Hóvirág, szedni tilos, ültetni szabad!

Bár ma már nálunk is vadon terem, valószínűleg a mediterrán vidékekről származik, és a rómaiak hozták magukkal a provinciákra. Hallottad, hogy van ősszel virágzó hóvirág is? Igaz nem nálunk, hanem Görögországban terem.

Az amarilliszfélék családjába (Amaryllidaceae), a 16 fajt számláló hóvirágfélék nemzetségébe (Galanthus) tartozó hóvirág az egyik legkorábban nyíló hagymás virág, a tavasz előhírnöke.

hóvirágok

A hóvirág bemutatása

A hazánkban is honos kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) 10-25 cm magas, hagymás évelő. Hagymánként két szürkészöld, 8-20 hosszú levél található. Tél végén a tőkocsányon a virágok egyesével bókolnak, a 3 tagú külső lepel 15-25 mm hosszú, a 3 tagú belső lepel sokkal rövidebb, zöldes és a belső oldalon 1-1 sárga, félhold alakú folt található. Toktermése bogyószerű.

Bár a növényt mindenki ismeri, nem biztos, hogy ismerik a köré fűződő népi hiedelmet. Régen a hó elolvadásakor a falusi emberek kiásták a hóvirág hagymáját, és a teheneknek adták, elkerülve ezzel, hogy a boszorkányok elapasszák a tehenek tejét. Mi azonban ne próbálkozzunk, mivel a növény mérgező.

A hóvirág 2005 szeptemberétől védett növény, miután az Európai Unióban a „természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok” közé került (vö. 13/2001. (V.9.) KöM rendelet módosításáról szóló 23/2005. (VIII. 31.) KvVM rendelet). Figyelem! Védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

A hóvirágfélék nemzetségének másik kedvet kerti faja a pompás hóvirág (G. elwesii), kevésbé fagytűrő, nagyobb termetű, szélesebb levelű, mint a kikeleti hóvirág, virága is nagyobb. Levelei szürkés zöldek. A kertészetekben leginkább vele találkozhatsz.

A levantei hóvirág (Galanthus fosteri) a Földközi-tenger keleti partvidékén, Libanon, Szíria és Törökország délkeleti részén, hegyvidéken honos. Hasonlít a pompás hóvirághoz, de levelei élénk zöld színűek. Nálunk csak az Alcsúti Arborétumban él jelentősebb állománya.

A redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) Dél-Ukrajnából és Dobrudzsából származik. Február végén – március elején nyílik. Levelei a főbb erek mentén kissé redősek. Kocsánymagassága húsz centiméter.

Szintén kertészetekből szerezhető be a  Voronov-hóvirág vagy széleslevelű hóvirág (Galanthus woronowii) nevét az orosz Jurij Nikolaevics Voronovról botanikus után kapta. Hazája Északkelet-Törökország és a Nyugat-Kaukázus vidéke. Magassága 30-40 cm, levelei 13-25 cm hosszúak és 13-21 mm szélesek.

kertészetekben bizonyára találkoztál már a telt virágú hóvirággal is, ahol kettőnél több lepelkör alakul ki a virágban.

Galanthus nivalis ‘flore pleno’. Fotó: Dezidor, CC BY 3.0, Link

Hóvirág gondozása

Sokan úgy tartják, hogy a hóvirág megszökik a kerti börtönéből vissza az erdőbe. A napfényes vagy kissé árnyékos helyeket, a nedves talajt kedveli. Ha egyszer sikerült “meghonosítani”, később már magától, különösebb gondozás nélkül fejlődik.

Közvetlenül a virágzás megindulása után kevés csontliszt segíti a hosszan tartó, erőteljes virágzást. Téli takarása biztos védelmet nyújt a kifagyás ellen. A virághagymákat 7-15 cm tőtávolságban, kb. 10 cm mélyre dugjuk a talajba. Kifejlett leveles állapotban, kb. hat héttel a virágzás után, tőosztással szaporíthatjuk. Kora nyáron levelei elszáradnak, de csoportosan ültetve, következő tavasszal újra kertünk első virágszőnyege lesz.

hóban nyíló hóvirág

Hóvirág gyógyhatása

Az Amaryllidaceae család több tagjához hasonlóan a Galanthus fajok is tartalmazzák a fenantridin alapvázú galantamin alkaloidot. Elsőként a kaukázusi hóvirágból (G. woronowii) izolálták, később a G. nivalis-ból és egyéb amarilliszfajokból. A Kaukázusban honos fajt a helyiek izomgyengeség ellen használták. Az 1950-es évek végétől széles körben használták Kelet-Európában és az egykori Szovjetunióban az izmokat ellazító kuráre (dél-amerikai nyílméreg hatóanyaga) antagonistájaként (ellentétes hatású). A galantamin a központi idegrendszerben is kifejti hatását. A sikeres klinikai vizsgálatokat követően az Alzheimer-kór korai fázisainak tüneti kezelésére kezdték el alkalmazni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!