A kertészeti kínálatban leggyakoribb díszfák és díszcserjék metszése

A kertészetek általános kínálatán futunk végig, mindenhez megjegyzést fűzve, hogy legközelebb te is tudatosabban állj neki dísznövényeid metszésének!

A mindig divatos citrusok, mint pl. citromfa vagy a fotón látható mandarinfácska (citrus madurensis) nálunk edényben tarthatók. Arra vigyázzunk, hogy ne váljék sűrűvé, mert akkor hamarosan felnyurgul. Ha a középső hajtást kivesszük, akkor lehetővé tesszük, hogy a levegő és fény a lombozat belsejét is érje. A zsenge hajtások sikerrel hajlíthatók. Így nevelhetjük nekünk tetszően.

citrom

A murvafürt (Bougainvillea sp.)  hosszú hajtásait, ha nem éppen futtatni akarjuk, vágjuk vissza. Ez virágzásra serkent. 4-6 leveles állapotban gömbformára metszhetjük. A lefojtott növekedés virágzásra serkenti.

Az örökzöld pikkelylevelűek, pl.  életfa (Thuja occidentalis) ágemeleteket nevelnek egészen augusztus közepéig, amelyeknek télre be kell keményednie. A tavalyi növekmény fás, barna, az idei zöld. Alakítására akkor van szükség, ha „kinézete borzolt” lesz. A metszést úgy kell elvégezni, hogy a fás rész fölötti friss, zöld részből is maradjon. Utoljára augusztus elején ajánlott metszeni. Később, mivel a metszés hajtást indukál, a friss hajtások elfagyhatnak.

Az örökzöld tűlevelűek korrekciós metszésére feltétlenül szükség van, ha a hajtás a sudárral konkurál. Legjobb ezt megtenni még kihajtás előtt. Később ugyanis sok energia odavész az új hajtás levágásával. Másik megoldás az ikerhajtás kezelésére, ha kikötéssel oldalhajtássá alakítjuk.

fenyők metszése

fenyők metszése

A fenyőfák, mint pl az való ezüstfenyő (Picea pungens ‘Glauca’) zárt megjelenése a kertekben ideálisak, míg karácsonyfának a levegősebb, hézagosabb, hozzáférhetőség szempontjából megfelelő forma a jó. A megfelelő külalakot metszéssel támogathatjuk. A gyertya részek végét metsszük meg, ha nem végződik rügyben. Ha csak a csúcsrügyet szedjük le, akkor sok oldalrügyből is gyertya lesz. Ha a következő évben ezeket is elcsapjuk, akkor sűrű, tömött, alacsonyabb kerti fenyőhöz jutunk. Azonban nem kell minden rügyet eltávolítani, mert a növény elöregszik, és kipusztul.

Ha a lomblevelű örökzöld, pl. a törzses kecskerágó (Euonymus elegant ‘Aureus’) nem csak törzsre oltva, gömbkoronára nevelve vásárolható, hanem törzses alakot metszéssel magunk is létrehozhatunk, ha az alsó hajtásait a 4. alsó hajtás oldalágáig levágjuk. Ha a korona alatt hagyunk csupasz törzsrészt, majd alatta meghagyjuk a törzserősítő oldalágakat, akkor gallérozásról beszélünk.

A rododendront (Rhododendron sp.), amely csúcsrügyből virágzik, kevésbé kell visszametszeni, mint a hortenziát. 1-2 levélörvvel elég megkurtítani. Nyugalomban ennél lejjebb lehet menni.

rododendron metszése

Rododendron metszése

A nagy lombos fák előnye többek közt, hogy a távolabbi, nem a kertben található fák is részt vesznek a kép kialakításában. Ha a szomszéd kertjének fái adják a hátteret, a kerítésre futtatott zöld, és az elé öblösen ültetett kisebb fák együtt határozzák meg a kert képét, így sikerül a külső részt is szervesen beépíteni a kert látványába. A törzses fákat az elágazások közelében metsszük. Az oldalhajtásokra szükség van a törzs vastagodásához. Az ágemeletek között egy arasznyi részt kell hagyni. Az öreges fák vagy eltörött fák csonkolásszerű visszavágása után válogatni kell a hajtásokat.

Kiskertben megfelelő az oszlopos növekedésű vérszilva (Prunus cerasifera). Levele mutatós, formája szép, és még terem is. Metszeni nem szükséges!

A fotón látható japán juhar (Acer Palmatum) alul elágazó. A legkisebb helyen, a legnagyobb zöld felületet tudjuk így létrehozni ezzel a bokorfával. Az oldalágakat meghagyva a fa növekedése kedvező magasságban megállítható. Az oldalágaknak mindig fényt kell hagyni, ez befolyásolja, hogy hogyan metsszük. Az is megfelelő, ha az alsó rész szabad, de fölötte meghagyjuk az oldalhajtásokat, amelyek a téli hidegtől is védenek. A többtörzses fák minden kertbe ajánlottak. Sok törzse télen is díszít. Gyepszegélynek kiváló. Bokrok mögött a többtörzses bokorfák majd magas törzsű fák következhetnek.

Acer Palmatum

Acer Palmatum

A gyertyánt (Carpinus betulus) a fás metszést nem szereti. Tömött sövénynek nevelhető, ha évente kétszer metsszük, június elején és szeptember első felében. Ha cserjét szeretnénk nevelni belőle, akkor csak június elején metsszük meg.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa