termése zöldbabként nem fogyaszthatók, viszont a babot kifejtve kifejtőbabként illetve teljes érési állapotban szárazbabként fogyaszthatók. Míg a kifejtőbabot nem kell áztatni, könnyen, gyorsan puhul, addig a szárazbab csak előzetes áztatás után.

fejtett bab

fejtett bab

Míg a hazai zöld és szárazbabok többséges a Phaseolus vulgáris fajhoz tartoznak,  addig a salátababok, kifejtőbabok egy része a Phaseolus vulgáris fajba, más részük viszont a Phaseolus coccineus fajba tartoznak.

A szárazbab bemutatása

A szárazbab olyan sokféle akárcsak Gombóc Artúr csokoládéi: lehet apró, közepes, óriási. Kerekded, hosszúkás és vese alakú. És számlálhatod akár Mehemed a teheneket, aki, mint tudjuk, meg is számlált háromfélét: Fehéret, feketét és tarkát. A fehér fajták, már, ami a babot és nem a teheneket illeti, bőtermőek, a tarka, gyakran fürj típusúnak nevezettekhez képest. A konyhai felhasználásáról itt olvashatsz: Mi fán terem a bab?

A karósbab hosszú tenyészideje miatt csak főnövényként termeszthető. A karósbab, akár zöldbabként, akár szárazbabként termeszted, meleg-, víz- és tápanyagigényes, hideg érzékeny. Laza, tápanyag dús talajba ültethető. Területe hajlamos a gyomosodásra, nem véletlenül hívják kapás növénynek, Kapáld tehát szorgalmasan. A kisketi termesztésről szóló részleteket, a futtatásra vonatkozó tippeket az alábbi cikkeinkben olvashatod: Zöldbab; Wigwam zöldségeknek

karósbab

karósbab

 A karósbabok közül régóta kedvelt magyar fajta a Juliska karósbab, amely kifejtőbabként és szárazbabként is fogyasztható. Azaz a hüvelyből kifejtett babokat zsengén, vagy teljesen érett állapotban is lehet fogyasztani. A szabadfold.hu így jellemzi: Erős szárú, kezdetben vajsárga, majd szép fehér virágot hozó tövén a lapított, széles hüvelyekben hozza a sötétbarna, vese alakú magjait. Mivel korai, már június közepétől virít, és igen bőtermő, ezért is népszerű.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por