Nőszirom a sziklakertben

Igazi tavaszi szépségek az észak orchideái, a nőszirmok. Extravagáns virágaik erkélyek, dézsák kerti virágágyak, szegélyek és különösen sziklakertek dísze.

Ezek a hagymagumós vagy gyöktörzses növények  különleges virágaik miatt kedveltek.  A francia királyi címerében elhíresült Bourbon liliom is valójában nőszirom. A stilizált íriszekkel telehintett zászlót 1789-ben váltotta fel a francia forradalom trikolorja.

Iris barbata elatior 'Blue Rhythm'

Magas szakállas nőszirom – Iris barbata elatior ‘Blue Rhythm’

Nőszirom nemzetség

A nősziromfélék családjába (Iridaceae) tartozó nőszirom (Iris sp.) nemzetségbe tartozó évelők eltérő méretű, szerteágazó rizómával rendelkező növények. A szár hengeres vagy lapított. A hosszabb vagy rövidebb, lándzsás levelek néha sarló alakban görbültek, és váltakozva helyezkednek el a száron. A három hátrahajló és három felálló lepelcimpája teszi különlegessé a virágot. A fajtól függően színük a halvány sárgától egészen a sötét kékig, bordóig változik. A termés hosszúkás tok. A magvak lapítottak vagy gömbölydedek. A tudományos név a görög mitológiából ered, az aranyszárnyú hírvivő és szivárvány istennő, Iris istennő után. A magas termetű nőszirom  remek vágott virág.

Sziklakerti nőszirom ajánlat

A sziklakerti nőszirmok közül a leggyakoribb az apró nőszirom (I. pumila). A 10-15 cm magas növény korán nyíló virágaival hívja fel magára a figyelmet. Ez a gyöktörzses, szakállas nőszirom csokrosan ültetve a sziklakertek ékessége. A lepellevelek közepén látható szőrképletek miatt kapták az ilyen nősziromok a szakállas nőszirom nevet. Talaj iránt nem különösebben igényes, az egyik legkevésbé vízigényes faj. Hazánkban is honos, védett növény. Tőosztással szaporítható, fiatalítható.

Iris pumila

Apró nőszirom – Iris pumila

Szintén jól mutat a sziklakertekben a hazánkban igen gyakori, 60-100 cm magasra növő kerti nőszirom (I. germanica), amely szintén a szakállas nőszirmok közé tartozik. Májusban virágzik. Szárazságtűrő, talajban nem válogat. Szegélyként, előkertekbe is gyakran ültetik. A gyöktörzses kerti nőszirmok kötött talaját kaviccsal lazíthatjuk, nem túl mélyre ültessük a növényeket, mert mélyre ültetve nem virágoznak.

Iris germanica

Kerti nőszirom – Iris germanica

A rizómás, arasznyi, kissé terjedő  balkáni nőszirom (I. reichenbachii) a Balkán hegyi lejtőiről származik. Áprilistól májusig virágzik, magassága 15-25 cm magas. Sárga virágai a hatáscsúcson kettesével fejlődnek. Meleg, napos fekvésbe, kavicsos, laza talajba való. Kitűnő, gondozást nem igénylő sziklakerti növény.

Iris reichenbachii

Balkáni nőszirom – Iris reichenbachii

A nőszirmok másik csoportjába tartozó hagymagumós nőszirmok közé sorolják a Juno nőszirmokat. Ezek a nőszirmok, bár kinézetükben rendkívül hasonlóak a nőszirmokhoz, egy másik nemzetség, a Juno nemzetség tagjai. Nevüket Leopold Trattinik osztrák botanikustól kapták, aki 1817-ben Saturnus római istenség leányáról, Juno-ról nevezte el az új nemzetséget. Napjainkban mintegy ötven fajukat ismerik.

A 40 cm magasra növő buharai nőszirom (Juno bucharica) sárga és fehér virágai szintén mutatós sziklakerti díszek. Április-május hónapokban virágzik. Közép-Ázsiából származik. Téltűrő, a semleges vagy kissé meszes talajokat kedveli. napfényre való. Csoportosan ültethető sziklakertbe, sziklapadka mélyedésébe.

Juno bucharica

Buharai nőszirom – Juno bucharica

Hagymagumós nőszirom a 10-20 cm magas török nőszirom (I. danfordiae), amely  már februárban nyílik, laza talajon akár sziklakertben, akár máshol csoportosan mutat jól. Sok fiókhagyma képzésére hajlamos. Ajánlatos a többi nősziromnál mélyebbre ültetni, hogy a hagymák megőrizzék virágképességüket.

Iris danfordiae

Török nőszirom – Iris danfordiae

Az apró termetű recéshagymájú nőszirom (I. reticulata) a Kaukázusban, Irakban, Iránban, Törökországban honos. A tavasz legelején virágzik. Az intenzív kék színű változatok a legkedveltebbek, a külső lepellevél jellegzetes sárga rajzolatú. Gondozást alig igényel, öntözni nem szükséges. Semleges vagy kissé lúgos kémhatású talajba ültessük. Sziklakertbe, ablakládába, csoportosan ültetve a legmutatósabb.

Iris reticulata

Recés nőszirom – Iris reticulata

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!