Fűszernövények szárítása

Ha egyszer rákapunk a házilag szárított fűszerekre, nincs az a kereskedés, ahol megelégednénk a fűszer minőségével.

Szárításhoz csak a kertben frissen szedett fűszert használj. A fűszerszürethez meleg, száraz reggelen láss hozzá, amikor a harmat már felszikkadt, de a nap még nem tűz túl hevesen. Esetleg egy csokor frissen vásárolt fűszerrel is kísérletezhetsz. Vágd 10 cm-es darabokra és mossuk meg, de ne áztassuk őket. Sokan azonban nem mossák meg a növényeket, hiszen ez megnöveli a szárítási időt.

szárított fűszercsokrok

Ne használj permetezett növényeket! Ma a növényeket megmostad, szárogasd le a hajtásokat, akár hajszárítót is használhatsz, de csak a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsd gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával kötöd össze. Egy csokorba kötve száríthatsz francia levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. Használd közönséges fémkampót, amihez rögzíted a csokrot, majd lógasd fel a csokrot fejjel lefelé.

A szárítás sarkalatos pontja a megfelelő hely kiválasztása. Röviden keress számukra hűvös, száraz, sötét helyet. Erre a célra a spájz sokszor megfelelő. De teheted őket a padlásfeljáróba is. A pince, alagsor általában túl nedves, a garázs pedig az égéstermékek miatt nem ajánlott. Ha nedvesség miatt nem indul rothadásnak, illetve nem kezd penészedni, akkor rendkívül aromás illatú lesz a környék. Ha a csokor túl sok fényt kap, akkor zöld színe kifakul, bár ez inkább a küllemet rontja, az ízt, illatot kevésbé befolyásolja.

A megfelelő szárítás kulcsfontosságú a penészedés és a megromlás elkerülése érdekében. Ha a szárítási folyamat során penészesedés, rothadás jeleit észleled, dobd ki az érintett növényeket, és kezd újra a szárítást egy új adaggal.

A csokrot ne bolygasd. Kb. két hét múlva már meg is vagy. Ha a csokrot leszedted, a száraz növénydarabokat törd kisebb darabokra, és töltsd jól zárható üvegedénybe. Ha túl apróra morzsolod, az illórolajak elillannak, és a fűszer elveszti jellegzetes aromáját. Az azonosítás érdekében címkézd fel a tartóedényeket, tüntesd fel a fűszer nevét,  és a szárítás befejezésének dátumát.

szárított fűszereket

Készíts a konyhád számára dekoratív üvegedényeket, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ha egy kicsi kompótos üveg fedelét középen vagy több helyen megfúrjuk, és a lyukas tetőt tiszta vászonnal borítjuk, gumigyűrűvel rögzítjük, akkor a frissen behelyezett fűszerágak kiszáradnak. Az így tárolt fűszert fel is használhatjuk, de addig is konyhádat díszíti.

Használd a szárított fűszernövényeket egész éven át. A szárított fűszereket törd össze vagy őröld meg, mielőtt hozzáadnád az ételekhez. A szárított fűszernövények töményebb ízűek, ezért előfordulhat, hogy a friss fűszernövényekhez képest kisebb mennyiséget kell használni.

A gyógynövények gyűjtéséről itt olvashatsz. Cikkajánlat: Fűszernövények az erkélyen

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa