Szilva házi feldolgozása

A korai szilvák július elejétől érnek. A sort a szeptemberi szüretelésű kései szilvafajták zárják. A szilvaszüretet követi a szilva feldolgozása. Olvasd el receptjeinket!

szilvák

Szilvaszüret

A  hagyományos szilvaszüretről ír Dr. Makay Piroska Az Észak-Alföldi Régió növényi eredetű hagyományos, különleges tulajdonságú termékei című tanulmányában, amely az EU Közösségi Konferencia kiadványában jelent meg (Debrecen 2006.) : A hagyományos technológia szerint készülő szilvalekvárhoz (aszalt szilvához) előkészületként augusztus végén, szeptember elején lekaszálják a szilvafák alatt a füvet, hogy a hulló szilvát fel tudják szedni. Gyakran ponyvát, napjainkban fóliát terítenek a fa alá. Különféle méretű, többnyire akácfákból vágott vékony rudakkal (3-4m) megkezdik a szilvaverést. A kisebb fákról lerázzák a gyümölcsöt. A levert szilvát szemenként kosarakba szedik, a sérült szemeket külön kosárba dobják. A gallyakat, leveleket eltávolítják.

A szilva felhasználása

Érett, egészséges szilvából készül a lekvár, az aszalt szilva. A hibás szemeket külön gyűjtjük, abból főzhetjük a pálinkát.

Varga Gyula a Hajdú Megyei Múzeumok Közleményei 25. kiadványában (1993) így ír: Ették nyersen, aszalva, télire befőzték egészben vagy cefre formájában, főztek belőle lekvárt és elég sok pálinkát. Kertekben, szőlők között, vagy azok végében, kerítések mentén, mindenütt megélt.

Szilva felhasználása főzés nélkül

A kimagvalt szilva kerülhet a szilvás gombócba. F. Nagy Angéla a 70-es évek receptgyűjteményét tartalmazó “A család szakácskönyve” a krumplinudli tésztáját ajánlja tésztának.  A mag helyére egy szem kockacukor kerüljön! A krumplis tésztát kinyújtjuk, kockákra vágjuk és a közepébe tesszük a szilvát. Tenyerünkkel formázott gombócokat sós vízben kifőzzük, majd a vízből kivéve olajban pirított morzsába forgatjuk, és fahéja porcukorral tálaljuk.

Családunk “Cica” nénijének nyers szilvalekvár receptje a hatvanas évekből: 5 kg megmosott szilvát magozz ki. Keverj hozzá másfél kg cukrot, csapott kávéskanál szalicilt és egy fél evőkanál ecetet.További lehetőségként hozzákeverhetsz egy kg héjas, felaprított őszibarackot kocsonyásítás céljából. Ízesítheted szegfűszeggel. 24 órán át állni hagyjuk, óránként átkeverve. Töltsd üvegekbe, zárd le jól, és tárold hűvös helyen. Ha túl sok levet ereszt, öntsd le, töltsd üvegbe, és fogyasszátok friss gyümölcsszörpként.

szilvalekvár

Szilva főzve

Mielőtt belekezdenénk, ajánljuk Régi magyar szilvafajták című cikkünket.

Varga Gyula a szilvalekvár készítéssel kapcsolatban ezt jegyzi: Leginkább bercencei (besztercei) szilvából főznek lekvárt, mert ezt nem kellett cukorral pótolni. A szilvát itt előbb ki-magvalták, régen késsel, újabban húsdarálóval apróra vágták, s rézüstben addig főzték, míg a kellő sűrűséget elérte. Akkor volt jó, ha a főzőkanál már megállt benne. Ekkor a tűzről levették, cserépfazekakba merték, majd néhány órai pihentetés után még „kikemencézték”, azaz rövid időre betették a forró kemencébe. Ezután a fazék tetejét disznóhólyaggal, vagy boltban vásárolt hólyagpapírral lekötötték, s a kamarában tárolták. Családonként 50-100 kg lekvárt is főztek.

A szilva ciberét is megismerhetjük: A készítés tipikus formája, amikor a megmosott friss gyümölcsöt két-, háromszoros mennyiségű vízben megfőzik, aztán szűrőn átpasszírozzák, s az így nyert levet cukorral édesítve hidegen, vagy melegítve kenyérrel ették. Néhol fűszerezték borssal és szegfűszeggel (Berettyóújfalu).

szilvalekvár üstben

A szatmári szilvalekvár  augusztás végén-szeptember elején szüretelt”penyigei”, vagy „nemtudom” szilvából cukor és egyéb anyagok (tartósítószer, állományjavító, savanyúság szabályozó) hozzáadása nélkül főzött, tartós lekvár.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa