Házi almafeldolgozás

Érik az alma. Eljött az almaszósz, almadesszertek, és almalé készítés ideje. Sokféle almalé recept létezik, de talán a legegyszerűbb és egészségesebb a natúr almalé. Az almalé és a hozzá kapcsolható almakészítmények receptjei.

Mielőtt elmélyülnél a feldogozás lehetőséiben, olvass a szüretről és a tárolásról: AlmaszüretAz egészséges alma

októberi érett almák

Alapanyagok

Ehhez olyan almafajtákat használhatunk, amelyek kellően édesek ahhoz, hogy ne kellejen az almalét külön édesíteni. Ilyen fajták például a Gala (augusztus vége), Jonathan (szeptember), Wellspur Delicious (szeptember vége), Red Delicious, Florina (október eleje). Az édes almákból készült almalé a legzamatosabb.

jelentkezz gyümölcstermesztés tanfolyamra

Az almaszüretről itt olvashat bővebben: Körte- és almaszüret. Saját termés híján, akár szedd magad akcióban, akár léalmaként, magunk is megvásárolhatjuk az almaléhez valót. Ami a legfontosabb, hogy tudjuk honnan való az alma, és mi van benne!

Cikk ajánlat: Szabolcsi alma

almahegyek

Almalé készítés

Almalé készítéshez 8 dl vízhez számoljunk 8 db közepes méretű almát. Az almákat daraboljuk, de meghámozni nem kell, kivéve, ha fel akarjuk használni a gyümölcshúst is (lásd alább). Aztán egy nagyobb edénybe téve öntsük fel őket annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 25 percig gyengén forraljuk. Sűrű szitán, vagy szűrőre helyezett sajthálón passzírozzuk át az almákat. Majd hagyjuk kb. két órán keresztül kicsöpögni. Öntsük szét jól zárható, tiszta, teljesen kiszárított üvegekbe. Pár napig hűtőben tárolható.

Tartósításhoz az almalét újra gyenge forrásig felmelegítjük. Készítsük elő a befőttes üvegeket: az üvegeket forró vízben elmossuk, majd tiszta ruhán cseppmentesre szárítjuk. Ezekbe törjük a forró almalét úgy hogy kb. 1 cm maradjon szabadon az edény pereméig. Majd az üvegekre rácsavarjuk a tetőket, és a forró vízbe téve a víz forrásától számított 15 percig gőzöljük. Majd a vízben hagyjuk kihűlni őket. Hűvös, sötét helyen tároljuk. Ha egy üveget megnyitottunk, utána már hűtőbe téve minél hamarabb fogyasszuk el a tartalmát.

Almalekvár a gyümölcsmaradékból

A visszamaradt gyümölcsöt áttörhetjük, és lekvárt főzhetünk belőle. 1 kiló gyümölcshöz hozzávetőleg 20-35 dkg cukrot öntünk, és gyakori kevergetés mellett kb. negyed óra hosszat főzzük. Forrón, a már említett módon üvegekbe töltjük.

Almakása

De készíthetünk vele almakását is. Ahogy Radvánszky Béla Régi magyar szakácskönyvében (1893) javasolja, nem szó szerinti tolmácsolásban: Az almát borral összeforraljuk, majd tojás sárgát keverünk bele, borral és nádmézzel tovább főzzük, amíg kása sűrűségű nem lesz. Az adagolás ki kell találni, de kísérletnek nem rossz!

almadzsem

Mézes, fahéjas almadzsem készítés almaléből

Ha elkészült a lé, máris készülhet a mézes, fahéjas almadzsem. 2 dl almaléhez számoljunk fél dl mézet és egy db fahéjat. Óvatos forralás után lassú tűzön addig kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. A zselésedési próbát úgy végezhetjük el, hogy egy kiskanálnyi főzetet tányérra öntünk, betesszük a hűtőbe. Ha pár perc múlva megdermed, biztos, hogy készre főztük a dzsemet. Ekkor kivesszük a fahéjat, és előkészített üvegekbe rakjuk el.

A legnagyobb odafigyelést most is a befőttes üvegek fertőtlenítése jelenti. Ha az üvegek készen állnak, adagoljuk beléjük adagoljuk a forró dzsemet, és azonnal zárjuk le őket!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa